Birsalmasajt recept

Birsalmasajt
Birsalmasajt
80 perc / előkészület: 30 perc főzés: 50 perc
receptkönyvben hozzászólások (107)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Vannak ételek, ízek, amikért gyerekkorunkban egyáltalán nem vagyunk oda, felnőtt fejjel viszont annál inkább szeretjük. Klasszikus példa erre az olajbogyó.
A birsalmasajttal is így vagyok valahogy: gyerekként nem lopta be magát az ízlelőbimbóim szívébe, most viszont alig bírom kivárni, hogy kiszáradjon és neki lehessen látni a csemegézésnek.

hozzávalók / 6 adag

ajánlat

Diót is keverhetünk bele főzés közben.

alapanyagok

receptjellemzők

konyha: magyar
költség egy főre: olcsó receptek
nehézség: könnyű
diéta: laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
kategória: lekvárok-dzsemek
szezon: ősz
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: sokszor készített receptek
mikor: tízórai, uzsonna
kalória: átlagos
elkészítési idő: 60-120 perc
alkalom: karácsonyi gasztroajándék
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

birssajt, birsalma sajt, birsalma-sajt
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A birsalmákat alaposan megmossuk. Negyedekbe vágjuk, magházukat egy nagyon éles késsel eltávolítjuk. (Hámozni nem kell, azt főzés után sokkal könnyebb elintézni.)
  2. Egy lábasba tesszük a birsalma cikkeket, felengedjük vízzel, fél citrom levét belefacsarjuk és puhára főzzük az almát.
  3. Leszűrjük, és mindegyik darabról lehúzzuk a héjat. A puha gyümölcsöt botmixerrel vagy turmixban pürésítjük.
  4. A birsalmapürét vasatag falú lábasban (én egy magasabb falú, öntöttvas serpenyőt használtam) kevergetve felmelegítjük és hozzáadjuk a cukrot. (A cukor mennyiségét illetően különféle "szabályok" léteznek: van aki azt mondja, hogy a birspüré súlyának 80 %-ának megfelelő mennyiségű cukor hozzáadásával a legfinomabb, van aki ugyanannyi cukrot ad hozzá, amennyi a birspüré nettó súlya, én leredukáltam a hozzáadott cukor mennyiségét 60 %-ra, így 670 g birspüréhez 400 grammnyi cukrot tettem.) A maradék citrom levét hozzáfacsarjuk és az egészet sűrűre főzzük.
  5. Egy megfelelő méretű tálat/ formát folpackkal bélelünk és beleöntjük a sűrű, forró masszát. Miután kihűlt és megszilárdult annyira, hogy tartja a formáját (én egy éjszakán át hagytam a kibélelt tálban), kiborítjuk belőle egy darab zsírpapírra és hűvösebb helyre költöztetjük, ahol békén hagyjuk úgy kábé egy hétig, vagy amíg rendesen ki nem szárad. ( Ez a legnehezebb fázisa a birsalmasajt készítésének, tényleg baromi nehéz megállni, hogy ne kóstoljunk bele a mennyei illatú finomságba.)

  • költség: 800 Ft
  • elkészítettem: 8 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 3 355
össznézettség: 515 771
elküldve: 183
receptkönyvben: 3 018
elkészítve: 140/204
Facebookon megjelent: 4

szakács

Petra

Mióta szakács: 2007.11.15.
529 recept

Hozzászólások (107)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Nosalty.hu
Nosalty.hu k, 2017-10-17 02:02

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2017.10.16. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

Nosalty.hu
Nosalty.hu szo, 2017-10-14 02:01

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2017.10.13. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

Nosalty.hu
Nosalty.hu p, 2017-10-13 02:01

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2017.10.12. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

bj13835
bj13835 k, 2017-10-10 16:48

Szép napot!
Azt szeretném kérdezni,hogy meddig áll el ?
A választ előre köszönöm:
Üdvözlettel Balogh József

skomaster
skomaster k, 2017-10-10 17:17

50% cukortartalom mellett márványkeménységű lesz még 5 év múlva is.

Nosalty.hu
Nosalty.hu k, 2017-10-10 02:01

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2017.10.09. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

Nosalty.hu
Nosalty.hu h, 2017-10-09 02:01

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2017.10.08. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

Susie03
Susie03 k, 2015-12-01 16:45

Kedves Petra! Érdeklődnék, hogy mit javasolsz, készítettem lekvárt és a végén ami maradt még tovább főztem és 1 őzgerincbe öntöttem, hogy birsalmasajt legyen belőle! Ennek már 3 napja, viszont nem tettem bele alufóliát! És nem is tudom kiszedni! Mit javasolsz mit tegyek? Köszönöm a segítséget előre is!

