Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Bodzapezsgő Gonoszka konyhájából

Bodzapezsgő Gonoszka konyhájából
Bodzapezsgő Gonoszka konyhájából
20 perc / előkészület: 10 perc főzés: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások (5)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Sokat hallottam róla, hogy milyen finom a bodzapezsgő, így elhatároztam, hogy idén kipróbálom. Ma reggel szűrtük le a Férjemmel. Az illata nagyon finom, és gyönyörűen habzott, így óvatosan kell leszűrni, hogy ki ne fusson. (Nekünk sajnos egy kicsi kifutott.) Most a hűtőmben érlelődnek.

hozzávalók / 4 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A bodzavirágokat kirázzuk, és egy nagy befőttes üvegbe tesszük. (Minél több a virág, annál jobb, de ne nyomkodjuk bele, csak lazán szórjuk az üvegbe.)
  2. A citromokat megmossuk, felkarikázzuk, és a bodzavirágokhoz tesszük az üvegbe.
  3. Felforralunk 1 l vizet, és hozzáadunk 1 kg kristálycukrot. Újra felforraljuk kevergetve, hogy a cukor elolvadjon benne, majd a citromsavat hozzászórjuk.
  4. Lehúzzuk a tűzről, és felöntjük 2 l hideg vízzel. Ekkor tesszük hozzá a fehérborecetet és az élesztőt.
  5. A virágokra öntjük, és lazán letakarjuk. (Én beleállítottam egy műanyag dobozba, hogyha elkezd dolgozni az élesztő, akkor ne a földre menjen esetleg ki.) Kb. a második napon már kell, hogy legyen egy kis hab a tetején, és már kezd gyöngyözni.
  6. 6-7 napot hagyjuk érlelődni, majd lehetőleg csatos üvegekbe leszűrjük.
  7. Hűtőbe tesszük, és még 1-2 hétig pihentetjük.
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 4 691
elküldve: 1
receptkönyvben: 47
elkészítve: 3/3
Facebookon megjelent: -

szakács

Gonoszka1

Mióta szakács: 2012.07.08.
428 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
kalória: alacsony
alkalom: buli receptek
kategória: italok
nehézség: könnyű
szezon: tavasz
vegetáriánus: vegán
elkészítési idő: 15-30 perc
adag: 4 főre
fogás: ital

receptkategóriák

egyéb elnevezések

bodzás pezsgő, alkoholos bodzaital, bodzapezsgő házilag

Hozzászólások (5)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Gonoszka1
Gonoszka1 / Gonoszka1 Sat, 2019-05-18 16:29

Szia! Nem tudom, de hosszabb ideig jó, mert mi egy év múlva is ittunk belőle és jó volt. Persze, ha már ki van nyitva az üveg, akkor el kell fogyasztani pár napon belül. Üdv: Kinga

Gonoszka1
Gonoszka1 / Gonoszka1 Tue, 2013-05-28 17:06

Kedves Mónika! Ez jó kérdés, mivel most készítettem először. De mivel alkoholos lesz, ezért gondolom, hogy több hónapig biztos, főleg hűtőben tartva. A szörp is eláll több hónapig, ezt onnan tudom, hogy azt már készítettem. Igaz abban több a cukor, viszont nem erjed meg, és nem lesz alkoholos. Remélem tudtam a válaszommal segíteni. Üdvözlettel:Kinga

bilakimre59
bilakimre59 Fri, 2019-05-17 21:07

Szia. Volt egy hasonló receptem.Kb 2x3 csináltam Isteni. Viszont. Ha 2kb.2 hétnél tovább tartottam akár hűtve is a kész pezsgőt. Eldurrantt a csattos üveg. Vagy ha nem akkor az óvatos kinyitásnál is kifutott a 70 %-a. Szerintem a probléma a következö lehetett. Az alkoholos erjedés volt még az üvegben is. Ami gázt termelt. Időzíteni kellet. Ezzel ünnepeltük a bodza virágzását és még pár oda eső szülinapot is. Töször kipróbált (megfelelő cukor tart. hogy pont kiforrjon) jól eltartható recept érdekelne.

Gonoszka1
Gonoszka1 / Gonoszka1 Sat, 2019-05-18 16:33

Szia! Nem tudom miért, mert az enyém nem durrant el. Az igaz, hogy óvatosan kell kinyitni, mert nyomás van benne. De nekünk nem futott ki. És valóban nagyon finom, mint ahogy a bodza szörp is az. Üdv: Kinga

18
cukor 1 teáskanál
citromsav 12 g
citrom 2 db
fehérborecet 1 ek
instant élesztő 1 csipet
bodzavirág 25 db
víz 3 l