Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Bodza sorbet

Bodza sorbet
Bodza sorbet
30 perc / főzés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ez csak úgy jött...
Biztos kitalálta már valaki amúgy, de fain kis frissítő lett belőle.
A bodzaszezon elkezdődött, dübörög ezidőtájt. Ilyenkor kissráckoromban, a mamám elküldött minket, ki messze a természetbe, hogy vadásszunk bodzára, a mi családunk, amugy érdekesen a bogyókat soha nem használta, csak a virágot. A nagymamám a nagy virágfürtöket forrázta cukros vízzel, majd állni hagyta, és kihülvén mi bodzaszörp gyanánt fogyasztottuk, nagy örömmel ártatlan kismacska tekintetű arcunkkal... Ez kicsit sok, de több szép emléket is felébreszt bennem a bodza, szóval úgyszolván ennyi tiszteletet mutatnom kell irányába, hogy továbbfejlesszem az eredetit.
A sorbet kedvelt poén lett napjainkban, amikor az idősek rájönnek, hogy amit régen a szoci időkben fagyi néven fogyasztottak az valójában rossz minőségű sorbet volt. Ezúton itt az üzenet mindenkinek, a vizes fagyi él!!!! Másodvirágzását éli a mélyhűtőmben. A fagyi szerepkörébe bele se illik, úgymond itt nincs súlycsoport, mivel kettőjük más szerepkörben indul harcba. Amig a fagyi számomra desszertként megy, addig ez a sorbet a tikkasztó nyári délutánok, egyik életmentő öve.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Kellemes nyári frissítő a napsütésben, nyaralásoknál, kempingezésnél, de megmentheti akár az ember lelkét a forró betondzsugel közepén is. Majd még továbbgyúrom a receptet, és kipróbálom élesben más helyzetekben, más ételekkel is.

Szólj hozzá!

elkészítés


  1. Első nap megtisztítjuk a bodzát, kicsit leporoljuk, de nem mossuk.
  2. A vizet a cukorral felfőzzük, híg szirup sűrűségűre redukáljuk, és beleszeleteljük az egyik citromot (lehetőleg minél vékonyabbra).
  3. Ha 50-60Cfok körül van a szirup állaga akkor nagy dunsztosüvegben ráöntjük a bodzavirágokra, lefedve állni hagyjuk napokra. 2-3 nap amig összeérnek az ízek, de nem buggyan még meg.
  4. Amikor kész a finom bodzaszörp, összekeverjük az ásványvízzel és adunk hozzá citromlevet, és reszelt citromhéjat ízlés szerint, kicsit célszerűbb édesebbre csinálni, mert hidegen kevésbé ad édesérzetet.
  5. Az egészet egyenletesen beleöntjük a fagyigépbe, és amikor kezd sűrű besamel állagot felvenni, de még selymesen jeges, akkor bedobjuk a mélyhűtőbe 5 percre, és utána szervírozzuk gombócokra szedve.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 22 285
elküldve: 1
receptkönyvben: 290
elkészítve: 2/4
Facebookon megjelent: -

szakács

obey

Mióta szakács: 2008.05.17.
4 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
kalória: alacsony
nehézség: könnyű
diéta: laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
szezon: nyár
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 15-30 perc
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
adag: 4 főre
fogás: desszert

receptkategóriák

főkategória: fagyi
alkategória: sorbet
hasonló kategóriák: vaníliafagyi, karamellfagyi, házi fagyi, fagyitorta, gyümölcsfagyi, parfé, fagyikehely

egyéb elnevezések

Bodza szorbet

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

kicsivik
kicsivik / kicsivik Tue, 2011-05-24 11:01

Szia Obey!
Tegnap rögtön dupla adagból elkészítettem a szörpnek valót, most a hűvösön pihentetem, és már nagyon várom, hogy a következő lépések után végre megkínálhassam a szeretteimet ezzel a remek kis bodzasorbet-val!

edes szamoca
edes szamoca Tue, 2010-06-01 14:08

Szia!
Ha esetleg nincsen fagyi gépem, van valami lehetőség rá, higy nélküle is elkészítsem? Köszi

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp Tue, 2010-06-01 14:51

Nézz át a többi sorbetre, ott van nem egy, amit fagyigép nélkül készítenek el. Hozzávalókat innen veszed, az elkészítést a másikról! Bocs a közbeszólásért, jó fagyizgatást: Mrs Smith

255
bodzavirág 15 db
víz 1 l
cukor 250 g
citrom 2 db
ásványvíz 4 dl