Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Biscotto cegliese – olasz keksz

Biscotto cegliese – olasz keksz
Biscotto cegliese – olasz keksz
30 perc / előkészület: 25 perc sütés: 5 perc
receptkönyvben hozzászólások (8)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Olaszországi nyaralásunk során számtalan újdonságot kóstolhattunk, melyek közül most ezt a Ceglie Messapica-ból egy Puglia tartományban található községből származó, könnyen elkészíthető, lisztmentes mandulás keksz receptet hoztam nektek, itt a hozzá tartózó írás.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Kalandra fel, süssétek, kóstoljátok a legizgalmasabb olasz kekszet: egy szuper erős eszpresszó avagy tejes kávé mellé és akár vacsi után, ahogy Puglia tartományban teszik.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A hámozott mandulát egy serpenyőben megpirítjuk (ha sikerült keserű mandulát vennünk, akkor ezt is mellé dobjuk). A hámozatlan mandulát forró, majd hideg vízbe dobjuk, és megpucoljuk, csak ezután pirítjuk.
  2. Közben egy nagy és lapos tepsit sütőpapírral bélelünk, amit olívaolajjal locsolunk, majd félretesszük, a sütőt pedig 180 fokra előmelegítjük.
  3. Az eredeti recept szerint egy kemény, mondjuk kő felületen boros vagy olívaolajos üveggel darabosra törjük a mandulát. Én a saját és konyhám épsége érdekében a konyhai mixerem segítségéhez nyúltam ennél a pontnál.
  4. A kisebb darabokba őrölt mandulát egy közepes tálba öntjük. Hozzáadjuk a cukrot/mézet, citromhéjat, tojást, likőrt, és könnyű tésztát gyúrunk belőle. Kicsit ragacsos lesz, de ettől nem kell megijedni, természetes a dolog.
  5. Ujjaink és tenyerünk segítségével 8 cm széles téglalap formában szétterítjük a tésztát a munkalapon.
  6. Hosszanti irányban a feléig cseresznyelekvárral kenjük a tésztát, majd a kenetlen oldalt egy nagy, lapos kés segítségével ráhajtjuk a lekvárosra.
  7. Kb. 4x4 cm-es szeleteket (ahogy sikerül) vágunk belőle, és mehetnek is az előkészített tepsibe, majd a sütőbe úgy 5-6 percre sülni.
  8. Tálalás előtt hagyjuk kicsit hűlni, meg ne égessük a szánkat a kekszben lévő forró dzsemmel. Jó étvágyat hozzá!
  • sütési hőfok: 180°C
  • elkészítettem: 3 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 3 152
elküldve: 2
receptkönyvben: 44
elkészítve: 2/2
Facebookon megjelent: -

szakács

Gréti

Mióta szakács: 2012.01.30.
280 recept

receptjellemzők

mikor: mindig
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
kategória: édes keksz
nehézség: közepes
költség egy főre: megfizethető receptek
elkészítési idő: 15-30 perc
konyha: olasz
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

mandulás keksz, cseresznyés-mandulás keksz

Hozzászólások (8)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

vmzsuzsa
vmzsuzsa Tue, 2016-03-22 18:41

Kedves Gréti! Nagyon finom lett a keksz. Mindjárt a tepsibe raktam az összekevert masszát, mert az enyémet nem lehetett volna átemelni. Lehet, hogy túl nagy darabokban hagytam a mandulát. De így is nagyon ízlett mindkettőnknek. Köszönöm a receptet. Zsuzsa.

Bagdi Gréta
Gréti / Bagdi Gréta Wed, 2016-03-23 21:06

Kedves Zsuzsa! Hát ez szuper hír, midig nagyon örülök, ha valakinek ízlik a sütim vagy bármelyik más ételem! Köszönöm a visszajelzést. Gréti

Angyal Albert
Angyal Albert Sun, 2015-08-02 21:21

Kedves Gréti nincs véletlenül szakács könyved?engem érdekelne mivel nagyon szeretek sütni főzni várom válaszod előre is köszönöm.üdv: Angyal Albert Szegedről.

Bagdi Gréta
Gréti / Bagdi Gréta Thu, 2015-08-06 10:17

Kedves Albert! Sajnos nincs még szakácskönyvem, ha lesz majd ti lesztek az elsők a Nosalty-n, akik tudni fogtok róla. Üdvözlet Szegedre! Gréti

Bagdi Gréta
Gréti / Bagdi Gréta Sun, 2015-08-02 21:00

Szia, egy tálban kell összekeverni minden alapanyagot: őrölt mandula, tojás, cukor, citromhéj, likőr vagy aroma. Kicsit ragacsos lesz az egész, de tényleg aggodalomra semi ok, a végeredmény nagyon finom lesz! Nekem az első bekevert tésztám folyósabb lett a kelleténél, kicsit szétcsúsztak a kockák, inkább korong alakokat kaptam, de az ízük még jobb volt, mint ezeknek a szabályosabb kekszeknek. Üdv, Gréti

640
mandula 30 dkg
keserűmandula aroma 5 csepp
likőr 1 ek
tojás 2 db
cukor 10 dkg
citromhéj 1 citromból nyert
cseresznyedzsem 4 ek