Bodzaszörp tartósítószer nélkül recept

Bodzaszörp tartósítószer nélkül
Bodzaszörp tartósítószer nélkül
25 perc / előkészület: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások (49)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Imádom a bodzát, ezért minden tavasszal alig várom, hogy elkezdődjön a szezonja! Gyerekkorunkban a tesómmal is mindig szedtünk, és míg akkor anyukámnak kellett megcsinálni, addig ma már én magam készítem el. Ez a jól bevált receptet, ami tartósítószer nélkül készül, és garantáltan kibírja több hónapon át anélkül, hogy megromlana!

hozzávalók / 12 adag

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
konyhatitkok: nagyi receptjei
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
kalória: alacsony
alkalom: buli receptek
kategória: italok
nehézség: könnyű
diéta: laktózmentes, gluténmentes, tejmentes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szezon: tavasz
elkészítési idő: 15-30 perc
fogás: ital
adag: 12 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

bodzaszirup, szörp bodzából, bodzaital
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A bodzavirágot átvizsgáljuk, a zöld részektől megtisztítjuk, és egy nagy tálba tesszük.
  2. A citromot felszeleteljük, összekeverjük a bodzavirágokkal, majd langyos, kézmeleg vízzel leöntjük. Annyi vizet kell ráönteni, hogy a virágokat elfedje.
  3. Minimum egy éjszakán át (de akár 3-4 napig is, annál intenzívebb lesz) lefedve áztatjuk a virágokat.
  4. Másnap a beáztatott bodzalevet átszűrjük. 500 ml vízből, valamint 500 g cukorból szirupot főzünk (aki édesebben szereti, növelheti a cukor arányát), megvárjuk amíg langyosra hűl és hozzákeverjük a bodzaléhez.
  5. Legvégül hozzáadjuk a citromsavat.
  6. Jól zárható üvegekbe töltjük.
  • költség: 700 Ft
  • elkészítettem: 3 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 131
össznézettség: 279 521
elküldve: 37
receptkönyvben: 838
elkészítve: 62/63
Facebookon megjelent: 1

szakács

Kárai Dávid

Mióta szakács: 2013.03.04.
241 recept

Hozzászólások (49)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Nosalty.hu
Nosalty.hu h, 2017-05-29 02:07

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2017.05.28. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

Nosalty.hu
Nosalty.hu v, 2017-05-28 02:07

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2017.05.27. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

Nosalty.hu
Nosalty.hu cs, 2017-05-25 02:07

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2017.05.24. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

Nosalty.hu
Nosalty.hu sze, 2017-05-24 02:07

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2017.05.23. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

Nosalty.hu
Nosalty.hu k, 2017-05-23 02:01

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2017.05.22. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

Nosalty.hu
Nosalty.hu h, 2017-05-22 02:01

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2017.05.21. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

Nosalty.hu
Nosalty.hu v, 2017-05-21 02:07

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2017.05.20. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

Anci89
Anci89 h, 2016-05-30 09:23

Köszönöm, ennek hatására elkezdtem lelkesen bodzavirágot gyűjteni és kikísérletezni magunknak a nyári frissítőnket. Pontos receptnek annyira nem mondanám, de egy alapnak jó (nincs összhangban se a felsorolás, se a leírás, se a video), mindenki kitapasztalja hogy finom neki a szörp :)

Nosalty.hu
Nosalty.hu szo, 2016-05-28 02:02

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2016.05.27. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

Nosalty.hu
Nosalty.hu cs, 2016-05-26 02:18

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2016.05.25. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

Nosalty.hu
Nosalty.hu sze, 2016-05-25 02:02

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2016.05.24. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

Nosalty.hu
Nosalty.hu k, 2016-05-24 02:02

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2016.05.23. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

Nosalty.hu
Nosalty.hu h, 2016-05-23 02:03

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2016.05.22. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

Nosalty.hu
Nosalty.hu cs, 2016-05-19 02:01

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2016.05.18. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

Nosalty.hu
Nosalty.hu v, 2016-05-15 02:01

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2016.05.14. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

gergejly
gergejly p, 2016-05-13 19:56

hallod, most nem azért hogy kötözködjek de ebből nem bodzaszörp lesz, hanem egy citromos citrom ízű szirup. Citrosav nem kéne bele ennyi. 1/4 talán. és kétszer ennyi virág. úgy jó lehet, most főzhetem át az egészet

Nosalty.hu
Nosalty.hu cs, 2016-05-12 02:33

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2016.05.11. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

Joan
Joan p, 2016-05-20 22:34

Fogsz egy bármilyen edényt, ami 500ml űrtartalmú és felöntöd cukorral a jelzésig, vagy tele, ha pont 500ml-es. A kulcsszó az űrtartalom, mivel a kristálycukor önthető, így könnyen kimérhető. 500ml az egyébként fél liter, ami két normál bögre, vagy 2,5 2dl-es pohárnak felel meg. Vagy 10 feles pohárnyi. Vagy 1 háromdecis pohár, plusz egy kétdecis pohárnyi cukor.

