Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Bodzaszörp egyszerűen

Bodzaszörp egyszerűen
Bodzaszörp egyszerűen
30 perc / előkészület: 20 perc főzés: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások (1)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Egy nagyon kedves, régi családi barátunktól kaptuk ezt a receptet sok-sok évvel ezelőtt, mikor még egészen kisgyerek voltam - azóta pedig csak így készítettük, és nem is kóstoltam még ennél finomabb változatot. Ráadásul alig van vele munka, a legnehezebb része az, hogy győzzük kivárni, amíg kioldódik a bodza csodás íze, aztán gyárthatjuk is literszámra a bodzafröccsöt és bodzás limonádét.

hozzávalók / 12 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Először is, elmegyünk bodzát szedni: csakis a forgalmas utaktól távol eső, védett helyekről szedjünk bodzavirágot. Lehetőleg a már teljesen kinyílt virágzatokat arassuk le, és figyeljünk rá, hogy egyenletesen csupaszítsunk meg több bokrot.
  2. A leszedett bodzavirágokat egy nagy tál vízbe pár pillanatra beledobjuk. Két-háromszor lenyomjuk a víz alá, majd gyorsan ki is szedjük, hiszen nem szeretnénk sok virágport veszíteni, a bogarak kiűzéséhez viszont ennyi is elég.
  3. Egy lábasban forrásig melegítjük a vizet, majd épp mikor felforrna, elzárjuk alatta a lángot. Beleöntjük a cukrot. és addig kevergetjük fakanállal, amíg teljesen elolvad. Ezután hagyjuk kézmelegre hűlni - ha túl forrón öntjük a bodzára, az bebarnul tőle.
  4. A középlangyosra hűlt cukorsziruphoz hozzákeverjük a citromsavat és a szalicilt. Előbbi a kellő savanyúság beállítása miatt elengedhetetlen, utóbbit pedig mindenképpen használjuk, ha szeretnénk hosszabb időre is elrakni a szörpöt (ha pár nap alatt elfogy, nem kell).
  5. A kezeletlen citrom héját zöldséghámozóval vékonyan leszedjük, majd a csupasz citromot felkarikázzuk, és a bodzával egyetemben mindkettőt a kézmelegre hűlt cukorsziruphoz adjuk. Kicsit belenyomkodjuk, hogy mindenhol befedje a lé.
  6. A bodzás edényt lefedjük - ehhez egy tiszta konyharuha éppúgy megfelel mint a folpack, utóbbira azonban fogpiszkálóval szúrjunk egy pár lyukat, hogy a szörp tudjon "lélegezni".
  7. 2-3 napig így áztatjuk a bodzavirágokat, reggelente keverve rajta egyet-egyet. Közben kóstolgassuk: nálam most 3 nap alatt csodás íze lett, de szükség szerint hamarabb és később is késznek nyilváníthatjuk. Vigyázzunk, túl ne érleljük!
  8. Kiszedjük a bodzavirágokat és a citromokat a szörpből, mindenből jól kinyomkodva a nedvességet, hadd gazdagítsa inkább a szörpünk ízét. A bodzavirágokat ezután akár még egy gyors limonádéhoz is felhasználhatjuk ízesítőnek.
  9. A szörpöt sűrű szövésű szitán szűrjük le és öntsük steril üvegekbe. Lezárva, hűvös helyen hónapokig is eláll, de az első adag főzetnek úgyis heteken belül lába kél. :)
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 7 035
elküldve: 1
receptkönyvben: 29
elkészítve: 1/1
Facebookon megjelent: -

szakács

roskapetra

Mióta szakács: 2015.09.20.
101 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig, uzsonna
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: párszor készített receptek
konyhatitkok: nagyi receptjei
alkalom: buli receptek, vasárnapi ebéd
kategória: italok
nehézség: könnyű
diéta: laktózmentes, gluténmentes, tejmentes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szezon: tavasz
elkészítési idő: 15-30 perc
kalória: átlagos
fogás: ital
adag: 12 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

bodzaszirup, bodzaszörp, elderflower, cordial

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

325
bodzavirág 30 db
víz 2 l
cukor 1 kg
citromsav 25 g
nátrium-benzoát 0.5 késhegynyi
citrom 1 db
borsmentalevél 3 db