Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Bográcsos pörkölt marharagu - Mátyás módra

Bográcsos pörkölt marharagu - Mátyás módra
Bográcsos pörkölt marharagu - Mátyás módra
180 perc / előkészület: 30 perc főzés: 150 perc
receptkönyvben hozzászólások (38)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Bár nem éppen aktuális, a minap játszottam a gondolattal, milyen jó lenne kint főzni valamit a szabadban. Persze innen már egyenes az út, hogy előbb-utóbb így is lesz, mégha fedett helyen készítek is mondjuk krampampulit...
 
No, de a bográcsozás csúcsa szerintem a vörösboros marhalábszárpörkölt (meg persze a halászlé!). Elmaradhatatlan ez a Duna vagy Tisza partján, barátainkkal és vörösbor társaságában, közvetlen a víz mellett, uszadékfán készített csodálatos törleszkedése az ízeknek.
 
Látva, hogy már van Gabci apónak egy receptje lábszárpöriből (ínycsiklandó recept! :)) gondoltam, én is felteszem az enyémet, hogy mennyire más és mégsem az. Sokat kísérletezve jutottam a fenti igen-igen összeszokott és minőségi alapanyag-kínálathoz, amely szerintem maga a tökély. A készítés módját is sokat próbálgattam (pofátlan fiatalságom ellenére :)), végül a kisteleki sajt- és borfesztiválon lestem el a legjobb módot rá.
 
Várjuk hát a napfényt és a fagy feletti hőmérsékletet, addig marad a nosztalgia.... (meg egy kis nyálcsorgatás...)
 

hozzávalók / 8 adag

A pörkölthöz

A tálaláshoz

ajánlat

Vincze Egri Bikavér 2003, 2006 (nem ezzel főzünk!!!)
 
Mi az Alföldön gyakorlatilag mindent (házi) tejföllel eszünk :), ezért kerül az mindig a pörkölt mellé is.
Akinek úgy tetszik körítheti galuskával (ahogy Hofi szerette) vagy öregtarhonyával, mindenképpen isteni.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Már a hentesnél direkt a bográcsba szánt húst keressük: ne legyen fiatal, de ne is legyen túl öreg húsunk hozzá.
  2. A jó vásár örömével aztán szépen letisztogatjuk MINDEN hártyától és a nagyobb inaktól is. Egészen kevés és kisméretű inat hagyunk csak benne, éppenhogy egy kevés kollagén kifőjön belőle és szép sűrűvé varázsolja pörköltünket. (A lábszárpörköltet sohasem érdemes zsírosra, faggyúsra készíteni, csakhogy sűrű legyen, mert az nem hozza ki a lábszár különleges, semmivel össze nem hasonlítható ízét. Másrészt meg nem jobb, ha szép tiszta húsfalatokat fogyaszthatunk porcogós faggyúcsomók helyett?)
  3. A szép, tiszta és egyszer hidegvízben megmosott húst felkockázzuk a gulyásba valónál másfélszer nagyobbra és félretesszük.
  4. A zsíron megpirítjuk az apróra vágott hagymát kicsi lángnál.
  5. Erre rádobjuk a húst és pörköljük. Mielőtt a hús levet kezdene ereszteni levesszük a bográcsot és elkeverjük a hagymás hússal a pirospaprikát. A hús mintegy felszívja azt, isteni illata van. Megriszáljuk, nehogy a paprika megégjen a még forró bográcsban.
  6. Hozzáadjuk az összes zöldségfélét: a karikára vágott sárga- és fehérrépát, a cikkezett zellert, a szeletelt paradicsomot és zöldpaprikát, a petrezselymet és zellerzöldjét, az előzőleg egy éjszakán át vízben áztatott vargányát és aláöntünk húskilogrammonként fél dl bikavért. Feltesszük a tűzre.
  7. A hús levet ereszt és a lének el kell lepnie az egészet, ezért vízzel pótoljuk utána.
  8. Apró buborékosan forralunk, kezd kialakulni egy köztes állag, melyet befűszerezünk a fűszerekkel: legjobb, ha malmot használunk a friss feketeborshoz, fehérborshoz és chillihez. Kevés kakukkfüvet, őrölt gyömbért, és néhány babérlevelet teszünk még bele. Én csak majdnem kész állapotban szoktam sózni, de a belészánt só felét beletehetjük ekkor is.
  9. Eztán maradék palack bikavérünkkel felvértezve, a bográcsot néha megriszálva főzzük pörköltünket. Közben szorgosan kóstolgatjuk, utánafűszerezünk, ha kell.
  10. Akkor vagyunk majdnem készen, mikorra a zöldségek teljesen szétfőttek, darabjaik mintegy felolvadtak a bográcsban. Ekkorra igazán sűrű, szaftos pörköltünk van, melyet már csak egy kevés só és bikavér választ el az elkerülhetetlen végtől :)
  11. A processzus hústól, tűztől, széltől, szakácstól függően mintegy 2,5-3,5 órát vesz igénybe, mely közben kényelmesen megfőzhető enyhén sós vízben és egész kömény illő társaságában köretnek szánt burgonyánk vagy kiszaggatható galuskánk, elkészíthető öregtarhonyánk.
  12. Jó étvággyal elfogyasztjuk a vízparton, barátainkkal isteni pörköltünket, melyhez kiváló minőségű száraz vörösbort kortyolunk.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 4
össznézettség: 65 626
elküldve: 5
receptkönyvben: 165
elkészítve: 3/5
Facebookon megjelent: -

