Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Birkapörkölt bográcsban Károly konyhájából

Birkapörkölt bográcsban Károly konyhájából
Birkapörkölt bográcsban Károly konyhájából
260 perc / előkészület: 20 perc főzés: 240 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ezt a rétegesen összerakott technikát, mondhatnám, hogy az ükapámtól, ő meg az ükapjától tanulta. Egyszerűen arról van szó, hogy egy barátomtól tanultam egy kerti partin, aki így csinálta a birkapörköltet. Hogy Ő kitől tanulta, azt azóta is homály fedi. Viszont néhány jó tanáccsal ellátott, amit most továbbadok. A birkahús vásárlásnál figyeljünk arra, hogy a többféle hús (comb, lapocka, nyak, oldalas) egy birkából legyenek. A hús lefaggyúzását, mosását mindenki ízlésére bízom. Én a nagyobb faggyúdarabokat távolítom csak el, szeretem a birkaszagú pörköltet. A csontokat soha ne vágjuk bárddal, csak fűrészeljük, így nem lesz tele a pörköltünk csontszilánkkal. A birkapörköltet azóta is így csinálom, ez ideig megelégedésre.

hozzávalók / 12 adag

ajánlat

Tálaláskor ügyeljünk arra, hogy egyformán osszuk a csontos és színhúst. Friss kenyeret és főtt burgonyát kínálunk mellé, csípős és csemege savanyúsággal.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A combot vagy lapockát kicsontozzuk, ezeket a csontokat kétfelé fűrészeljük. A színhúst 3x3 cm-es kockákra vágjuk. Az oldalast a pálcák között szétvágjuk, és 3-4 cm-es darabokra fűrészeljük a bordacsontoknál. Az apró csontmorzsalékot lemossuk a húsról.
  2. A vöröshagymát félbevágjuk, majd felkarikázzuk, a fokhagymát apróra vágjuk, az erős paprikát ízlés szerint felvágjuk, vagy egyben hagyjuk, a paradicsomot és paprikát szeleteljük, a borókabogyót a kés lapjával szétnyomjuk.
  3. A bográcsban rétegesen helyezzük el a hozzávalókat. Megfelelő méretű bográcsot kikenünk sertészsírral, és az aljára helyezzük a csontokat, erre rakjuk a csontos húst, majd a vöröshagyma 1/3-át, rászórjuk a kömény felét és 3 db babérlevelet, meg a fele erős paprikát. A következő réteg a színhús fele, erre rakjuk a vöröshagyma második harmadát, a fokhagymát, a maradék köményt és babérlevelet, rászórjuk a pirospaprikát és sót, és a maradék erős paprikát. Az utolsó réteg a színhús másik fele, majd a maradék vöröshagyma, és befedjük felszeletelt paprikával és paradicsommal. Közepére szórjuk a szétnyomott borókabogyót és őrölt borsot.
  4. Kicsit megnyomkodjuk a bográcsban lévőket, hogy ne legyen nagyon laza, és a bogrács oldalánál óvatosan aláöntünk 5 dl vizet. Tűz fölé tesszük, és amíg nem jelenik meg a bográcsban a leve, erőteljesen tüzelünk alatta. Keverni nem szabad, csak forgatni.
  5. Ha a bográcsban lévő anyagot ellepi a lé és forr, akkor mérsékeljük alatta a tüzet. Az elfövő levet vízzel pótoljuk. Ha nagyon forr, akkor magasabbra emeljük a bográcsot a tűz fölött, különben a hús könnyen szétfő. Mérsékelt tűzön, állandó forrás mellett -a birka korától függően- kb. 4 óra alatt fő puhára. Akkor főtt meg, ha a csontokról leválik a hús. Főzés közben néha meg kell forgatni a bográcsot, hogy ne tudjon leégni. A főzés vége előtt, amikor már puha a hús, hozzáöntjük a vörösbort, 10 percet forraljuk, és tálaljuk.
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 28
össznézettség: 19 771
elküldve: 1
receptkönyvben: 23
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Ligeti Károly

Mióta szakács: 2014.03.04.
129 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
konyhatechnológia: bográcsos
alkalom: buli receptek, vasárnapi ebéd
diéta: cukormentes, laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
nehézség: közepes
kategória: pörkölt
mikor: ebéd, vacsora
költség egy főre: nem olcsó receptek
kalória: magas
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: főétel
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

bográcsos pörkölt, vörösboros birkapörkölt, réteges bográcsos birkapörkölt

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

1235
bárányhús 5 kg
vöröshagyma 1 kg
fokhagyma 1 fej
őrölt fűszerkömény 1 kávéskanál
babérlevél 5 db
fűszerpaprika 4 ek
sertészsír 3 ek
4 ek
paprika 3 közepes db
paradicsom 3 közepes db
borókabogyó 10 db
bors 1 kávéskanál
vörösbor 5 dl
hegyes erős paprika 3 közepes db
víz 5 dl