Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Birkapörkölt bográcsban

Birkapörkölt bográcsban
Birkapörkölt bográcsban
360 perc / előkészület: 120 perc főzés: 240 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A párom szülei birkát vágtak, másnap sor került a főzésre. Nem ez volt az első alkalom, náluk hagyomány családi ünnepekkor birkát vagy kecskét vágni. Mindig meg volt az állandó szakács, akinek a feladata volt a főzés, sajnos most családi okok miatt nem tudott eljönni. Így ránk maradt a feladat. Ő hagyományos módon szokta elkészíteni, de én úgy gondoltam, inkább pörkölt készítéséhez hasonlóan oldjuk meg a feladatot. A párommal közösen álltunk neki, mint általában a szabadtéri főzéshez. A bográcsból a 40 litereset használtuk. Kicsit tartottam tőle, mert mi még birkát nem főztünk, de a végeredmény nagyon finom lett. A birka egyébként 2012 tavaszi volt, nem túl nagy, de szép húsos, a combjai és a karajok a fagyasztóba kerültek a fele belsőséggel együtt, a főzés december 21.-én volt elkövetve.smiley

hozzávalók / 12 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Leszedjük a faggyút a húsról, felkockázzuk a színhúst, kb. 3x3cm-re, a csontosát elfűrészeljük kb 5 cm-re.
  2. Felaprítjuk a vöröshagymát.
  3. Alágyújtunk a bográcsnak, a zsírt felolvasztjuk és üvegesre pirítjuk rajta a vöröshagymát.
  4. Rárakjuk a színhúst, kevergetés mellett fehéredésig pirítjuk, utána rárakjuk a csontosát, ezt is kissé pirítjuk.
  5. Megszórjuk pirospaprikával, jól összeforgatjuk, ha kell vizet öntünk alá, néha megkeverjük.
  6. Lassú tűzön főzzük, közben felaprítjuk a belsőséget 1x1 cm-s kockákra.
  7. Kb. 1,5 óra múlva hozzáadjuk a belsőséget, a lenyomott fokhagymát, a borsot, csilit és összekeverjük.
  8. Puhulásig főzzük, már nem keverjük, csak rázogatjuk a bográcsot, nehogy a hús összetörjön.


 

  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 47
össznézettség: 77 284
elküldve: 9
receptkönyvben: 55
elkészítve: 3/3
Facebookon megjelent: -

szakács

V2rider

Mióta szakács: 2012.12.10.
21 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító, paleolit fogyókúra
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
konyhatechnológia: bográcsos
diéta: cukormentes, laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
nehézség: közepes
kategória: pörkölt
mikor: ebéd
kalória: magas
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: főétel
alkalom: vasárnapi ebéd
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

báránypörkölt, bográcsos birkapörkölt, birkapaprikás

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

sanko.xxl
sanko.xxl Mon, 2018-11-19 14:46

Talált, süllyedt. Ugye, tudsz te, csak akarnod kell. Érdekes, nálam helyesen jelent meg a dimenzió...

Valus
Valus Sat, 2017-04-29 21:13

A mennyiségek sehogy sem stimmelnek. Hogy lehet 8,4 de akár 84 dkg birkából 12 személyre főzni???? Talán kg a helyes mértékegység !

1949
bárányhús 8.4 kg
vöröshagyma 8 nagy fej
disznózsír 3 ek
fokhagyma 4 gerezd
fűszerpaprika 4 ek
chili 4 db
bors 1 kávéskanál
0 ízlés szerint