szakács

Maty

Mióta szakács: 2008.12.27.
10 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
konyhatechnológia: bográcsos
nehézség: közepes
kategória: pörkölt
szezon: tavasz
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: főétel
adag: 8 főre
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

marhalábszár pörkölt, pörkölt marhából

Hozzászólások (38)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

lorka
Lorka / lorka Tue, 2012-10-16 21:27

Szegediként kalocsai paprika? Ejnye;) A recept szuper, kipróbálásra vár!

Enyingi Péterné
Enyingi Péterné Thu, 2011-09-01 15:32

Kedves Maty!
Kár volt átnevezned. Ahány ház - annyi szokás, tartja a közmondás. Most nem az elnevezéssel kellene foglalkozni, hanem meg kellene főzni mindenkinek a saját fűszerezésével + gyökér, sárgarépával. A zöldségek szétfőnek a pörköltben és sűrűbb szaft lesz belőlük. Nem negyedelve, hanem vékony karikákra vágva kell beletenni. (Egyébként meg a sült csirke is rengeteg fűszer kombinációjával készülhet, mégis sült csirke marad!)
Csak ennyit szerettem volna még elmondani - és mindenki próbálja ki!

czepanm
Maty / czepanm Mon, 2011-08-29 10:36

Kedves szakácsbácsi,

igen, teljesen igazad van neked is, nem szeretnék újabb filológiai vitába keveredni és átnevezni az entitást, ha már szerinted nem pörkölt, szerintem meg az. A fonalat elolvasva láthatod, hogy ezt túlléptük. Magamból kiindulva sosem csináltam problémát ezekből a dolgokból, pl. angolszászok akkor is stew-nak hívják, ha történetesen még gyümölcsöt is tesznek hozzá; ez egy ideig (10 perc?) furcsa, aztán elfogadja az ember. Tudod mit, mégis átnevezem. Üdv: maty

szakácsbácsi
Juhász András / szakácsbácsi Sun, 2011-08-28 16:04

Ez inkább egy franciás marharagu, mintsem pörkölt. Amivel nincs baj, de nem kell így nevezni. A pörkölt jellegzetesen magyar étel és nem kíván intenzív, jellegéhez nem illő fűszerezést. Magyar pörkölt készítése esetén a leve pedig ne lepje el a húst teljesen, cél az, hogy a marhahús inkább párolt és ne főtt legyen.

Enyingi Péterné
Enyingi Péterné Sun, 2011-08-28 13:45

Kedves Maty!
Megkímélek mindenkit az én receptjeimtől, hiszen azok már idejüket múlták!
Sokkal újabb, reform receptek a divatosak. Azért jólesik, hogy emlékszel még rá.
Még lehet, hogy megismételjük!

czepanm
Maty / czepanm Tue, 2011-08-23 11:16

Juhúú Etus!
Nem akarod feltenni a zseniális sütireceptjeidet?!
Üdv!

