Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Bœuf bourguignon

Bœuf bourguignon
Bœuf bourguignon
400 perc / előkészület: 20 perc főzés: 20 perc sütés: 360 perc
receptkönyvben hozzászólások (8)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Már többedik alkalommal került asztalra ez a finom, francia, autentikus finomság. Nagyon szeretem készíteni is, mert a cocotteba minden előkészíthető, és a finom borban való állás csak jót tesz neki. Egy álmos vasárnapon, vagy vendégek várásakor kell-e ennél elegánsabb megoldás, mint hogy az ember csak időben betolja a sütőbe? Bár az "időben" lehet, hogy kicsit korai ébredést is magában foglal ha ebédre szánjuk, ugyanis a 125 °C-os sütőben bizony 6-6,5 órára szüksége van ahhoz, hogy igazából csak főljön és ne süljön. Az íze viszont minden korán kelésért kárpótol!

hozzávalók / 6 adag

ajánlat

Friss baguettet és a receptben felhasznált bort kínáljuk mellé!

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A sütőt melegítsük elő 125 °C-ra.
  2. Az alaplében főzzük meg a baconkockákat, majd szedjük nedvszívópapírra, és szárítsuk meg.
  3. Egy serpenyőben hevítsük fel az olívaolajat, majd tegyük rá a már megfőtt baconkockákat, kicsit pirítsuk át, majd szedjük ki.
  4. A marhahúst mossuk meg, töröljük szárazra, és vágjuk kb. 5 cm-es darabokra. A serpenyőben (2-3 adagban) az olívaolajon pirítsuk meg mindkét oldalukat, majd tegyük a cocotte-ba a megtisztított és vastagabb karikákra vágott sárgarépával, és a szintén ilyenre karikázott hagymával együtt. Adjuk hozzá a négybe vágott paradicsomot és a gombát is, majd szórjuk meg a baconnal.
  5. Sózzuk, borsozzuk, majd belekerülhet a köménymag is a bouquet garnival együtt (vagy 1 db babérlevél, és pár szál kakukkfű).
  6. Abba a serpenyőbe, amelyben a húsokat sütöttük öntsük bele az alaplevet, és kapargassuk fel a lesült húsmaradványokat. 
  7. Öntsük hozzá a bort, és forraljuk fel. A tűzről félrehúzva szórjuk meg a liszttel, és egy habverő segítségével keverjük csomómentesre. 
  8. Tegyük vissza a tűzre, majd folytassuk a keverést addig, amíg be nem sűrűsödik.
  9. Öntsük a kapott szószt a cocotte-ba, majd fedjük le, és az előmelegített sütőben 6-6,5 óra alatt "főzzük" készre. Akkor jó, amikor egy fakanállal is el lehet vágni a húsdarabokat.
  • sütési hőfok: 125°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 11 686
elküldve: 2
receptkönyvben: 203
elkészítve: 9/12
Facebookon megjelent: -

szakács

Chez Sandra

Mióta szakács: 2010.01.24.
38 recept

receptjellemzők

konyha: francia
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, laktózmentes, tejmentes, tojásmentes
nehézség: közepes
kategória: pörkölt
konyhatechnológia: római tál receptek
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: főétel
adag: 6 főre
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

francia pörkölt, marhapörkölt, szalonnás-gombás marhapörkölt sütőben készítve

Hozzászólások (8)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Filamér
Filamér Sun, 2013-11-10 20:40

" sérül a sznobber-trendi faktor " :-)
esetleg még blanchírozható a konfitált és legírozott izé, akkor aztán végképp nem értenénk egy hangot se, de így sem rossz :-)
Bacher Iván csodálatos írása óta tudjuk, hogy a pörkölt az csak pörkölt, burgundi módra is :-) A sznobber-trendi faktor levett a lábamról :-)

localhero
localhero Sun, 2013-03-03 20:45

Persze franszijául minden finomabb...
Aki esetleg magyar nyelvű oldalon, magyarul olvasna:

Cocotte:
"Maga a szó több értelmet is rejt magában, például a csibe vagy a pipi is cocotte, meg a kurtizán is cocotte, de amiről én beszélek, az egy öntöttvas lábos."(http://larevuerose.blogspot.hu/2007/12/da-cocotte-hoz.html)

Bouquet garni:
A bouquet garni általában egy friss fűszernövényekből összeállított csokor, amelyet összekötve levesekkel, egytálételekkel vagy szószokkal együtt főznek. (http://fuszerhaz.blogspot.hu/2010/05/bouquet-garni.html)

Persze így póriasan, hatalmasat sérül a sznobber-trendi faktor a közértehetőség oltárán! :D

Sandra G
Chez Sandra / Sandra G Tue, 2013-01-15 09:34

Tuvia13,
igen, ez egy fantasztikusan finom pörkölt a francia ételek sorában. Kissé bonyolultnak tűnhet az elkészítése, de ez ne rettentsen vissza, egyáltalán nem az! Sőt! Készítsd marhalapockából, biztosan nem fogod megbánni, mert nagyon finom!
Sok sikert, majd mesélj hogy sikerült!

üdv Sandra

Tuvia13
Tuvia / Tuvia13 Tue, 2013-01-29 15:19

Még egy kérdés: nagyobb római tálban is működik szerinted a dolog? :)

Tuvia13
Tuvia / Tuvia13 Wed, 2013-01-09 12:54

Szia! Köszi a receptet! Én Párizsban ettem először ilyen "pörit", és próbáltam már akkor analizálgatni. Még sosem készítettem marhát. Melyik részéből érdemes ezt az ételt megfőzni?

716
marhahús 1.5 kg
bacon 250 g
vörösbor 7 dl
alaplé 5 dl
finomliszt 2 evőkanál
olívaolaj 2 ek
babérlevél 1 db
kakukkfű 2 szál
paradicsom 1 db
vöröshagyma 10 kis fej
gomba 10 kis db
1 tk
kakukkfű 0.5 tk
köménymag 0.5 teáskanál
bors 0.5 tk