Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Boeuf Bourguignon

Boeuf Bourguignon
Boeuf Bourguignon
215 perc / előkészület: 25 perc főzés: 10 perc sütés: 180 perc
receptkönyvben hozzászólások (79)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nem titok, hogy meglehetősen nagy Julia Child fan vagyok, bár szerintem mindenki az lesz, miután megnézi a Julie & Julia című filmet! Ebben meghatározó szerep jut egy bizonyos boeuf bourguignon nevű ételnek, ennek következtében ma talán ez az egyik legnépszerűbb Julia Child recept. 

Természetesen nekem is ki kellett próbálnom, és be kell valljam: nem hiába, ez a nő kétség kívül tudott valamit! Az egyik legjobb marharagu recept, mivel amellett, hogy szétolvad a hús a szánkban, már a szaft önmagában is isteni! Igazi vasárnapi ebédre való, már csak azért is, mert közel három órán át kell a sütőben főzni. Egy olyan étel, amire időt kell szánnunk, ugyanakkor határozottan megéri! Sütőbe is betehető edény szükségeltetik hozzá. Legjobb az öntöttvas, de a kerámiaedény is megfelelő, amennyiben van teteje!

hozzávalók / 6 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A szalonna bőrét levágjuk és félretesszük. Felkockázzuk a szalonnát, és bőrrel együtt, lobogó vízben 10 perc alatt megfőzzük. Ezután kimerjük a vízből, és félretesszük, hogy lecsöpögjön.
  2. Előveszünk egy sütőbe is betehető edényt, ebben készül majd a marharagu. Ebben a lecsepegtetett szalonnát 1 ek olívaolajjal zsírjára sütjük, majd kivesszük a szalonna darabokat.
  3. Ebben a zsiradékban -nagy lángon- megpirítjuk a 3-4 cm-es kockára vágott marhahús darabokat. Nem kell átsütni, csak az a cél, hogy minden oldal megpiruljon, ez segít majd abban, hogy omlós legyen a végeredmény. Érdemes több adagban sütni, hogy a hús ne hűtse le nagyon a zsiradékot. A megsült, megpirult húst egy külön tálba szedjük, és addig ismételjük a műveletet, amíg az összeset meg nem pirítottuk. Fontos, hogy a kiszedett hús idővel levet fog ereszteni, de ezt semmi esetre se öntsük ki!
  4. Ha végeztünk a marhahús megpirításával, és kivettük az utolsó adagot is, akkor szintén ugyanebben az edényben megpároljuk a hagymát, majd rádobjuk a felszeletelt répát is.
  5. Ha megpuhultak a zöldségek, akkor elzárjuk a tűzhelyt, és visszaszedjük rá a szalonnát és a húst, majd megszórjuk 1 ek liszttel. Innentől kezdve a sütőé lesz a főszerep!
  6. Rátesszük az edény tetejét, és jól összerázzuk a meglisztezett ragut. 225 fokra előmelegített sütőben 5 percig pirítjuk. Ha letelt az idő, akkor ugyanezt a műveletet megismételjük: 1 ek liszt, rázás, 5 perc a sütőben.
  7. Ha készen vagyunk a második kör lisztezéssel is, akkor visszavesszük a sütőt 150 fokra. 
  8. A raguhoz hozzáadjuk a szalonna bőrét, a paradicsompürét, belenyomjuk a fokhagymát, kakukkfűvel és babérlevéllel ízesítjük. Hozzáadjuk a húsból sütés után kifolyt levet, majd felöntjük a vörösborral és annyi marhahúslevessel, hogy éppen ellepje a ragut.
  9. Lefedjük a marharagut, és sütőben min. 3 órán át főzzük. Érdemes időnként megkavarni, és onnan fogjuk tudni, hogy elkészült, hogy a hús szétomlik, és a szaft már besűrűsödött.
  10. Amennyiben már majdnem kész a ragunk, akkor kevés vajhoz hozzáadjuk fél citrom levét, és ha habzani kezd, akkor tesszük bele a gombát és a hagymát. 
  11. Az elkészült marharaguhoz hozzákeverjük a vajon megpirított gombát és hagymát. (Én jelen esetben szintén vajon pirított, majd petrezselyemmel megszórt újburgonyával tálaltam, mert ennek van éppen szezonja, de burgonyafánkkal is isteni! A lényeg, hogy legyen mivel tunkolni!)
  • sütési hőfok: 150°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 3 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 85
össznézettség: 122 226
elküldve: 78
receptkönyvben: 1 977
elkészítve: 175/188
Facebookon megjelent: 1

szakács

Dávid

Mióta szakács: 2013.03.04.
336 recept

receptjellemzők

konyha: francia
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, tojásmentes
konyhatitkok: gourmet
alkalom: karácsonyi receptek, vasárnapi ebéd
nehézség: közepes
kategória: pörkölt
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
költség egy főre: nem olcsó receptek
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: főétel
adag: 6 főre

egyéb elnevezések

burgundi marharagu, marhapörkölt, vörösboros marharagu

Hozzászólások (79)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Suussy
Suussy Fri, 2016-02-19 18:29

Kedves Ízhuszár! Az lenne a kérdésem, hogy melyik hagymát, melyik résznél kell belerakni az ételbe (ragu vagy gombához), és, hogy kell-e valamit csinálni velük? Hagyjam egészben, vágjam cikkekre vagy hogy gondoltad? Sokat segítene, bárki a válasszal! :) Most készíteném el! Köszönöm előre is!

rujsz
rujsz Fri, 2016-01-29 14:48

Kedves Gabys!
Azt szeretném kérdezni, hogy pataki tálban elkészítő - e? Illetve, marhafelsál jó alapanyag lesz hozzá? Köszönöm válaszát!

ella94
Linda / ella94 Tue, 2015-10-27 21:23

Isteni finom! Régóta szemeztem ezzel a recepttel, de sose csináltam meg, mert lusta voltam elmenni az IKEA-ba az edényért. De most rávettem magam, és abszolút megérte. Valahol megvan itthon a Joy of cooking, de megkeresni szintén sok időmbe telne, szeretek mindent halogatni. De így, hogy felraktad ide a receptet, sokkal könnyebb dolgom van. Köszönet érte.