Enyingi Péterné
Enyingi Péterné Mon, 2011-08-22 17:53

Kedves Maty! Elkészítettem a marhapörköltemet sárgarépával és gyökérrel, meg a szokásos fűszerezésemmel. (Én is főzöcskélek!) A családom nagyon kritikus, de nagyon ízlett nekik! Mindenkinek ajánlom, hogy próbálja ki - nem fog csalódni. A fűszerezést mindenki maga döntse el, de a sárgarépát, gyökeret ne hagyja ki
Köszi a különlegességet!

czepanm
Maty / czepanm Sun, 2011-05-01 11:54

Kedves enibogar, nagyon örülök, szebb dícséretet nem is kaphattam volna, elsőre pláne!! :)
üdv!

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sun, 2011-05-01 06:57

Ezt a receptet tegnap egy 15 fős társaságnak készítettük el, hozzáteszem életünkben először főztünk a férjemmel bográcsban...isteni lett!!!! Nem is maradt belőle. :)) Őszintén szólva kicsit féltem tőle a hozzászólások miatt, de végül megcsináltuk és nem is csalódtunk.
Köszönöm szépen a mókás és érthető, kezdőknek is jól követhető részletes leírást!

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Tue, 2010-11-09 17:34

Én személy szerint nagy ínyenc vagyok szeretem az új ételeket, új ízeket, ennek megfelelően amerre járok mindig a helyi specialitásokat keresem, de ez nem jelenti azt, hogy ne kísérleteznék egy már jól bevált recepttel. A Marhapörkölt - Mátyás módra receptje alapján nekem is a gulyás jutott először az eszembe, majd kicsit később a vadas, mert tulajdonképpen mindhárom étel jellemzőit magában hordozza, ami külön-külön is finom, de együtt egy nagyon gazdag ízkombináció. Szerintem remek! Gratulálok Matyi és persze Szlobinak is jár a dicséret, hogy bevállalta egy főzőversenyen ezt az ételt és ezzel felrakta a koronát erre a receptre.

Szerintem mindenki kísérletezzen bátran és fedezzen fel új ízeket a lényeg, hogy ne a MekkDönci, BőrgerKing vagy PizzaHát-ban. :))

czepanm
Maty / czepanm Mon, 2010-11-01 11:19

Lacca, sajnos a gombát nem szedem, pedig jó lenne (ha értenék is hozzá), inkább a Mars téri piacon veszem; van egy jó gombás az új nagycsarnok végében, jobb oldalon, fantasztikus cuccai vannak, mindenképpen érdemes kipróbálni. Legutóbb isteni gombapaprikást készítettem őzlábból, de rántva is nagyon finom tartárral, petrezselymes burgonyával.
Igen, a stifadoval igyekszem megbarátkozni, egyelőre nem tudom elképzelni magam amint fahéjat teszek a marhahúshoz, de talán más fajtából, mondjuk nyúlból szívesen elkészíteném.
Üdv!

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sun, 2010-10-31 20:22

Ja egyébként a cikk írónak címezve.) Cs. megyei vagyok én is, azaz pontosabban szegeden lakom. Azt a jó kis gombát merre szeded?? Meghívhatsz egy jó kis gombászásra. skype-m a Lacca8

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sun, 2010-09-05 09:24

Köszönöm a receptet!
2010.09.04-én 1 helyezett lettem a Kunság Volán bográcsos főzőversenyén, igaz ici - picit helyi szokás szerint egyszerűsítettem, de a nem szokványos, nem tucat recept meghozta az eredményt és ezt ez úton is köszönöm!

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sun, 2010-10-31 20:09

Akik szeretnek kisérletezni feltétlenül ki kell próbálnia ezt a receptet !!

