Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Bodzavirágos kalács

Bodzavirágos kalács
Bodzavirágos kalács
55 perc / előkészület: 20 perc sütés: 35 perc
receptkönyvben hozzászólások (9)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Az ötlet a "Vegavarázs" - ról származik, de kicsit átalakítottam:). Lassan elvirágzik a bodza, tehát gyorsan kellett cselekedni. A végeredmény egy nagyon finom kalács lett.

hozzávalók / 4 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A bodzavirágokat leszedjük a száráról.
  2. A lisztet egy tálba szitáljuk, beletesszük a sót, a vaníliás cukrot, a bodzavirágokat, a gyömbérport, belereszeljük a citromhéját, belecsavarjuk a levét, (én a citrom belsejét is összevágtam, és beletettem azt is), hozzáöntjök az olajat, és beletesszük a tojást is.
  3. A tejet meglangyosítjuk, kétfelé vesszük, egyik felében fölfuttatjuk az élesztőt, másik felében föloldjuk az édesítőt.
  4. A tésztát bedagasztjuk, és meleg helyen 1 órát kelesztjük.
  5. Miután megkelt, megfonjuk a kalácsot! (Ebből az adagból két nagyobbacska kalács lesz.)
  6. Fél órát pihentetjük, majd a tetejét tojással megkenjük, és megsütjük.

  • sütési hőfok: 180°C
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 4 586
elküldve: 1
receptkönyvben: 112
elkészítve: 6/7
Facebookon megjelent: -

szakács

DrHouse

Mióta szakács: 2011.04.04.
30 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szezon: tavasz
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

bodzás kelt tészta, bodzás-citromos kalács

Hozzászólások (9)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Márton László
Márton László Mon, 2012-09-17 15:45

Szia! A kalácsot már régen el készítettük és nagyon ízlett! Viszont nem hagyott nyugodni a dolog,hogy csak rövid ideig élvezhetem,mivel le virágzik a bodza.Igy egy két előkészített csomaggal raktam a fagyasztóba. Egy hete ismét sütés volt és szinte úgy sikerült mint ha frissen szedtem volna a virágot.Arra viszont ügyelni kell,hogy lehetőleg egy dobozba is rakjuk be mert meg barnulhatnak a külső virágok,ha nyitogatjuk a hűtőt. Üdv Csocsó

andora22
andora22 Mon, 2012-05-28 07:26

Ma úgyis bodzavadászatra megyünk. Igaz mézet terveztem, de pár virággal több... Ezt ki kell próbálni! Még nem vagyunk telítve bodzaízzel ;-))

Tmea
Tmea / Tmea Mon, 2011-06-06 16:55

Nekem könyv formában van meg ez a recept, én is meg szoktam sütni minden bodzaszezonban, kisebb-nagyobb változtatásokkal, és én is terveztem beküldeni...:-)
A szakácskönyvben 60 dkg liszthez "7 evőkanál fruktózt vagy cukrot" ír a könyv szerzője, akié a story-ban említett internetes oldal is.
Remélem tudtam segíteni!
Tímea

DrHouse
DrHouse / DrHouse Sun, 2011-06-05 22:23

Kedves Verocska!

Őszinte leszek! Sajnos nem tudom, ebben nem tudok Neked segíteni!:(

DrHouse

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp Sun, 2011-06-05 22:49

Kedves Verocska_81! Megpróbálok segíteni: én 500 gr liszthez adok kb-12 dkg cukrot, amikor kalácsot készítek. Ez 1 kg liszt, ezért én megdupláznám a 12 dkg cukrot és raknék bele 24-25 dkg-ot nagyjából. Szerintem ennyi kellhet bele! A legjobbakat: Mrs Smith

1309
finomliszt 100 dkg
bodzavirág 10 db
gyömbérpor 0 ízlés szerint
napraforgó olaj 1.5 dl
1 csipet
tojás 2 db
édesítőszer 30 db
vaníliás cukor 1 csomag
élesztő 5 dkg
citromhéj 1 citromból nyert
citromlé 1 citromból nyert
tej 4 dl