Gigi0111
Gigi0111 Sun, 2015-01-18 01:57

Szerintem teljesen fölösleges a kétszeres lisztszórásos sűrítés, mert a húst eleve lisztbe forgatva kell elősütni, és ezzel már tartalmaz annyi lisztet, ami besűríti az ételt. Én a két lisztszórást kihagytam, másnap, meg nem győztem hígítani így is. Frissen tényleg jó lehet úgy is, de másnap lisztszórás nélkül is hígítani kellett. Egyébként nagyon sokszor elkészítettem ezt az ételt, osztatatlan sikert aratott mindig, de én nem liszteztem ennyiszer. Mellesleg ennyi óra főzés után sehol nem fog kijönni az ízéből, hogy valódi leveshússal, vagy kockából főzöttel öntötted-e fel.

Mucianyus
Mucianyus Mon, 2015-01-12 07:21

Kedves ízHuszár!

Szombaton megnéztem a filmet, vasárnap pedig elkészítettem a leírásod szerint!
Tökéletesre sikeredett!
Köszönöm a receptet népes családom nevében is!

Beni77
Beni77 Thu, 2015-01-08 10:31

Szia! szeretném megkérdezni, hogy a marhahús alaplevet (4dl), hogy tudom ill. hogy lehet elkészíteni? Kockából?Köszi :)

Kárai Dávid
Dávid / Kárai Dávid Thu, 2015-01-08 22:51

Kedves Beni,

Én azt tanácsolom, ha időd engedi, akkor főzz egy adag marhahúslevest és azt használd fel. Az időtakarékos megoldás ha zöldséglevest főzöl, még így is jobban jársz, mint a kockával, mert annak annyira markáns az íze, hogy meghatározza majd a teljes étel végeredményét is. Én rendszerint minden húslevesből félreteszek egy keveset a fagyasztóba, hogy ilyen recepteknél bármikor előkaphassam!

ízHUSZÁR

Beni77
Beni77 Fri, 2015-01-09 12:21

Kedves ízHUSZÁR!

Köszönöm gyors válaszod. Megfogadom tanácsod :):) A receptedhez gratulálok, hamarosan elfogom készíteni :)

Beni

HáziBoszorkány
HáziBoszorkány / HáziBoszorkány Sun, 2015-01-04 20:29

Nagyon régen készítettem utoljára, és már némileg a feledés homályába is merült, de karácsonyi rendhagyó menü keresés közben eszembe jutott. A papírra vetett változatom valamelyik költözésünk áldozatául esett, de a leírásod pont ugyanaz volt, mint az enyém :) Az általad írt bor nekem is kevés lett volna, de erre pont emlékeztem, hogy 1 kg húshoz közel egy üvegre van szükség, így lett finom és bőséges szaftja. Szerintem fontos kiemelni, hogy csak jó minőségű húsból, és főleg jó borral készíthető, egy dankó félével szigorúan tilos nekilátni! Száraz, testes vörösbor kell hozzá, hiszen a bor mindent átjár ebben az ételben. Köszi a receptet :)

exCat
exCat Fri, 2014-10-24 16:41

Ma elkészítettem. Design-ra nem lett olyan szép, mint itt a fotón és picit sok is lett a só - nem számoltam bele a szalonna és az alaplé sósságát - de ettől eltekintve pazar! Mondjuk én tettem bele egy "kis" erős paprikát is, mert én minden ilyen húsételt csípősen szeretek, de ez már csak hab a tortán.

Legközelebb, majd odafigyelek a só mennyiségére és akkor minden rendben lesz. :)

(Azt mondjuk én nem mondanám hogy nincs vele meló, de nem bántam meg a ráfordított időt!)

Köszönöm a receptet!

libaláb
libaláb Sat, 2014-10-04 22:24

Szeretem ezt az ételt, alig van vele munka, aztán kiteszem az asztalra elgyötört arccal, panaszkodva, hogy 3 órán át főztem a kedvükért :D végül mindenki élvezettel eszi és nem győzi dicsérni hogy micsoda különlegesség, és pihenjek csak le, majd ők elmosogatnak... Hálás köszönet ezért a receptért.

rozsa1958
rozsa1958 Mon, 2014-06-16 10:22

Én bográcsban készítettem el több hagymával és nem szórtam rá lisztet.Isteni finom lett,mindenki megnyalta a tíz újját utána,és kitunkolták a tányért is.Máskor is el fogom készítemi.

578
kolozsvári szalonna 15 dkg
olívaolaj 1 ek
marhahús 1 kg
sárgarépa 1 közepes db
vöröshagyma 1 nagy db
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
finomliszt 2 evőkanál
száraz vörösbor 2.5 dl
marha alaplé 4 dl
sűrített paradicsom 4 dkg
fokhagyma 1 gerezd
kakukkfű 1 teáskanál
babérlevél 2 db
gyöngyhagyma 20 db
csiperkegomba 25 dkg
vaj 2 ek
burgonya 30 dkg
petrezselyem 1 csokor