Bográcsos marhalábszárpörkölt recept

Bográcsos marhalábszárpörkölt
Bográcsos marhalábszárpörkölt
230 perc / előkészület: 80 perc főzés: 150 perc
receptkönyvben hozzászólások (29)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Már önmagába véve a pörkölt is egy külön műfaj...hát még a bográcsos verzió! Az kérem, egy külön művészeti ág! Nem vagyok feltétlen híve annak, hogy a gyors fogások nem lehetnek jók, de egy olyen mutatványra, mint a bográcsolás, azért rá kell készülni, testben, lélekben, szellemiekben, és amire ennyire rákészülünk, abba azért hajlamosabbak vagyunk több szívet is tenni. :)

Valamint borzasztóan hiszek az étkezés szociális erejében - vagyis lehet egyedül enni, de minek? Számomra egy igazi kulináris élmény elképzelhetetlen egyedül - kivel osztom meg az örömöt, kivel analizálom a fűszereket, az összetevők állagát, kivel hümmentek hatalmasakat? 

Ezért imádom a bográcsozást. Azt egyedül amúgy sem lehet, oda kell a mások segítsége, már az elejétől. Mert ugye órákkal korábban nekikezdünk, tüzet rakunk, leégetjük, újra rakjuk, jöhet bele az előkészített alapanyag, ne annyit, már, te, miért én mindig így csinálom...Hozd a bort. Most? Majd ha a hús már puhább lesz.... Ugye ismerős? Ezek az epizódok kicsit bosszantóak lehetnek ott és akkor, de pár óra múlva, ha a vastag szaft úgy ráült a húskockákra, hogy evőeszköz sem szükséges, mert kenyérrel is ki lehet kanalazni...na akkor már csak nevetünk rajta.

Szóval bográcsozzunk. Ahol, és amennyit csak lehet. Minél több baráttal, ellenséggel, szomszéddal, osztálytárssal családdal, mert kevés dolog hoz össze annyira, mint egy füstzamatot átvett, szaftos marhapörkölt egy pohár vörösborral.

hozzávalók / 12 adag

ajánlat

Először is, semmi köret. Friss fehér kenyér és saját készítésű roppanós kovászos uborka. Plusz, a bor, amivel főztünk (mert olyannal, amit nem iszunk meg, ugye nem is főzünk).

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
konyhatechnológia: bográcsos
diéta: cukormentes, laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
nehézség: közepes
szezon: nyár
kategória: pörkölt
mikor: ebéd, vacsora
költség egy főre: nem olcsó receptek
kalória: magas
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: főétel
alkalom: vasárnapi ebéd
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

vörösboros marhapörkölt bográcsban, bográcsos marhapörkölt
Szólj hozzá!

elkészítés

 


  1. A marhahúst megtisztítjuk az inaktól és hártyáktól (5 kg esetben ne egyedül csináljuk. A bográcsozás úgyis csapatsport). Kockára vágjuk. Ha szeretnénk, hogy hamarabb elkészüljön, kisebbekre, ha mindegy az idő, nagyobbakra. Az inas részeket vágjuk ki, és hagyjuk egyben. (Lehet vele ugyanis trükközni. Belefőzzük a pörköltbe, így az íze, és a „sűrítőanyagai” belekerülnek, de mivel egyben van, és jó nagy, utána könnyen kihalásszuk. Kidobhatjuk, de mindig van egy férfiember, aki szerint ez a „konc” a lényeg az egészben)

  2. A hagymát megpucoljuk, apróra vágjuk.

  3. Az összes hozzávalót tálcára tesszük, és a kezünk ügyébe készítjük, mert a bogrács mellől nem lehet elszaladgálni!

  4. Ha a tűz már „főzésre kész”, felállítjuk az állványt. A zsírt a bográcsba tesszük, megvárjuk, míg kiolvad. Hideg bográcsba tegyük, hogy ne kapjon oda, ne füstöljön!  Rádobjuk a hagymát, és kevergetjük, rázogatjuk. Nem sózzuk! Akkor a hagyma levet enged, és nem pirul, hanem fő.

