Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Birsalmasajtos - diós pite

Birsalmasajtos - diós pite
Birsalmasajtos - diós pite
117 perc / előkészület: 60 perc főzés: 14 perc sütés: 43 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A birsalmasajtról egy őszi, nagyon édes csemege jut az eszembe. Ezt a dióval turbózott változatot már rég terveztem megsütni, de "vártam" vele a hűvösebb, szürke őszi napokra, mert (nekem) ilyenkor esnek igazán jól ezek a "tömör gyönyör" fajta sütemények. Igazi feltöltődés volt ebből a pitéből 1-2 szelet, ami kimondottan jól jön ebben az esős, egyre borongósabb időben... Még szerencse, hogy ebből az adagból sok-sok kis energiabomba szelet lesz! :) A receptet a 2009-es őszi Stahl magazinban találtam.

hozzávalók / 8 adag

A tésztához

A töltelékhez

A tetejére

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tésztához a lisztet, a cukrot, a sót és a hideg vajat késes betétű robotgépben morzsás keverékké összedolgozzuk.
  2. Átöntjük egy tálba, és a tojássárgákkal meg a langyos tejben feloldott szárított élesztővel gyorsan tésztát gyúrunk belőle.
  3. A tésztát 2 gombóccá formáljuk, külön-külön folpackba csomagoljuk és kb. 30 percre hűtőbe tesszük.
  4. Közben a diót pár perc alatt száraz serpenyőben illatosra pirítjuk. Ha kihűlt, a felét durvára őröljük, a másik felét finomra.
  5. A birsalmasajtot (a házi, keményebb birsalmasajtot kockázzuk fel) és a vizet pár percig mérsékelt tűzön kevergetve melegítjük, hogy sűrű, lekvárszerű keveréket kapjunk ( a víz mennyisége a birsalmasajt eredeti sűrűségétől függ).
  6. A vajat megolvasztjuk egy nagy serpenyőben és a reszelt almát lefedve, néha megkeverve, kb. 3 perc alatt puhára pároljuk rajta. Ízesítjük reszelt citromhéjjal, 2 evőkanál citromlével és a vaníliarúd kikapargatott belsejével. Ezután fedő nélkül tovább kevergetjük, hogy a párolt alma száraz legyen.
  7. A töltelékhez összekeverjük a birsalmasajtot, az almát és a durvára tört diót.
  8. Kivajazunk és kilisztezünk egy tepsit, és előmelegítjük a sütőt.
  9. Az egyik gombóc tésztát enyhén lisztes deszkán, lisztezett nyújtófával tepsi méretűre nyújtjuk, és óvatosan beleterítjük. Megszurkáljuk pár helyen villával, tetejére méretre vágott sütőpapírt terítünk, nyers rizst öntünk rá nehezékül és 10 percig így sütjük, majd 3-4 percig nélküle, amíg halványsárga nem lesz. Közben villával felverünk egy tojásfehérjét és a tésztát még forrón megkenjük vele, és hagyjuk kihűlni (a fehérjeréteg, mint egy szigetelés, szinte azonnal rásül).
  10. Az elősütött tésztát meghintjük a finomra darált dióval, és egyenletes rétegben elosztjuk rajta a tölteléket.
  11. A másik gombóc tésztát az előzőhöz hasonlóan kinyújtjuk, és befedjük vele a tölteléket.
  12. Megkenjük a tészta tetejét a másik tojásfehérjével, és több helyen megszurkáljuk egy villával.
  13. Visszatesszük a forró sütőbe és 30 perc alatt készre sütjük (ha 20 perc után pirulni kezdene, alufóliával letakarva süssük tovább!).
  14. Rácsra téve kihűtjük, és kockákra vágva tálaljuk.
  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 25x30 cm

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 4 398
elküldve: 1
receptkönyvben: 51
elkészítve: 2/2
Facebookon megjelent: -

szakács

Mignon

Mióta szakács: 2009.04.27.
212 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
nehézség: közepes
szezon: ősz
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: pite
mikor: tízórai, uzsonna
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

birsalmasajtos pite dióval, diós-birsalmasajtos süti

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

mignon
Mignon / mignon Sat, 2011-11-19 22:39

Kedves motyi!
Igen, kicsit munkás, nem mindig fér bele az ember idejébe...
Sajnos talán most az ilyen sütiknek jön el az idejük, ezeken a hosszú, sötét téli estéken jobban jut idő sütkérezni és a finom illatok is kedvezően hatnak a család jókedvére (is)! :)
Örülök, hogy ízlett és köszönöm a visszajelzésedet.
További jó sütés-főzést:
Mignon

875
finomliszt 40 dkg
cukor 10 dkg
1 csipet
vaj 20 dkg
tojássárgája 4 db
instant élesztő 2 kávéskanál
tej 50 ml
birsalmasajt 50 dkg
víz 1 dl
vaj 5 dkg
alma 75 dkg
citrom 1 db
vanília 1 db
dió 20 dkg
tojásfehérje 2 db