Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Bodzavirág dzsem

Bodzavirág dzsem
Bodzavirág dzsem
20 perc / előkészület: 10 perc főzés: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások (26)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nagyon nagyon szeretem a bodzát, de a bogyóból készült lekvár/dzsem kicsit macerásabb. Ezért örültem meg nagyon, amikor megtaláltam ezt a receptet, és a virágot felhasználva készítettem dzsemet.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Ajánlott kis üvegekbe tölteni, mert felbontás után azért nem áll el olyan sokáig, mint a rendes lekvárok. A dzsemfixtől az állaga nagyon hasonlít a zseléhez. Ebből az adagból nekem 4 kisebb üvegnyi jött ki.

Na és persze ne feledkezzünk meg a bodza jótékony hatásairól sem: vérnyomáscsökkentő, gyulladáscsökkentő, torok és mandulagyulladás ellen köptető, izzasztó, fejfájáscsillapító.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A bodzavirágokat leöblítjük, és a vastagabb szárakat levagdossuk.
  2. Felkarikázzuk a citromokat, és egy tálban a bodzával rétegezve, és a vízzel leöntve egész éjszaka hűtőben pihentetjük.
  3. Másnap hozzáadjuk a cukorral elkevert dzsemfix port, a lereszelt almákat, és a félbevágott vanília rudat.
  4. Forrástól számítva 5 percig főzzük, majd leszűrjük, és kis üvegekbe öntjük, amiket pár percig azonnal fejtetőre állítunk.
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 45 208
elküldve: 38
receptkönyvben: 589
elkészítve: 33/43
Facebookon megjelent: -

szakács

Laura36

Mióta szakács: 2011.01.14.
77 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
nehézség: könnyű
diéta: laktózmentes, gluténmentes, tejmentes
kategória: lekvárok-dzsemek
szezon: nyár
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 15-30 perc
kalória: átlagos
adag: 4 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

bodzavirág dzsem, citromos bodza dzsem, almás-citromos dzsem bodzavirágból

Hozzászólások (26)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

orsiéhes
orsiéhes Sun, 2016-06-05 21:11

megcsináltam és nagyon jó lett!! biztos, hogy csinálok még, mert sajnos csak 2 kis üveget töltött meg. még azon is gondolkozom, hogy a bodzaszörpöt megpróbálom átalakítani ilyen lekvárrá, mert sajnos nem fogy annyi, mint amennyi készült. :)) köszönöm a receptet :)

pannimanni
pannimanni Sun, 2015-07-05 20:39

Köszönöm a receptet!
Guszta kis csatos üvegben tökéletes nászajándék lett :)

Regina80
Regina80 Wed, 2014-05-28 09:03

Szia! Csak szeretnék érdeklődni, hogy a fotód saját e? Ha igen, akkor jelzem, hogy a fotó a leírt szöveggel együtt szóról szóra ki lett másolva egy gasztro cikkbe a forrás pontos megjelölése nélkül (csupán nosalty-re van hivatkozva) Amennyiben ez nem zavar, kérlek vedd tárgytalannak az üzenetem! ;-) A zseléd szuper, én is pont üvegeztem be párat, igaz más recept alapján, de mint kiderült, a tesóm ezzel a verzióval dolgozott :-) Szép napot, Regina

Rehova Kata
Miss Lemon / Rehova Kata Wed, 2014-05-28 16:58

Kedves Regina!

Köszönjük szépen az észrevételt, megtesszük a szükséges lépéseket!

További szép napot!
Kata

Laura36
Laura36 / Laura36 Wed, 2014-05-28 14:26

Szia Regina!
Igen, ez saját fotó! Meg tudod mondani, hol láttad a cikket? Nem zavar a dolog, csak megnézném :)

Krina
Krina Sun, 2014-05-25 17:47

Tetszik a recept. Mondjuk én 150 gramm dr. oetker diabetikus befőzőcukrot (ami fixáló is egyben) + 100g xilitet fogok beletenni + egy csipet citromsavat. KÉRDÉS: Most tudom előkészíteni és kb 24 óra múlva tudom felfőzni, szóval baj-e, ha több mint egy éjszakán át (1 éj,1 nap) ázik a hűtőben? Köszönöm

KisCsaj
KisCsaj / KisCsaj Thu, 2014-05-22 13:16

Már kétszer is elkészítettem, egyik alkalommal benne hagytam az almát, másik alkalommal nem, mindkettő nagyon finom lett :) Első alkalommal azonban feltűnt, hogy a fél liter víz gyakorlatilag a felét sem lepi el a 20 bodzavirágnak, így következő alkalommal, minden más hozzávaló mennyiségét megtartva, feleannyi bodzavirágot használtam. Nekem ez is pont elég volt, isteni íze lett :)

marcsika1977
marcsika1977 Mon, 2014-05-12 11:32

Sziasztok!
Elkészítettem, mindent úgy csináltam, mint ahogy le van írva, mégis nagyon folyós, igaz még meleg, de meg fog dermedni?
Dr. Oetker 3:1-ben használtam
Üdv. Marianna

marcsika1977
marcsika1977 Sun, 2014-05-11 11:38

Szia!
Segítséget szeretnék kérni, nagyon megtetszett a recept, el is kezdtem, kérdésem lenne, hogy nem baj-e, hogy a bodavirágot nem lepi el az 5 dl víz?
Válaszodat köszönöm!
Szép napot! Marianna

babus1234
babus1234 Sun, 2014-05-11 08:57

Sziasztok én tegnap megcsináltam a családnak nagyon ízlett :)

