Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Birsalma chutney

Birsalma chutney
Birsalma chutney
60 perc / előkészület: 20 perc főzés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (5)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A chutney (ejtsd: csatni) Indiából indult világhódító útjára. Az angolszászok nagy-nagy kedvence, de az utóbbi években itthon is egyre jobban elterjedt.

A szó hindi eredetű, jelentése nyalni.

Fő jellemzői: erős fűszerezésű, savanyú és/vagy édes, csípős is lehet, zöldségekből és/vagy gyümölcsökből készül, állaga kb. a befőtt és a lekvár között található félúton. Tulajdonképpen egyfajta fűszeres szósz, amelyet jellegzetesen sós ételekhez használunk.

Alapja a vöröshagyma, az ecet és a cukor, erős fűszerezést igényel.

Idén először őszibarackból készítettem, és nagyon ízlett a családnak. A birsalma termésünk egy része szintén chutney-ban végezte, a többiből isteni finom lekvár készült.

További fotók itt.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Húsok, halak mellé, tésztához és rizshez is adhatjuk, de sajtokhoz is kiválóan passzol.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Előkészítjük a zöldségeket, gyümölcsöket. A paprikákat megmossuk, lecsöpögtetjük, félbevágjuk, kivágjuk az ereket és a csumát. Lemérünk 25 dkg-ot, majd apró kockára vágjuk.
  2. A vöröshagymát megtisztítjuk, kimérjük a 10 dkg-ot, és felaprítjuk szintén.
  3. A birsalmákról szárazon lesikáljuk a bolyhokat, megmossuk, magházától megtisztítjuk, kimérünk 40 dkg-ot, és felkockázzuk (tegyük citromsavas vízbe az almákat, így nem barnulnak meg).
  4. A sima almát is megmossuk, meghámozzuk, és kiszedjük a magházakat, kimérünk 10 dkg-ot, és felkockázzuk.
  5. A chili paprikát megmossuk, eltávolítjuk a csumát, és szintén aprítjuk.
  6. Az olívaolajat egy főzőedényben felhevítjük, és megpároljuk benne a paprikát és a hagymát. Hozzáadjuk az almákat, a chili paprikát, a kakukkfüvet, a balzsamecetet és a cukrot. Az egészet állandó keverés mellett erős lángon felforraljuk, zubogva forrni hagyjuk, amíg meg nem puhulnak az almák, közben folyamatosan keverjük.
  7. A chutney-t sóval, borssal ízesítjük, és azonnal az előkészített, tiszta üvegekbe töltjük. Majd jól lezárjuk csavaros tetővel, és kb. 5 percre fejreállítjuk. Nem kell dunsztolni, kihűlés után tehetjük a kamrapolcra, hacsak nem bontunk meg rögtön egy adagot.

A fenti adagból kb. két darab 3 dl-es üveggel lesz.

  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 16 628
elküldve: 7
receptkönyvben: 109
elkészítve: 3/3
Facebookon megjelent: 1

szakács

Hossó Anita

Mióta szakács: 2011.05.23.
154 recept

receptjellemzők

konyha: indiai
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
nehézség: könnyű
diéta: laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
szezon: ősz
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: szósz
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre
fogás: köret
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

csatni, birsalmás csatni, almacsatni

Hozzászólások (5)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

evacili
evacili Tue, 2013-11-19 20:04

Kedves Anita!
Már elkészítettem. Sajnos nem kaptam fehér balzsamecetet, így fehérborecettel csináltam. Finom lett. Épp ma tudtam beszerezni az egyik nagy INTERSPAR-ban, jövőre már nem lesz ilyen probléma. Nagyon különleges íze van,kétszer is nekifutottam. Alig várom, hogy a családommal megkostóltassam.Köszi a receptet.
Üdv: Cili

evacili
evacili Wed, 2013-10-30 19:16

Kedves Anita!
Melyik üzletben,ill.áruházban kapható fehér balzsamecet? Készíteném a chutney-t, ha nem kapok balzsamecetet, fehérborecetet használhatok helyette?
Üdv: Cili

HossoAni
Hossó Anita / HossoAni Mon, 2013-11-18 23:42

Kedves Cili!
Bocsánat, hogy csak most reagálok, remélem, még nem késő :).
Szinte mindegyik hiper- vagy szupermarketben lehet kapni balzsamecetet. Persze ebből is vannak árkategóriák, nem szükséges a nagyon drága, modenai változatot megvásárolni. Ha mégsem kapnál, borecettel is finom lesz.
További szép hetet kívánok!
Anita

360
paprika 25 dkg
vöröshagyma 10 dkg
birs 40 dkg
alma 10 dkg
chili 1 db
olívaolaj 2 ek
kakukkfű 1 tk
fehér balzsamecet 75 ml
cukor 25 dkg
1.5 tk
bors 0 ízlés szerint