Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Birkagulyás

Birkagulyás
Birkagulyás
190 perc / előkészület: 40 perc főzés: 150 perc
receptkönyvben hozzászólások (9)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nálunk mindenki szereti a gulyáslevest, a birkahúst már kevésbé. Nekem viszont nagy kedvencem a birka, így kompromisszumképpen nem pörkölt, hanem gulyás készült belőle. Ha a faggyú eltávolításakor figyelmesek vagyunk, elkerülhető a sokak által nem kedvelt íz kialakulása, és egy rendkívül ízletes levest kapunk.

hozzávalók / 8 adag

ajánlat

Aki kedveli, hasonlóan az alföldi gulyáshoz elkészítheti vele főtt zöldségekkel is. Ezesetben az íze kevéssé lesz "húsos", a zöldségektől színesebbé válik az étel. Csipetkét levesbetét gyanánt szintén tehetünk a levesbe.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A lapockát vásárláskor hentesünkkel vágassuk fel, hogy otthon egyszerűbb dolgunk legyen.
  2. Készítsük elő a húst. A vastagabb faggyús részeket távolítsuk el egy éles kés segítségével, majd a csontokról fejtsük le a húst. Ezútán kockázzuk fel kisebb, kb. 1,5 cm-es darabokra. Lényeges, hogy az összes faggyút ne távolítsuk el, mert a hús elveszti jellegzetes ízét.
  3. A zöldségeket aprítsuk fel a pörkölteknél megszokott módon, amennyiben a zöldpaprika túlságosan erős lenne, távolítsuk el az erejét. A burgonyát kockázzuk fel a húshoz hasonló méretűre, és felhasználásig tegyük vízzel töltött tálba.
  4. A mangalica szalonnát kockázzuk fel, majd lábasban kevés zsíron olvasszuk ki. Ha kész, szűrőkanál segítségével szedjük ki a pörcöket a zsírból, majd adjuk hozzá a felaprított hagymát. Amikor a hagyma már aranyszínű, akkor adjuk hozzá a fűszerpaprikát. Kezdők ilyenkor vegyék le az edényt a láng fölül, nehogy a paprika megégjen. A paprika felhabzását követően öntsünk kevés vizet hozzá, és forraljuk fel. Ezt követően hozzátehetjük a darabolt birkacsontokat, melyeket sózzunk meg alaposan, az aprított zöldpaprikát, legvégül pedig a darabolt paradicsomot. Ha a paradicsom kellőképpen szétfőtt, és visszapirult az alap zsírjára, akkor kész van.  
  5. Adjuk az alaphoz a felkockázott húst. Ízesítsük sóval és a fűszerekkel, zúzott fokhagymával, majd kis lángon lassan főzzük. Legjobb a saját levében párolni, amit a só hatására enged ki magából a hús. Ha ez nem lenne mégsem elegendő, abban az esetben apránként adjunk hozzá kevés vizet vagy alaplevet.
  6. Amikor a hús már majdnem puha, adjuk hozzá a leszűrt burgonyakockákat, öntsünk hozzá annyi vizet, amennyi jól ellepi, majd főzzük készre a levest.
  7. Ha a burgonya és a hús is megpuhult, a leves elkészült.
  • elkészítettem: 20 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 8
össznézettség: 40 370
elküldve: 1
receptkönyvben: 109
elkészítve: 3/3
Facebookon megjelent: -

szakács

Kornél

Mióta szakács: 2010.01.10.
166 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: húsvét, vasárnapi ebéd
szezon: bármikor
nehézség: közepes
kategória: levesek
költség egy főre: megfizethető receptek
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
fogás: leves
elkészítési idő: 120 perc felett
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

gulyás bárányhúsból, báránygulyás, gulyásleves birkából

Hozzászólások (9)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Praline
Praline Fri, 2016-10-14 11:42

Kedves Kornél
Egy kicsit pontosítanák, én mint alföldi és akinek gulyás volt a nagypapája. Az alföldi gulyás nem csak disznóhúsból készül, esszük marhából is, amúgy pedig igen van benne zöldség, pontosabban répa és gyökér. A nagypapám tett bele, de ha nem volt kéznél, nem esett pánikba :), akkor csak hús volt benne és krumpli, gondolom a zöldség azért kellett, hogy tartalmasabb legyen a leves. Birkából is készítünk gulyást, de inkább azt jó sűrű szaftos pörköltnek készítjük, amit csak puha kenyérrel nyomunk le.:) Amúgy gratula a recepthez, már tudom is mit fogok főzni hétvégén:)

salumeria
Kornél / salumeria Thu, 2014-08-07 13:46

Kedves Gyula óriási tévedésben vagy. A marha gulyás készül marhahúsból, azaz a gulyásleves, amiben pörköltalap kivételével nincs zöldség, csak hús és burgonya. Az alföldi gulyás már sertéshúsból készül zöldségekkel, a hamis gulyás pedig nem is tartalmaz húst. A gulyás jelen esetben az összetett leves fajtájára értendő, nem pedig arra, hogy milyen húsból készül. Kérném szépen utána olvasni kommentek előtt!

salumeria
Kornél / salumeria Sun, 2013-09-29 10:55

A kérdésedre meg is adtad a választ.
Amúgy pontosítanálak, ugyanis leves zöldségek csak az alföldi gulyásba kerülnek, a klasszikus gulyáslevesbe, avagy a marhagulyásba nem kell.
A birkagulyás ez esetben szintén a "hús + krumpli", a zöldség pedig a pörköltalapnál kimerül.
Ezzel együtt ha Te szereted zöldségesen, meg lehet főzni az alföldihez hasonlóan, hibátlan lesz úgy is.
Üdv.: Kornél

Damjanics
Damjanics Sun, 2013-09-22 07:41

A marhagulyásba mindig kerül leveszöldség (sárgarépa, fehérrépa, zeller, karalábé). A birkagulyásból miért hiányoznak ezek?

Sanyasef
Sanyasef Tue, 2012-04-24 14:36

Kedves Kornél
Ez egy remekmű!!!
Elindultak nálam a Pavlovi reflexek!!!

1041
bárányhús 2 kg
vöröshagyma 4 közepes fej
fokhagyma 4 gerezd
zöldpaprika 3 db
paradicsom 2 kis db
burgonya 2 kg
köménymag 2 teáskanál
fűszerpaprika 2 ek
0 ízlés szerint
fekete bors 0 ízlés szerint
mangalica zsír 2 ek
mangalica szalonna 0.2 kg