Nosalty.hu
Nosalty.hu h, 2015-10-26 03:03

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2015.10.25. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

tulipan01
tulipan01 szo, 2015-10-10 08:09

Tegnap elkészítettem. Több receptet is elolvastam, de erre esett a választásom. Nem bántam meg. Nagyon szépen megkeményedett ma reggelre és isteni az íze. Úgy gondolom, hogy nem kell vesződnöm a tárolással. :) Gyermekkorom ízeit idézi. Köszönöm!

Bútorné Tari Anita
Bútorné Tari Anita sze, 2015-10-07 19:20

Már többször elkészítettem ezt a receptet, én a magházat is belefőzőm, gyönyörűen lejön miután megfőtt!!!

AndreDavid
AndreDavid k, 2015-09-29 15:20

Ma készítettem el életem elsö birsalmasajtját, recepted szerint. Annyit változtattam rajta, hogy a héját nem húztam le, de turmixolás után ez nem tünik fel. Szép aranysárga lett, kiöntés után már kemény, holott még forró. A lábast természetesen kinyaltam és elöre is elnézést kérek a kifejezésért, sajnos nem találok rá más kifejezést: de kúrva jó lett! Köszönöm!

Kitsune
Kitsune h, 2014-11-03 23:42

Ez rettenet izgalmas... :) 1 kg lett a püré, elővettem minden kicsi tálkámat, de még így is sok lesz (épp rotyog). A lemert lébe egyébként facsartam még egy fél citromot, belereszeltem egy jó ujjnyi gyömbért, és újraforraltam egy rúd fahéjjal. Ebből jócskán visszaöntöttem a péphez, mert még 50%-nyi cukorral is vészesen édes lett nekem. A maradékot most iszom mézzel, elég jó :) Így persze még több lett a pép, úgyhogy nekiálltam befőttes üveget sterilizálni. JAAAAAJDEKÍVÁNCSI VAGYOK JAAAAAJ!! :)

vacakvucli
vacakvucli szo, 2014-11-01 00:01

Most készűlt el életem első birsalmasajtja, remekül néz ki, én kevertem bele szárazon pirított diót is, és az íze nagyszerű :D

szilu
szilu v, 2014-10-12 16:15

Üdv mindenkinek! Épp most készültem el életem első birsalma sajtjával. DE! Most,amikor már kiöntöttem a formába,na most jutott eszembe,hogy nem tettem citromot bele,csak a főzésnél. (A nagy izgalmamban elfelejtettem.) Mármint az első főzésnél,a pépesítés előtt. Befolyásol valamit a citrom leve a színén kívül? Köszönöm a választ!!

szigetiiren
szigetiiren cs, 2014-09-18 07:49

Durva kristälycukorba forgatom bele, es naponta forgatom, ezzel is gyorsitom a szäradäst.Üdv:Iren

heidricha
heidricha sze, 2014-09-17 19:32

Nagyon irigylek mindenkit, akinek valaha sikerült. Én már mindent elkövettem, volt, hogy egy napig főztem, volt hogy csak kb. egy órát; volt benne citrom, vagy citromsav, vagy semmi; volt rengeteg cukor, vagy kevesebb; vásárolt birs, vagy saját. Viszont eddig minden alkalommal lekvár lett. A teteje megszikkad, de sosem marad egyben. Az idei simán folyik a fölső szikkadt fél cm alatt, a tavalyi a mai napig is inkább lekvárszerű, pedig miután eluntam a várakozást, hogy "majdcsak meghúz" még a kemence tetején próbáltam szikkasztani - meg is égett a fele. Vagyis nem szeret engem a birsalma sajt, pedig én szeretem, és nem is adom fel - de lelkes már rég nem vagyok.

skomaster
skomaster k, 2017-10-10 17:26

Nagyon kevés vízben inkább csak párolni kell,jó puhára, kevergetni, hogy ne kapjon a lábas aljához. Héjastól, épen csak a magházat kivágva. a végén egy labdaszerű massza lesz, na akkor megmérni és hozzáadni a recepted/ízlésed szerinti cukrot. A cukorral már csak annak olvadásáig kevergetni, mert a cukor ha sokáig főzöd, a hőtől karamellizálódik, és elnyomja a gyümölcs ízét. A híg masszádat feljavíthatod, ha párolsz hozzá még gyümölcsöt icipici vízzel és összefőzöd együtt.. Próbáld meg, érdemes!

