Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Bodzabogyó-elixír

Bodzabogyó-elixír
Bodzabogyó-elixír
240 perc / előkészület: 120 perc főzés: 120 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Sokféle bodzabogyólekvárt ettem (almával keverve, dzsemfixszel, héjjal benne), de ezt a karamellizált ízhatást, ezzel a sűrűséggel csak így elkészítve éreztem.

Amikor megkóstoltattam valakit, aki még éltében nem evett effélét, akkor mindig a csokoládéhoz vagy valamilyen gyógynövényes elixírhez (innen adtam a nevét) hasonlították.

Így főzve a lekvár olyan sűrű, hogy kanállal is nehéz kiszedni, nyúlós, és nem igazán kenhető. Gasztro-ajándéknak készítettem kis (50 ml-s) üvegekbe. 

Elkészítése során az ember szed egy 10 literes vödörrel, mire lecsumázza lesz belőle 5 l, majd ha összeturmixolja marad 4 l. Átpasszírozva már csak 3 . Befőzve sűrűsödésig és eltevésig marad mindössze 1. Ezért mondom macerásnak.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Lehetséges, hogy a bogyóhéjjal történő ELŐfőzés során kiszabaduló pektin hamarabb tenné sűrűbbé az elkészülő lekvárt. Majd kihűlés után is átlehet passzírozni és visszatenni főni. Én így még nem próbáltam.

alapanyagok

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Szedjünk bodzát, majd készítsük elő: csumázzuk le és turmixoljuk össze (botmixer). Én nem szoktam megmosni tekintve, hogy erdő-mezőről szedem, nem poros út mellől. A bogyó és héj elválasztására használhatunk harisnyát (20 den) vagy sűrűbb szitát. Előbbinél egyik szárába töltünk pár merőkanálnyit, majd kipréseljük.
  2. Nem zománcozott és odaragadós edényben főzzük. Az elején elegendő pár percenkénti kavarás, de amikor látjuk, hogy sűrűsödik (olaj állagú lesz és jelentős volumenét elpárologta már), akkor érdemes mellette állni.
  3. Amikor azt látjuk, hogy a kezdetű űrtartalom több mint 50%-a elpárolgott, és elkezd olvasztott csokoládé állagú lenni, adjunk hozzá cukrot. A kész lekvárral nehéz "bánni", tekintve, hogy az üvegekbe töltés közben kihűlve már lehetetlen önteni.
  4. Az általam megadott mennyiségek csak körülbelüli értékek, mert nem méricskélek. Számolhatunk úgy, hogy a majdnem kész lekvár 10-20%-át tegye ki a cukor mennyiség. Az én esetemben a kész lekvár 450 ml-nyi lett, és ebben kb. 100 g cukor van.
  • elkészítettem: 3 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 739
elküldve: 0
receptkönyvben: 10
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

csakegygourmet

Mióta szakács: 2016.05.23.
10 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig, reggeli, tízórai
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
diéta: laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
kategória: lekvárok-dzsemek
nehézség: nehéz
szezon: nyár
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: desszert

egyéb elnevezések

Bodzabogyólekvár

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

645
bodzabogyó 3 kg
cukor 10 dkg