  5. Ha a hagyma pirult-puhult, rádobjuk a pirospaprikát. Veszettül keverjük, mert ha odakap, keserű lesz, és kezdhetjük elölről az egészet.  (Innentől tulajdonképpen fakultatív, ki milyen sorrendben, és mit teszünk a pörköltbe, de a paprikát az elején kell – a zsír oldja ki a fűszerpaprika színeit és aromáit.) Rádobjuk a kockára vágott húst, és folyamatosan rázogatva –kevergetve foglalkozunk vele, amíg egy kis levet nem enged. A kevergetés során mindig nyúljunk a hús alá, hogy oda ne égjen.

  6. Ideális esetben a hús enged annyi levet, amiben elpuhulgat. Ha nem, öntsünk alá egy kis vizet, de ne sokat, hiszen a jó pörkölt alapja a sűrű szaft. Ha mégis pótolni kell a folyadékot, inkább a bort javasolom. Kevergessük, rázogassuk, ne hagyjuk magára. a folyadékpótlás legyen folyamatos, akkor lesz jó szaftos a pörkölt. A fűszereket itt tegyük bele.

  7. A paradicsomot és a kis karikákra vágott paprikát beletesszük. Nem kell megpucolni, a végén egyben ki lehet venni a paradicsom héját, a paprikáé pedig belefő. Ha túl „leveses” lenne, akkor tehetünk még bele, ez ízlésfüggő. Viszont jól sűrít.

  8. Folyamatos kevergetéssel kísérve megvárjuk, míg csendesen puhára fő a hús, a szaft pedig jó sűrű lesz. Érdemes közben kóstolgatni, utánafűszerezni.

  9. Friss fehér kenyérrel, roppanós kovászos uborkával tálaljuk. Természetesen száraz vörösbort iszunk mellé. 


 

  • költség: 8000 Ft
  • elkészítettem: 5 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 93
össznézettség: 157 659
elküldve: 43
receptkönyvben: 557
elkészítve: 30/32
Facebookon megjelent: 1

szakács

Dacota

Mióta szakács: 2009.11.28.
486 recept

Hozzászólások (29)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

walther85
walther85 k, 2015-06-02 22:04

Köszönöm a receptet! Elkészítettem, "győztem"! :) Óriási sikere volt a pörköltnek. Valószínűleg nem utoljára készítettem... ;)

opel 69
opel 69 cs, 2014-05-01 11:15

Üdv.Mindenkinek!Tetszik a recept,de azért egy kis észrevételem lenne.Borókabogyó nem kell bele,zsír ebben a mennyiségben sok.A pörkölt nevében benne van a pörkölés,tehát a húst meg kell először pörkölni,vagyis a hagyma dinsztelése után(sóval! ) először a hús megy a bográcsba,mikor kéreg lesz rajta,utána a paprika.Fordított esetben pörkölésnél megkeseredne a paprika.Persze ez az én véleményem.Szép napot mindenkinek! Üdv:Béla

idppp
idppp cs, 2014-02-20 01:03

Borókabogyó nem való bele! A recepttel ellentétben a hagymát igenis meg kell sózni, hogy levet eresszen, melyben megdinszteljük! Nem pirítjuk, mert akkor nem esik szét és nem testesíti a szaftot! Mi a jó égnek kell bele ilyen éktelen sok zsír, attól csak a fejünk nő, de nem lesz ízletesebb!

