Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Bodzaszörp 4. -télire

Bodzaszörp 4. -télire
Bodzaszörp 4. -télire
20 perc / előkészület: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (40)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Gyerekkoromban a bodza bogyóját ettem meg egyenesen a bokorról.  A hatás nem maradt el... (hőkezelés nélkül ui. mérgező) Évekig rá sem bírtam nézni a bokorra, de kihevertem a traumát és azóta rendszeresen készítem és fogyasztom is a bodzából készült ételeket, italokat.

hozzávalók / 12 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A virágokat és a citromot megmossuk.
  2. Citromot felkarikázzuk.
  3. Nagyobb edénybe tesszük őket. Felöntjük, a vízzel és belekeverjük a borkősavat.
  4. 3 napig ázni hagyjuk, időnként megkeverjük.
  5. 3 nap múlva leszűrjük, belekeverjük a cukrot és a Na-benzoátot.
  6. Üvegekbe töltjük, és mikor kint a hó esik, elővesszük:-).

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 116 968
elküldve: 29
receptkönyvben: 868
elkészítve: 42/53
Facebookon megjelent: -

szakács

Vica

Mióta szakács: 2009.10.03.
37 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
kategória: italok
nehézség: könnyű
szezon: tavasz
elkészítési idő: 15-30 perc
kalória: magas
fogás: ital
adag: 12 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

bodzaszörp

Hozzászólások (40)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

szandi25
szandi25 Fri, 2018-06-29 21:23

Isteni finom lett, bár az én ízlésemnek több citrommal még jobb lenne. (Ez nem gond, poharanként pár cseppet belefacsarok és kész is.)
Azt nem tudom, hogy mennyire télálló, mert ha ilyen ütemben fogy, ez idén nem fog kiderülni :)

anyabanya55
anyabanya55 Mon, 2016-05-23 16:01

Kedves Vica! Évek óta a te recepted alapján készítem a szörpöt, nekem nagyon bevált. Tetszik, hogy nem a cukros bodzafejeket kell kidobni, hanem utólag ízesítek a cukorral. Nálunk ez a téli tea ízesítőszer, azóta alig fordult elő olyan, hogy köhögés. Mindenkinek melegen ajánlhatom
.

RKing03
RKing03 Sun, 2014-05-18 11:23

Egy napja ázik a megadott mennyiségű vízben a virág a citrommal és a borkősavval. Az a kérdésem, hogy biztos 80 g borkősav kell bele. A zacskóján szörpökhöz 1-2 grammot ír. Ez alapján csak kb. 8 gr kellene bele. Én beletettettem a 80 grammot, olyan savanyú, mint az ecet. Csak reménykedem, hogy a 4 kg cukor helyrebillenti az egyensúlyt. Kérem válaszoljon valaki!

Kovácsné Oláh Ibolya
Kovácsné Oláh Ibolya Sat, 2014-05-24 17:23

Szia! Én is elkészítettem a szörpöt és nekem is iszonyú savanyú volt ,de a cukor helyre rakta. Most bontottam 1 üveggel fel és sűrűnek tűnik, olyan zselés állagúnak. Az íze viszont jó . Nem tudom hogy ilyennek kell lennie? Remélem nem lesz vele gond és nem romlik meg.

Mumy76
Mumy76 Fri, 2013-06-07 13:58

a borkosav citromsoval helyettesitheto-e?
fontos lenne ...
koszonom

hTke
hTke Thu, 2013-05-30 15:54

19 litert készítettünk a recepted alapján. Elég sok bodzát tudtunk szedni, nagyon jó helyről, úgyhogy több virágot tettünk az adaghoz. Illetve nem tettünk 1liter=1kg cukrot, mert az horribilis összeg lett volna ilyen mennyiségnél. Érzésre ment, finomra, édesre sikerült így is.

hatlabutyuk
hatlabutyuk Thu, 2013-05-23 09:26

Szalicilt a szörpökbe nem szabad tenni. Inkább nátrium-benzoáttal kell tartósítani. Ezt a receptet én is kipróbálom. Köszönöm.

kivancsisag
kivancsisag Tue, 2013-05-21 12:22

Az en kerdesem az, hogy ezt el lehet kesziteni cukor nelkul is, esetleg valamilyen edesitovel?

