Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Birsalma krémleves

Birsalma krémleves
Birsalma krémleves
40 perc / előkészület: 15 perc főzés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások (23)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Találtam otthon néhány szem szép birsalmát és elgondolkodtam, vajon mit lehetne belőlük készíteni. Először a birsalmasajt, majd a kompót jutott eszembe, aztán a rákerestem a neten egyéb receptekre. Ez megtetszett, de kicsit változtattam az arányokon, mert én szeretem, ha nem túl édes egy gyümölcsleves.

hozzávalók / 4 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A birsalmát megmossuk, kivágjuk a csutkáját, felszeleteljük kis darabokra.
  2. Egy fazékba tesszük, majd öntünk hozzá annyi vizet, amennyi bőven ellepi.
  3. A vaníliarudat hosszában felvágjuk, egy késsel kikaparjuk a magjait, majd hozzáadjuk a leveshez a fahéjjal, szegfűszeggel, cukorral, sóval, citromlével együtt.
  4. Forrás után még 15 percig lassú tűzön főzzük.
  5. Besűrítjük a keményítővel, hozzáadjuk a tejszínt és még egyszer felforraljuk.
  6. Zárjuk le a tüzet alatta és botmixerrel pürésítsük.
  7. Langyosan vagy hidegen, akár kis tejszínhabbal a tetején fogyasszuk.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 76 499
elküldve: 27
receptkönyvben: 1 072
elkészítve: 49/68
Facebookon megjelent: -

szakács

Oli

Mióta szakács: 2008.03.10.
62 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
nehézség: könnyű
kategória: levesek
szezon: ősz
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
diéta: gluténmentes, tojásmentes
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre
fogás: leves

Hozzászólások (23)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

evacili
evacili Sat, 2013-12-28 18:06

Változatlanul kedvec leveseink egyike. A bírsalmából befőttet főzök, igy egész télen készíthetjük e csodás levest. Sőt olvasva ANNAZSOFI hozzászólását, a megmaradt főtt csirkecombhoz szószt fogok készíteni.

papko45
papko45 Mon, 2013-11-04 14:16

Keményitő helyett citromizú pudingot használtam, kevés citromfű és mentalevél hozzáadásával.
Érdemes kipróbálni

Zsuzska812
Zsuzska812 Wed, 2013-10-23 21:48

A leves isteni lett. Kis személyes megjegyzés: a keményítő szerintem kihagyható, így kicsit szószosabb lett. Köszönöm a receptet!

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Thu, 2013-09-05 23:56

Én is elkészítettem a receptet, a birsalmafánk túlteremte idén magát, nem tudom, hogy győzzük majd... Először csináltam ételt birsalmából, ez egy remek recept, majdnem zselés lett az állaga, lehet, hogy ki is lehet tán hagyni a keményítőt. Én bőven fűszereztem, úgy látom, kicsit barnul a leves, tehát érdemes frissen tálalni...

lulesz
lulesz Thu, 2013-02-28 16:56

Kedves Oli! Ez nekünk nagyon ízlik!! Már harmadjára készítettem (tegnap befőttből próbáltam, és úgy is finom volt, cukrot már nem tettem bele), a másfél éves kislányom is nagyon szereti! Köszönjük a receptet, nálunk biztos gyakori vendég lesz, főleg birsalmaszezonban!

vm2011
vm2011 Fri, 2012-10-26 20:48

nagyon finom leves!kár,hogy kevés birsalma termett az idén és ami lett,az is elég hitvány!én nem használok sem keményítőt,sem lisztet,mert elég sűrű így is.egy kis tejszint tettem bele.köszönöm a receptet!:)))

Babapiskóta
Babapiskóta Sat, 2012-10-20 18:14

2 kg birsalmát félbe vágtam, megfőztem puhára, és amikor kihűlt, kiskanállal kikapartam a fogyasztható részt a héjából.Szép sárga birs pürét kaptam citromlé nélkül. Kis műanyag dobozkákba szétraktam és lefagyasztottam. Így télen és tavasszal,de bármikor el tudom készíteni ezt a finom gyümölcs levest. Én nem teszek bele keményítőt, elég sűrű így is.

Henrietta1983
Henrietta1983 Sat, 2012-10-13 22:30

Húúúúúúúúú! Kár, hogy nincs egész évben birsalma szezon. Sokszor készítek almalevest, de ilyet most először. Nagyon finom! Köszönöm a receptet! :)

Vanilla
Vanilla Sun, 2012-10-07 11:44

A legfinomabb birsalma leves,ahogy a Nagymamám készítette: sűrű tejes rántással , a tetejét megszórva csemege fűszerpaprikával ! Érdemes kipróbálni !

encsi.b
encsi.b Sun, 2012-09-30 19:11

Tegnap főztem meg a levest! Nagyon ízlett! A Nagymamámnak és a Páromnak is! Pedig a Párom mindig nagy kihívás! :)
Ezt a receptet úgy érzem gyakran meg fogom főzni :)

Gretita
Gretita Sun, 2012-02-12 21:10

A keményítőt ki lehet belőle hagyni?? Mennyire fontos bele? Keddre készíteném barátomnak névnapjára :)

Osza
Osza Fri, 2011-10-07 16:18

A birsalma csodálatos , főleg a fűszerek társaságában! Kicsit kevesebb tejszínnel és egy kevés tejföllel még könnyedebb és pikánsabb!

Gini8411
Gini8411 Sun, 2010-11-28 11:46

Nem szeretem a birsalmát, de ez a leves mennyei. Tegnap főztem. A gyümileveseket melegen szeretem, ezt is forrón eszem. Fantasztikus.

annazsofi
annazsofi / annazsofi Thu, 2010-10-28 15:29

Gyermekkorom gyümölcse unalomig volt...De most újra érdekes és különleges.
Szárnyas húslével felengedve milyen finom!Nem émelygős,azt az én családom sem kedveli.
Ugyanígy, csak sűrűbben készítve nagyon finom a birsalmaszósz is.

evacili
evacili Sun, 2010-05-02 09:55

Ez egy nagyon finom leves. Most újra ezt csinálok a családomnak. Egyik kedvencünk.

319
birs 70 dkg
cukor 10 dkg
habtejszín 2 dl
vanília 0.5 db
fahéjrúd 1 db
szegfűszeg 7 db
citromlé 1 fél citromból nyert
étkezési keményítő 1 evőkanál
1 csipet