Kitchen_Profi
Kitchen_Profi h, 2013-07-08 09:34

Kedves Nóra,

én hasonlóan főzöm a bográcsost, mint ahogy leírtad. Van a pörkölt felkészítésének egy másik módja, amit otthoni disznóvágásokkor lestem el a böllértől, ő nem finomkodott az alaplével, egyszerre belerétegezett minden húst, fűszert, hagymát, a szükséges mennyiségű vizet a bográcsba, alágyújtott, néha megrázta, majd amikor háromnegyed fövésben volt (a hús :), ezt onnan érezni, hogy már majdnem puha, szétvágva egy falat még nyers egy kicsit belül, de már akár meg lehetne enni), akkor tettük rá a piros paprikát, néha néhány erős paprikát is, azt szigorúan felül, hogy a végén ki lehessen szedni. Az őrölt paprika valóban a zsírban oldódik fel megfelelően, a Te receptednek egyébként ez az előnye, de amit én írok, abban is abban a fövési állapotban már a húsokból, cupákokból kifőtt zsírosabb anyag a domináns. Ennek a módszernek az az előnye, hogy nem nagyon kell rá odafigyelni. A hét végén főzök egy kisebb adagot a módszereddel. :) Tibor

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra h, 2013-07-08 17:39

Kedves Tibor,
Köszönöm a tippet, legközelebb én is kipróbálom a te módszeredet. Imádom, mikor a cupákok és inak vastag szafttal vonják be a pörköltet. :)
Szép napot!
Üdvözlettel,
Nóra

l.katica
l.katica p, 2013-07-05 16:09

Szia,Dacota.Az lenne a kérdésem,hogy a bort gyerekeknek is lehet használni,illetve az,hogy honnan lehet beszerezni?

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra szo, 2013-07-06 04:34

Kedves Katica,
Nagyon pici gyerekeknek nem ajánlom, de ez az étel amúgy sem nekik való. :) Egyébként nyugodtan lehet nekik adni, az alkohol kifő belőle, maximum az íze nem fog nekik tetszeni. A kérdés második felét nem nagyon értem: mit lehet hol beszerezni? :)
Szép napot!
Üdvözlettel,
Nóra

Bandipapa
Bandipapa / Bandipapa k, 2013-04-30 15:17

Csatlakozom "gabonavilaga" hozzászólásához. Mint lassan-lassan a hatvanhoz közeledő vadász ember sokat, és szívesen főzök bográcsban. A marha pörköltbe tényleg nem való boróka bogyó!
A másik észrevételem: a hagymát bizony sózni kell, levet enged és nem pirul hanem dinsztelődik. Pont fordítva mint az a receptúrában szerepel.
A többi stimmel, ahány ház annyi szokás.
Jó étvágyat mindenkinek.
Hobbi szakács üdvözlettel: Bandipapa

gabovilaga
gabovilaga v, 2013-03-10 14:04

Kedves Dakota.A recepteddel minden ok.,de ha nem haragszol meg tennék egy-két észrevételt.A Marhapörkölt Hazánk eggyik talán legjobb és legtipikusabb Magyar étele a Birkapörkölt után.Ezeknek az ételeknek megvan a hagyományos elkészítésük amit persze lehet egyénire szabni,de akkor már nem Marhapörköltről beszélünk,csak hasonlóról.Mint mondtam a recepted tükrözi a majdnem hagyományos hozzávalókat .kivéve a BORÓKABOGYÓT.Nagyon szeretem én is ezt a fűszert,de ez a fűszer kizárólag a Vadhúsokból készült ételek fűszere.A Marhától elveszi a MArha ízt.Az elkészítést próbáld ki egyszer úgy ahogy leírtam az én verziómban.Nem az a mérvadó,nehogy félreértsd,de a hagyományos módon így készül-ezt régivágású Juhászemberektől tanultam.További sok sikert a főzéshez,és remélem nem vetted írásom okoskodásnak!Szia

pataygyz
Zoli / pataygyz sze, 2012-11-07 09:33

Kedves Nóra !
A szívemből beszélsz, majdnem megkönnyeztem. Nem vagyok egy hím soviniszta, de ilyen jó sztorit általában csak a férfiak tudnak mesélni a bográcsozásról. Üdvözöllek a körünkben. További jó bográcsos és tűzhelyes recepteket kívánok !
Zoli

1008