Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Birsalmatorta

Birsalmatorta
Birsalmatorta
100 perc / előkészület: 40 perc főzés: 10 perc sütés: 50 perc
receptkönyvben hozzászólások (10)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Szerettem volna olyan süteményt készíteni, amibe birsalma kell, és ezt a tortát találtam egy újságban. Már körtével is kipróbáltam, és nagyon finom volt úgy is!


hozzávalók / 6 adag

ajánlat

Vaníliafagyival nagyon finom!  A mazsola elhagyható. Ha a sütés után várunk a torta megszegésével pár órát, akkor a tésztája is megpuhul, és szeletelésnél nem törik.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Gyúrjuk össze a lisztet a cukor felével, 2 db tojással, a vajjal, a sütőporral és egy csipet sóval. Letakarva tegyük hütőbe 30 percre.
  2. A meghámozott, kimagozott birsalmát apró kockákra vágjuk.
  3. Karamellizáljuk a maradék cukrot, majd adjuk hozzá a birsalmát, a citrom lereszelt héját és levét, illetve  a mazsolát. Öntsük fel 3 dl almalével és főzzük lefedve 5-6 percig.
  4. Keverjük a pudingport a maradék almaléhez, és ezzel együtt főzzük még 1-2 percig az almát.
  5. A tészta 2/3-át nyújtsuk ki. Fektessük egy 26 cm átmérőjű tortaformába úgy, hogy az oldalát is befedje. Szurkáljuk meg villával az alját, és szorjuk meg a zsemlemorzsával, majd szedjük rá a birsalmát.
  6. A maradék tésztát is nyújtsuk ki, és fektessük a töltelék tetejére, a tésztaszéleket nyomkodjuk össze. Szurkáljuk meg a torta tetejét is, majd kenjük meg a maradék tojással. Tegyük a sütőbe. A sütési idő felénél takarjuk le.

  • sütési hőfok: 200°C

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 16 696
elküldve: 2
receptkönyvben: 177
elkészítve: 5/11
Facebookon megjelent: -

szakács

a-édrienn

Mióta szakács: 2010.01.04.
87 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
nehézség: közepes
szezon: ősz
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: pite
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

mazsolás birsalmatorta, birstorta almalével

Hozzászólások (10)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

a-Édrienn
a-édrienn / a-Édrienn Sun, 2012-11-18 17:04

Ennek örülök! Van most egy másik birsalma receptem is, ami szintén nagyon finom, csak valahonnét még birsalmát kellene szereznem! Amint meg lesz, teszem fel!
Szép napot!
Üdv.: Adri

zederta
ze(n)derta / zederta Thu, 2010-11-25 21:00

nagyon szép és biztosan nagyon finom is! gratulálok!
már csak egy piteformát kéne beszereznem ;-)
üdv,
toma

a-Édrienn
a-édrienn / a-Édrienn Sun, 2010-11-28 10:17

Érdemes kipróbálni, mert egy olyan ízvilága van, inzenzív a citrom benne, de még is olyan kellemes! Nekem ez a süti nagyon ízlik, azóta már körtével és almával is kipróbáltam, mert alig lett az idén birsalma, így birsalma sajtot nem is tudttam csinálni!
Írj a Mikulásnak, hogy piteformát szeretnél! :)
Szép napot!
Adri

zederta
ze(n)derta / zederta Sun, 2010-11-28 14:40

jó ötlet! írom is a levelet, hogy még idejében megérkezzen... ;-)
további jó sütés-főzést!
üdv,
toma

931
finomliszt 40 dkg
sütőpor 1 tk
vaj 20 dkg
cukor 25 dkg
tojás 3 db
0 ízlés szerint
mazsola 10 dkg
citrom 1 db
birs 1.5 kg
almalé 4.5 dl
vaníliás pudingpor 2 csomag
zsemlemorzsa 3 ek