Nosalty.hu
Nosalty.hu sze, 2015-05-27 02:15

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2015.05.26. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

Nosalty.hu
Nosalty.hu k, 2015-05-26 03:01

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2015.05.25. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

Nosalty.hu
Nosalty.hu h, 2015-05-25 02:16

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2015.05.24. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

Nosalty.hu
Nosalty.hu v, 2015-05-24 02:46

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2015.05.23. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

E.Imola
E.Imola sze, 2015-05-20 11:11

sziasztok! Nagyon tetszik a recept, egyszer ígérem meg fogom csinálni :) Én is nagyon oda vagyok a friss, tartósítószermentes italokért, csak sajnos az időm nem engedi, hogy saját magam készítsem el otthon. Már régen kinéztem egy szódagépet a Media Marktban, nagyon sokat szemeztem vele, mire megkaptam születésnapomra a férjemtől. Nagyon tudom ajánlani mindenkinek, akik szereti a friss italokat, csak szintén időhiányban szenvednek, hogy saját maguk készítsék el.

Nosalty.hu
Nosalty.hu sze, 2015-05-20 02:03

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2015.05.19. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

jonny72
jonny72 k, 2015-05-19 15:50

Nagyon finom lett a bodza szörp. Köszönjük a receptet. Mi tettünk a bodzához mentát is.

Nosalty.hu
Nosalty.hu k, 2015-05-19 02:23

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2015.05.18. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

Bejus86
Bejus86 h, 2015-05-18 11:41

Kedves ízHUSZÁR!
Tavaly is a te recepted alapján készítetten a bodzaszörpöt, idén is ez alapján készül. Nagyon finom!
Most lenne egy kérdésem. A kész szörp fagyasztható? Többet készítek most mint tavaly, és egyrészt tutira akarok menni az elállást illetően, másrészt nincs túl sok hely a sima hűtőmben, úgyhogy arra gondoltam fél literes üvegekben fagyasztok le belőle. Szabad ilyet? :)
Köszi, Bea

Nosalty.hu
Nosalty.hu h, 2015-05-18 02:02

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2015.05.17. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

cicavirag
cicavirag v, 2015-05-17 20:12

Szia, én is igy jártam, hogy a forró víztől bebarnultak a virágok !!! Jól van ez igy ????

gamica
gamica szo, 2015-05-16 19:56

Kedves Ízhuszár!
Valamit nagyon nem értek: azt írod, hogy teljesen el kell lepnie a virágokat a víznek, hogy ne barnuljanak be, ugyanakkor amikor a forró(!) vizet ráöntöttem, azok rögtön megbarnultak :-(. Meglehetősen tanácstalan lettem, aztán úgy döntöttem, hogy nem kockáztatok... és az egészet kiöntöttem. Akkor most mi is van ezzel a forró vízzel?

Kárai Dávid
Kárai Dávid / Kárai Dávid h, 2015-05-18 10:34

Kedves gamica!

Valóban, ha ráöntöd a forró vizet, akkor barnulni kezd, de arra figyelj, hogy a víz az összes virágot ellepje és ne lógjon ki semmi és akkor jó lesz!

ízHUSZÁR

Nosalty.hu
Nosalty.hu szo, 2015-05-16 02:01

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2015.05.15. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

Nosalty.hu
Nosalty.hu p, 2015-05-15 02:15

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2015.05.14. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

o-szabina-o
o-szabina-o h, 2014-05-26 00:20

Azt szeretném kérdezni, hogy a cukorszirupot hogy kell csinálni, felforralni a vizet és benne feloldani a cukot?
köszönöm előre is

Anissa
Anissa k, 2014-06-17 13:46

Azota mar biztos tul vagy rajta, de igen, forro vizben feloldod a cukrot, ha felforrt, akkor takarekon kevergeted amig el nem olvad teljesen. Aztan en szobahomersekleture hutve adtam hozza a bodzalehez.

Borsika_
Borsika_ cs, 2014-05-15 13:24

Sziasztok! Én tegnap csináltam meg, két nap áztatás után, de az szerintem elég volt neki. Fincsi lett, annyi hogy több cukor kellett volna bele, hogy töményebb legyen, mert így többet kell beletenni, hogy a megszokott szörpös édességet kapjuk.

evacili
evacili k, 2014-05-13 18:32

Kedves ízHuszár!
Elég csak egy éjszakán át áztatni a virágokat ? Legalább 3-4 napot olvastam idáig más recepteknél. Egyébként nagyon tetszik a recept, most látok hozzá. Üdv: Cili

focaccina
focaccina h, 2014-05-12 17:28

koszonom szèpen a gyors vàlaszt! ezek szerint el fog tartani egy jò darabig mire elhasznàlom a fèl kilòs zacskòt...:) udv Judit

focaccina
focaccina h, 2014-05-12 17:08

Kedves Izhuszàr, azt szeretnèm megkèrdezni hogy hàny dkg az egy zacskò ètkezèsi citromsav, nàlunk fèl kilòs kiszerelèsben kaphatò...Koszonom, udv, Judit

165