ferenczy kata
ferenczy kata Sat, 2012-06-23 12:02

Elkészítettem 11 litert. Még van belőle pár üveggel, de azt is biztosan megisszuk még nyáron. Túl finom, hogy elálljon télig. Mindenkinek ajánlom! :-)

vanilia61
vanilia61 Sat, 2012-05-26 22:32

Ma szedtem bodzát,újra:)Most ezt a receptet fogom ki próbálni.Évek óta csinálom a bodza szörpöt
igaz,hogy annyit nem tudok csinálni ami télire is maradna,mert mindig elfogy:)Bodza virágot én nagyon sokat szoktam bele tenni és az ernyőről levagdosom,hogy minél kevesebb zöld kerüljön bele.
Biztos ez is fincsi.Holnap elkészítem,most a virágok a hűtőben vannak.Na meg nekem sem szokott megromlani,igaz,hogy na-benzonátot,meg pici borként teszek bele.Valaki fagyasztott le már bodza virágot?

rebtom
rebtom Wed, 2012-05-09 10:18

Már 15 liter és a hozzá valók beáztatva... 1 litert már iszunk! Tavaly is a te recepted alapján készítettem, és csodával határos módon (mert nekem mindig megromlott eddig), egy cseppje sem romlott meg, így még a tél közepén is ezt ittuk. Hát ez valami csoda jó recept. Nagyon köszönöm.

sanila
sanila / sanila Wed, 2012-05-16 09:16

Kedves rebtom! A 15 literhez mennyi borkősavat teszel? Növeled az arányát annak is?

rebtom
rebtom Fri, 2013-04-26 15:22

A borkősavat nem növeltem, mert a férjem érezte az utóízét, és nem ízlett neki. Tehát a 15l-hez adtam hozzá a 8dkg-ot és egy csomag (40g) citromsavat is. Még most is isszuk, mert a tavalyi év bodzamennyisége: 32 l lett. :)

Kota
Kota Sun, 2012-04-01 09:02

Szia Vica!
Ugyan ez a recept van nekem is, annyi a különbség, hogy én minden hozzávalót beleteszek és úgy áztatom.Üvegbe rakás után nem öntöm ki a citromot és a virágot, hanem 3-4 liter vizet ráöntök 1napig áztatom, majd ezt is leszűrve kiváló hűsítő italt kapunk amit frissen fogyasztunk.
Már alig várom a szezonját!!!
:)

nekemannyima
nekemannyima / nekemannyima Thu, 2011-06-23 11:44

Sziasztok!!!Nagyon tudom ajánlani,hogy legalább fél kiló cukrot karamellizáljatok meg.Mikor szép aranybarna a cukor óvatosan- mert bugyog-hozzáönteni egy liter vizet,kevergetve felolvasztani a karamellt.Majd mehet a bodzás léhez.Ettől kicsit melegebb színű is lesz a bodzaszörp és kap egy kellemes karamellás ízt.

pufinlekvár
pufinlekvár / pufinlekvár Fri, 2011-05-27 13:39

Elkészítettem a szörpöt, és valami isteni finom lett!!
Igaz tettem bele egy kis csavarintást, mert dupla adagot csináltam 80 db virágernyőből, és még megtoldottam +1 kg cukorral, és 2 liter almalével, +1 liter vízzel, és a dupla adagba 7 jó nagy citromot áztattam bele, és ennyi folyadékba 1 tasak NA benzoátot tettem..
Aki eddig kóstolta, az elismerőleg szólt róla!!
Nagyon jó kis recept gratulálok hozzá!!!

szabo.marta
szabo.marta Thu, 2011-05-19 19:40

no, belefogtam, életemben másodszorra....az elsőt még lánykoromban csináltam, még mielőtt elkészült volna, megpenészedett....
de most....
....viszont....van 3 bokor a kertem 3 különböző pontján, kettő ebből olyan tetves, hogy ki sem látszik a "mák" közül a virág....ahhoz nincs gusztusom még közel menni sem....egy viszont teljesen "szűz".
....és mivel csak egy adagra van most pénzem (cukorilag), ezért a maradék virágot hm....bedugtam a fagyasztóba (kb. 30 virágtányér), közben gyűjtöm hozzá az ezután nyílókat, és majd abból csinálom a következő adagot....no, kíváncsi vagyok arra is!!!!
Mit gondolsz, a fagyasztás tönkre vágja????
És mit tegyek, hogy ne legyen tiszta tetű????....most már késő, de jövőre....halom szörpöt szeretnék gyártani télire....mert imádjuk a bodzát....no, meg a bodzafagyit is....

lulesz
lulesz Wed, 2011-05-18 10:11

Szóval elkészült (fél adag), tényleg elolvadt a cukor benne és nagyon finom lett, főleg ásványvízzel. Kevés kóstolót hagytam, a többi ment a kamrába. Csak amiatt leszek bajba, hogy még 2 másik fajtát is kipróbáltam innen (egyiket már tudom, hogy nagyon finom, a másiknak még 2 napot áznia kell), tehát nehezen fogok tudni dönteni köztük :)) Mindenesetre köszönöm Vica a receptet. .

nihilistahedonista
nihilistahedonista Tue, 2011-05-17 12:51

Kedves Vica!