Darkshef
Darkshef h, 2014-09-29 10:14

Nem kell mindent elkövetni , csak recept szerint csinálni ! Nem szabad főzés előtt meghámozni semmiképp ! Abban van a pektin , amitől megdermed .

bogi31
bogi31 k, 2014-09-02 11:14

Nagyon guszta, de sajnos én a cukortartalma miatt nem ehetem :( esetleg nyírfacukorral is készíthető? Ha igen, az arányokat leírnád?
Előre is köszönöm Bogi31

IldikoSztraka
IldikoSztraka h, 2013-12-09 21:52

Gondosan es reszletesen elolvasva a hozzaszolasokat ( Jo Pap holtig tanul ) a kovetkezo keppen keszitettem el . 2 kg ( maghaz nelkul merve ) fel erett ( tehat kevesebb gyumolcs le ) hejjat rajta hagyva - adtam 40 dk Bio ( Organic ) Cukrot ( nallunk Cukornadbol van cukor s nem cukor repa-bol ) s 1 egesz citrom levet - a vegen pedig szegfuszeget es darabolt diot ( ahogy nagyanyamtol emlekszem ) kb 30 perc utan ( mivel a felerett birsalmanak sok leve nem volt s a cukor is surusitett ) leveve a fedot - osszeturmixoltam , meg egy 5 percet visszatettem igy pepesen majd kisse kihulve kis 15cm-s mini kenyer formakba ontottem s most varom a dermedest :) Koszonom a receptet !!

Ecibogyoka23
Ecibogyoka23 / Ecibogyoka23 p, 2013-11-29 22:09

Életemben most készítettem először birsalmasajtot, de büszkén mondhatom: tökéletes lett! :))) És ezt ennek a szuper receptnek köszönhetem. Nagyon jó ötleteket is olvastam itt, bár én sem hámoztam meg az almákat. Az enyém jó kis sötétvörös lett, de én mondjuk így szeretem, úgyhogy nem baj :) Köszönet a receptért, el fogom még készíteni jópárszor!

Gabriell4
Gabriell / Gabriell4 cs, 2013-11-14 11:13

Ez a legfinomabb birsalmasajt, amit valaha ettem. :) Nagyon köszönöm a receptet!
A második készítésnél már nem szedem le a héját és így is ugyanolyan finom lett és kevesebb vele a munka. :)
Minden jót kívánok! Gabi

Marosi Erika
Marosi Erika v, 2013-11-10 13:43

Szia Petra!

Nagyon finom lett a birsalmasajt,elmentettem receptkönyvembe is,hogy el tudjam készíteni jövőre is.
Most készítettem először.Köszönőm szépen!Üdv:Erika

Dryzzit
Dryzzit sze, 2013-10-23 13:29

Sziasztok!
Néhány tanács kezdőknek:
1. Főzés közben (amennyiben el szeretnéd a birs héját távolítani) mikor már a kés hegye belemegy a gyümölcs húsába, kapcsold ki alóla a gázt/villanyt és 1-3 percig hagyd állni a forró vízben, ezután kezd el eltávolítani a héjat a gyümölcs húsról. Ha túlfőzöd és szétreped a héj egészen nehéz lesz eltávolítani a héjat (szétmállik a kezeid között). Érdemes néha a főzés közben megkavarni a gyümölcsöket, hogy egyformán főjenek meg.
2. A héj eltávolítása valóban nem szükséges, viszont akkor kicsit tovább kell turmixolni a kívánt pép minőség elérése érdekében.
3. Kézi botmixer hatékonyabb, a turmixgépben tovább tart a pürésítés és egyéb eszközzel segíteni kell a gyümölcs lenyomásában.
4. Én vékony falú edényben készítettem el, takarék lángon folytonos kevergetés mellett. Kb. 30-35 percet kevergettem folyamatosan. Akkor vettem le a masszát a tűzről, mikor a massza színe enyhén elfehéredett, és a fakanálra felvéve már nem folyt szét.
5. Mikor kiöntöttem a formába, a tetejét nem fedtem be műanyag fóliával, csak egy vászon törlőruhát raktam rá, hogy jobban szellőzzön. Az eredmény: Tökéletes és finom birsalma sajt.
Ui.: Minden egyébben ezt a receptet követtem. Köszönet érte! :)

