Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Birsalmasajt GyGittától

Birsalmasajt GyGittától
Birsalmasajt GyGittától
60 perc / előkészület: 20 perc főzés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Gyermekkoromban a nagymamák készítettek birsalmasajtot, a szekrény tetején száradtak a natúr és diós rudak. Alig vártuk, hogy elkészüljenek/kiszáradjanak végre, és vékonyra szeletelve eszegethessük. Finom, és viszonylag kevés munkát igénylő finomság. Hasnyálmirigy betegek kedvelt csemegéje is lehet, a diétájukba dió hozzáadása nélkül beilleszthetik. (A cukorbetegek a nekik bevált édesítőszerekkel helyettesíthetik a kristálycukrot.) 

hozzávalók / 12 adag

ajánlat

Fogyaszthatjuk magában, lehet bonbontöltelék, készülhet belőle szaloncukor, de apróra darabolva gyümölcskenyérbe is tökéletes. Kiváló gasztroajándék. 

alapanyagok

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A birsalmát hámozzuk meg, a magházát távolítsuk el, kockázzuk apróra.
  2. A gyümölcsöt tegyük fel főni annyi vízzel, amennyi éppen ellepi. Időnként kavargassuk meg.
  3. Miután megpuhult, botmixerrel vagy turmixban pürésítsük, adjuk hozzá a cukrot. A birsalmapüré és a cukor aránya 2:1 arányú legyen.
  4. Kis lángon főzzük, rotyogtassuk folyamatos kevergetés mellett. Akkor vagyunk kész, amikor a massza a súlyától fogva magától "lepottyan" a fakanálról, és a lábas alját is látjuk a kavarás közben.
  5. Töltsük kivizezett formákba, ízlés szerint gazdagítsuk dióval.
  6. Két nap után borítsuk ki a formákból a sajtokat sütő- vagy zsírpapírral ellátott tálcára, és papírral letakarva szárítsuk tovább. Cirka két-három hét alatt megfelelő állagúra szikkad, de akár hónapokra is "elfeledkezhetünk" róla. Minél tovább áll, annál érettebb és ízletesebb lesz a birsalmasajt.
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 10 382
elküldve: 0
receptkönyvben: 20
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

GyGitta

Mióta szakács: 2015.11.19.
7 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: párszor készített receptek
kalória: alacsony
nehézség: könnyű
diéta: laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
kategória: lekvárok-dzsemek
szezon: ősz
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 30-60 perc
alkalom: karácsonyi gasztroajándék
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

birsalmasajt, birs zselé, diós birsalmasajt

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

245
birs 1 kg
cukor 50 dkg
dió 10 dkg
víz 1 l