Már-már gyanakodni kezdtem, hogy 80 éves nagyapám megtanult netezni. :D
Teljesen az ő receptjét írtad le, és ez szuper!!!

Papa annyiban máshogy készíti, hogy 4 liter vizet felforral, és belekever 4 kg cukrot. Ő így főz szirupot, amibe aztán beleteszi a 100 g borkősavat. Miután kihűlt, akkor teszi bele a virágokat. ez után minden úgy megy, ahogy te is írtad.

szonja13
szonja13 Tue, 2011-05-17 12:13

szia vica azt szeretném kérdezni hogy a 4kg cukor nem sok ,nem lesz túl édes? még csak innen a bodzaszörp 4 készítettem de annál is elég a 30dkg köszönöm válaszod

Vica
Vica / Vica Sun, 2011-05-15 16:57

Kedves Lulesz!
Kitartó kevergetéssel a cukor fel fog oldódni a lében csak utána kell az üvegekbe tölteni.

lulesz
lulesz Sun, 2011-05-15 13:22

Kedves Vica és ti többiek, akik már elkészítettétek ezt a változatot! Miután leszűröd és belekevered a cukrot, az hogy fog elolvadni? Esetleg felfőzöd? Mert ha üvegekbe töltöd, nyilván a cukormennyiséget is el kell egyenlően oszlatni. Köszi előre is a választ, mert nekem már áznak a bodzavirágaim a lében.

soroskovacs
soroskovacs Wed, 2010-06-09 12:53

Kedves Vica!
Nagyon finom lett a szörp!!!2 hete csináltam,és már csak egy üveggel van:-(
Szóval,ebből sem lehet eleget csinálni....aztán már rájöttem arra is,miért nem lehet az elején beletenni a cukrot.Mert olyan sűrű lesz,hogy nem tudnánk átszűrni:-)
Köszönöm mégegyszer a receptet!!
Anikó

Vica
Vica / Vica Sun, 2010-05-30 19:30

Szia Danicili!
A borkősavtól a bodza nem fog leszíneződni megtartja eredeti színét.

Zarja
Zarja Sun, 2010-05-30 17:42

sziasztok!
Szerintetek úgy is eláll, hogy egy késhegyni szalicilt szórok a tetejére, mint a lekvároknál?

adrianna
adrianna Tue, 2010-06-01 12:56

Szia! Tavaly szalicillel csináltam, igaz egy hónapig tartott csak, de nem volt semmi baja tőle.

danicili
danicili Sat, 2010-05-29 08:41

Szia!
A borkősav mi célt szólgál?
Előre is köszi.
Üdv.

Vica
Vica / Vica Fri, 2010-05-28 21:12

Szia Anikó!
Sajnos nem tudom még soha nem próbáltam az elején beletenni a cukrot. Ez a szörp sokkal sűrűbb és töményebb, mint a bolti szörp. Szerintem próbáld ki kisebb mennyiségben, aztán ha ízlik, jöhet a nagyüzemi termelés:-)

soroskovacs
soroskovacs Sat, 2010-05-29 07:09

Megcsináltam,úgy,ahogy írtad,biztos fincsi lesz.Már csak két nap....:-)Köszönöm a receptet,beszámolok,milyen lett.

soroskovacs
soroskovacs Thu, 2010-05-27 08:35

Szia Vica!
Azt szeretném kérdezni,hogy a cukrot nem lehet rögtön az elején beletenni,hogy feloldódjon rendesen mire üvegekbe töltöd?Szeretnék csinálni olyan igazi,jó sűrű bodzaszörpöt,amit később is elő tudunk venni,ez olyan?Bocsi a "h....e" kérdésekért,de még soha nem csináltam szörpöt,csak a bodzaitalt.Köszi előre is a választ.Anikó

szonja13
szonja13 Tue, 2010-05-25 10:50

a 4 dkg cukor elég hozzá? a nem télirevalóba kb 30dkg kell.köszönöm előre is a választ

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Fri, 2010-05-21 06:38

Aki pedig nem szeretné magát és családját tartósítóval tömni, az 3 nap után ( sztem. 1 is elég)
forraljon rajta egy pár percet, majd steril üvegekbe töltse ki, és kész a Nabenz. mentes szörpi télire.

1299
bodzavirág 40 db
víz 4 l
citrom 4 db
borkősav 80 g
cukor 4 kg
nátrium-benzoát 1 kk