Üdvözlettel:
Dryzzit

rkrisztina
rkrisztina szo, 2013-10-19 18:20

Megcsináltam, és valami fantasztikusan finom lett! Én 60 %-os cukormennyiséggel készítettem, és pont jó:)! Ma délután készült el, és szinte már meg is dermedt. Nem tudom, hogy van-e összefüggés, de azért leírom, hogy a birsalmák, amikből készítettem, már igencsak érettek-mondhatni túlérettek-voltak. Némelyik már erősen barnult is. De főzés közben ahogy a citromot hozzátettem, az "kiszedte" a barnaságot, szép világos lett. Köszönöm a receptet, még biztosan fog készülni ilyen finomság a jövő héten is:)!

mira139
mira139 p, 2013-10-11 16:45

Sziasztok!
Életemben először készítettem birsalmasajtot és mindjárt két változatot. Főzés, turmixolás után ketté vettem és 1kg péphez 50dkg. xilitet tettem, ez a diétás változat, a maradékot cukorral főztem szintén 50%-os arányban. Mind a kettőfélét kihűlés után egy óra múlva kiborítottam a formából és tökéletesen szilárd lett. 3 nap szárítás bőven elég volt neki. Köszönöm a receptet, soha nem gondoltam, hogy ezt az anno Nagyanyám által készített finomságot én is megtudom főzni.

Jucus53
Jucus53 / Jucus53 sze, 2013-10-09 20:04

Annyira jó, hogy a facebookon naponta fenn vagyok és megtaláltam ezt a receptet, így már tudom mit kezdek azzal a 10 db birsalmával amit kaptam. Köszi. Jelezni fogom milyen lett.

bogdanregi
bogdanregi p, 2013-10-04 11:02

Én ma fogok nekiállni!Arra gondoltam, hogy maffin sütőformát fogok kibélelni, és abba beletenni.Így aranyos kis formák lesznek, így tudom őket kóstolásra is adni:-)Kíváncsian várom a végeredményt!

Manna74
Manna74 sze, 2013-10-02 11:47

Én is szeretném elkészíteni a birsalma sajtot, de meleg a lakásunk és kamránk sincs. Olyan, mint egy panel.
Hol szárítsam ki a sajtokat? A konyhaszekrény tetején vagy a hűtőben (De ott nem veszi át más étel szagát?) vagy...?

És aki sütőben sűríti, az letakarja közben?

Köszönöm a válaszokat! :)

honey1
honey1 v, 2013-09-22 11:34

Az enyém most készül. Már tegnap hozzáfogtam az elkészítéséhez. De nem fejeztem be, így éjszaka "pihent". Az biztos, hogy finom, mert folyamatosan kóstolgatom, a színe rózsaszín :-) Iszonyúan pöfög, ezért félig fedő van rajta, különben minden csupa birsalmapüré lenne. Lehet, hogy így tovább tart a főzés.

RMartuska
RMartuska szo, 2013-09-21 15:19

Sziasztok!

Én még nem csináltam, csak szeretnék. Kérdezem, hogy szerintetek édesítőszerrel is el lehet készíteni, vagy csak cukorral?

zizilezi
zizilezi h, 2013-01-28 17:22

Most csináltam először ilyet. Nekem muszáj volt megpucolnom, mert elég rosszak voltak a szemek, de a kész massza nagyon finom lett. Azonban nálunk a szárítás alatt megpenészesedett.

princes47
princes47 sze, 2012-11-14 10:28

Sziasztok !
Elkészítettem életem első birsalmasajtját. Nagyon finom lett, mert ugye az volt az első hogy megkóstolta az ember. Most szárad. Köszönjük a finom receptet. Kornélia

Sally
Sally / Sally h, 2012-11-12 16:31

Na nekem nem akar megszilardulni!:) Elkeszitettem hajastol, magostol, (hogy biztos megzilarduljon) majd szitan atszurtem cukroztam egy kicsit foztem es formakba raktam! De eltelt 2 ejszaka es nem szilardult meg! Ize finom, majd lesz belole lekvar!:)

palotásiné
icamama46 / palotásiné sze, 2012-11-14 21:33

Ne ijedj meg! Én is igy jártam. Életemben először csináltam, az ize nagyon finom lett, másnapra be is bőrösödöt, örültem mint majom a farkának, de mikor kiboritottam, egy folyós, amorf massza lett belőle. Ramas dobozokba töltöttem ujra, s lesz ami lesz belőle alapon beraktam a spajzba. Nem foglalkoztam vele. Tiz nap mulva az én birsalmasajtocskáim ragyogóan megszilárdultak, ki lehetett boritani a dobozokból, és nagyon büszke voltam magamra. Szóval, meg fog szilárdulni, csak ki kell várni. Lehet hogy két hét is kell hozzá.. meg türelem. Jó étvágyat!

308