Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Birsalmaleves mandarinnal

Birsalmaleves mandarinnal
Birsalmaleves mandarinnal
30 perc / előkészület: 15 perc főzés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (6)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Gyerekkoromban a birsalma enyhén szólva sem tartozott a sztárolt gyümölcsök közé, nem nagyon értékelték semmire, legfeljebb a nagymamák szekrénye tetején kókadozott (és illatozott) néhány árva darab. Meg a napköziben kaptuk azt a bizonyos birsalmasajtot uzsonnára kicsit szikkadt kenyérre téve, mit mondjak, utáltuk. (Talán mert nem a nagymamák készítették...)

Most meg mit nem adnék egy kis birsalmáért! Ezen gondolkoztam, miközben a kezem-lábam lefagyott, míg sorbaálltam érte a piacon ma reggel. De megláttam, és megint a bűvkörébe vont, és nem tudtam szabadulni, és azonnal kiütötte a nyeregből a mára betervezett gulyáslevest. Pedig az sem kutya...

hozzávalók / 4 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A birsalmákat megmossuk, meghámozzuk, magházukat eltávolítjuk, majd felkockázzuk.
  2. Annyi vízben, ami jól ellepi, feltesszük főni.
  3. Közben ízesítjük a sóval, a cukorral, a mézzel, a fűszerekkel. A mandarinkarika nagyon illik hozzá.
  4. Kb. 5-10 percig főzzük, míg a birsalma megpuhul.
  5. 1 ek lisztet csomómentesre keverünk a tejszínnel, és behabarjuk a levest.  Ezzel már csak egy percig főzzük.
  6. 1 merőkanálnyi főtt birsalmát kevés lével kiszedünk, és botmixerrel pépesítünk, majd visszaöntjük a levesbe. Így sűrűbb és még zamatosabb lesz a leves leve, de enélkül is finom, ha nem akarunk pepecselni.
  7. Teljesen kihűtve tálaljuk. Díszíthetjük tejszínhabbal.
  • elkészítettem: 5 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 5 371
elküldve: 2
receptkönyvben: 92
elkészítve: 3/4
Facebookon megjelent: -

szakács

Fahéj

Mióta szakács: 2010.07.27.
288 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
költség egy főre: olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
kalória: alacsony
nehézség: könnyű
kategória: levesek
szezon: ősz
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 15-30 perc
mikor: ebéd, uzsonna
adag: 4 főre
fogás: leves

egyéb elnevezések

fűszeres krémes birslamaleves, mandarinos birsalmaleves

Hozzászólások (6)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

mentásfagyi
mentásfagyi Thu, 2015-10-22 20:14

Kedves Éva! Szombat este egyedül otthon, zenét hallgatva, dúdolva, táncolva ... a Te receptedet követve csináltam meg ezt az elképesztően különleges ízvilággal bíró finomságot! Még melegen ott lapul a fazékban, csalogatva engem folyamatosan, én meg nem bírva magammal folyamatosan kóstolgatom :) Már várom a holnapi napot, amikor is hűtőből elővéve, tejszínhabot nyomva a tetejére, felfaljuk az egészet! Köszönöm szépen! Ja, és még egy :) birskörtéből csináltam meg. Tudod mennyire finom? :) Oltárira

Fahéj
Fahéj / Fahéj Thu, 2015-10-22 20:23

Kedves Mentásfagyi!
Nagyon finom levest választottál! Picit irigykedtem, ahogy olvastam, amit írtál. Én is ilyet akarok készíteni, csak épp birsalmám nincs. És szombatig biztos nem is lesz. :( Nem is beszélve a birskörtéről. Még sose ettem, s szerintem nem is láttam ilyesmit. Persze roppant kíváncsi lettem rá. Na majd nyitott szemmel járok a piacon...
Nagyon jó étvágyat kívánok a leveshez!
Üdv: Fahéj

Fahéj
Fahéj / Fahéj Thu, 2011-11-17 18:43

Szia Gabi!
Juj, de jó Neked, és mostmár Nyamókának is, hogy ennyi birsalmátok lehet! :) És hogy küldtél volna nekem is, ez olyan kedves, nagyon köszönöm. És azt is, hogy tetszik a fotó. :) És a birsalmát mg csak nyugodtan próbáld ki, annyira finom belőle a leves. Én se szerettem gyerekkoromban, és lám, most meg oda vagyok érte. Tettem az asztalra is párat, és olyan jó, hogy érzem az illatát, mikor elmegyek mellette. Hétvégén tervezek belőlük sütit karamellel, és meg is kínálnálak szívesen... :)
Puszi: Éva

Makkermanó
Makkermanó / Makkermanó Thu, 2011-11-17 18:35

Szia Éva! Gyönyörű a fotó, nagyon tetszik a fény és az a kék árnyalat! A brisalmáról sajnos nem tudok nyilatkozni, mert én gyerekként sosem favorizáltam, de felnőtt életeben még nem is ettem soha semmilyen formában. Meg kéne végre kóstolni. Ha tudtam volna, h. neked sorba kellett állnod érte, akkor küldtem volna egy ládával, ui. nekünk van egy nagy birsalmafánk. Az összes termés Nyamókáéké lett. Puszi: Gabi

276
birs 3 db
1 késhegynyi
cukor 5 ek
méz 1 ek
mandarin 0.5 db
fahéj 1 késhegynyi
szegfűszeg 1 késhegynyi
szerecsendió 1 késhegynyi
vaníliás cukor 1 csomag
főzőtejszín 3 dl
finomliszt 1 púpozott ek
tejszínhab 4 ek
víz 1.5 l