KisCsaj
KisCsaj / KisCsaj Sat, 2013-05-25 20:52

Megcsináltam, szuper a recept, annyit módosítottam rajta, hogy én is benne hagytam az almát. Az egész családnak nagyon ízlik! Köszi :)

Mariannkper
Mariannkper Thu, 2013-05-23 18:04

Arra gondoltam, hogy az almát direkt benne hagyom, szeretjük úgy. Csak az a baj, hogy egyáltalán nem kaptam Dr.Oetkert, és a napokban nem megyünk nagykerbe... a bodzát pedig holnap szűrnöm kell...

pelvana
pelvana Thu, 2013-05-23 17:27

Szerintem keress inkább Dr.Oetker dzsemfix szupert. 3:1. Az a tuti. Én Haas márkájúval próbálkoztam, az nem vált be, vagy ha nem kapzs, hagyd benne a reszelt almát. Az is sűríti.

Mariannkper
Mariannkper Wed, 2013-05-22 18:35

Sziasztok! Szeretném elkészíteni a dzsemet, tripla adagból. Viszont csak Lucullus márkájú, 2:1 -es dzsemfixet kaptam, abból vettem jó párat.
Nem vagyok nagy lekvárfőző, épp ezért kérem a segítségeteket. Ugye ezzel is el lehet készíteni a dzsemet?
Esetleg többet kell belerakni...tud valaki esetleg tippet, vagy arányt mondani, hogy csináljam?
Előre is köszi nektek!!!

Mariann

pelvana
pelvana Tue, 2013-05-21 19:57

Hát, ez nem igen sűrűsödik. Közben megtudtam, hogy talán rossz márkájú fixálót vettem. Van ötletetek mit kezdjek vele?

Laura36
Laura36 / Laura36 Wed, 2013-05-22 08:25

Szinte biztos, hogy a fixálóval volt a baj, de sajna nincs ötletem, mihez kezdhetnél vele... :(

pelvana
pelvana Tue, 2013-05-21 19:13

Sziasztok!

A dzsem fixálóval lehet baj, ha forrástól számított 5perc után is szörp állagú, vagy később fog sűrűsödni?

pataygyz
Zoli / pataygyz Thu, 2012-06-28 08:57

Kedves Laura !
Nagyon jónak látszik a recepted. Valami csoda folytán ismét virágzik a bodza nálunk. Almám is van ezért cukormentesen el fogom készíteni a receptedet. Bodzabogyókból már többször is készítettem dzsemet. Ahogy megérik az idén is fogok. Igazi szabadtéri fürdőgatyás akció, még az ember füle is bodzás lesz. A cukormentes változat receptjét fel fogom tenni.
További jó recepteket : Zoli

Shephard
Shephard Fri, 2012-06-08 00:00

Szia!

Ma elkészült a bodza lekvárom, remek ez a recept, én picit módosítottam rajta, először is 3-szoros adagot csináltam :) Az éjszakai áztatás után, én leszűrtem a levet, és abba reszeltem az almát, mert nem jól oldódott fel volna benne a cukor, hisz a vízhez képest rettentő sok virág volt a fazékban, utána felfőztem ahogy kell, majd nem szűrtem le, hagytam benne az almát és kiadagoltam a kis üvegekbe, amik közben forró vízben rogyogtak, most pedig már szépen pihennek a ágyneműtartóban :) Így nem olyan zselés az állaga, hanem lekvárszerű, mert ott vannak benne az alma darabkák, és hihetetlenül finom :) Nem hittem hogy ennyire lehet majd rajta érezni a bodzát, de isteni :) Köszönöm a receptet :)

Laura36
Laura36 / Laura36 Fri, 2012-06-08 07:25

Szia!

Nagyon szívesen, örülök, hogy jól sikerült! Én is gondolkoztam azon, hogy benne hagyom az almát, aztán végülis úgy döntöttem, kipróbálom így. Az íze tényleg jó bodzás, mondjuk én egy kicsit több bodzát is tettem bele, biztos ami biztos. :)

kisdari
kisdari Tue, 2012-06-05 20:24

Én holnap csinálom meg, a kérdésem az lenne, hogy a citrom héját le kell szedni befőzés előtt vagy rajta kell hagyni és azt is bele kell tenni az üvegbe is? Köszönöm előre is a segítséget

391
bodzavirág 20 db
citrom 2 db
vanília 1 db
cukor 30 dkg
alma 3 db
dzsemfix 1 csomag
víz 5 dl