Kb 4 személyesre készített adagról van szó. A Marhalábszárat felkockázom és Szalonna zsíron megfuttatok egy apróra vágott hagymát majd rá a hús. Fehéredésig kicsit piriítom majd ráöntök, 3dl bort. majd 3/4 liter paradicsom levet. Ebben főzöm a húst lassú tüzön . Közben mehet hozzá babérlevél, bors, egész bors, rozmaring., és sok fokhagyma. Kis füszerlabdacsba teszek fahéj darabokat 2-3-t (tehát nem port) szegfűszeget, és szegfűborsot. egészben. Ez mind az elején bele megy a paradicsomlébe. Közben adok hozzá izlés szerint kb 1-2 kanál borecetet, vagy balzsamecetet. Amikor puhul a hús, kezd sűrűsödni, adok hozzá egy két kanál mézet. Kevés szerecsendiót reszelhetünk rá. A fúszer labdacsot kivehetjük most már.
Most elvileg egy laposabb vasedényben sútőbe tesszük , de előtte ráborítunk egy doboz gyöngyhagymát, vagy fél kg dió nagyságú normál hagymát egészben. Ezzel még sütjük egy KB fél órát míg a hagyma meg nem puhul , és kész is.
A szegfűbors illata kell hogy domináljon. Észbontóan finom kaja, ha az ízek összeérnek, és jól eltaláljuk az arányokat.
Ahol én ettem ezt először a fahéj darabok is, borsok is benne voltak egészben. Ezt mindenkinek nem ajánlom Egyébként Stifadó a neve, sok recept található rá itt a neten is, de ez az enyém a legjobb. J)

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Thu, 2010-08-19 19:08

Kedves Matyi!

Nagyon jó ötletnek tartom a kisérletezgetést és a fantáziát a főzésnél, megjegyzem az eredeti "hagyományosnak" mondott receptek is így alakultak ki valahogy.
A kérdésem a következő lenne, eme zöldségekkel spécizett pörkölthöz mennyi paradicsomot és paprikát javasolsz?

czepanm
Maty / czepanm Sat, 2010-08-21 00:16

Kedves Atika,
Ehhez az adaghoz 2-3 paprika és ugyanannyi paradicsom elegendő.
üdv!

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Wed, 2010-08-18 10:12

Kedves Maty!
Szeretnélek megvigasztalni és egyben köszönetem kifejezni a receptért.
Hozzáfűzni valóm csak anyyi sok az üres parttalan polémia a pörköltről.
Úgy tudom a pörkölt azért pörkölt mert a hús a zsíron megpörkölődik egy
kis kérget kap és így az ízek megörződnek. Ezután ki mikor mit tesz hozzá
az már az elkészítés módja.
Stori: Piliscsabán egy nagy kerthelységgel rendelkező kocsmában bogrács
főző versenyt rendeztek kb. 50 fős vendérsereggel. Lásd csodát hasonló
recept alapján készült "marhapörkölt" nyert. Senki nem kötekedett csak a
szája szélét nyalogatta.
Köszönöm Pintyőmatyi
Ui: aug. 20.-án én megfőzöm és mint marhapörköltet kínálom a vendégeimnek.

czepanm
Maty / czepanm Wed, 2010-08-18 12:12

Kedves Pintyőmatyi,

én köszönöm dícsérő szavaid és nagyon örülök, hogy ezt választottad az Államalapítás Ünnepére elkészíteni vendégeidnek.
Jó étvágyat kívánok!

Üdvözettel: Maty

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Wed, 2010-07-14 13:53

Na teszteltem vaskalaposokon. Észre sem vették, hogy van benne zöldség, és azonnal áruljam el a receptet....
Addig főztem, amíg a zöldségnek nyoma sem volt. Igazán tuti étek vált belőle. Köszi a receptet.

Tarackos
Tarackos / Tarackos Sat, 2010-06-26 08:54

Valamilyen más nevet kéne adni ennek "pörkölt"-nek,mert ez köszönő viszonyban sincs az eredeti marhapörköltel.Pörköltbe nem teszünk zöldséget csak paradicsomot és paprikát és főleg nem teszünk gyömbért és kakukkfüvet!

Gargoyle
P. / Gargoyle Sat, 2010-06-26 12:42

Szia Tarackos!
A "pörkölt" önmagában az elkészítés módját jelenti, nem azt, hogy mi mindent tesznek bele. Pörkölt lehet bármiből amit hosszú főzés alatt sűrű szaftra pörkölnek, és attól, hogy ebben vannak más fűszerek, ezt attól még furcsa mód marhalábszár pörköltnek hívják, mert abból készül. A sztori részben pedig le van írva, hogy ez nem a hagyományos fajta. De attól még pörkölt. És marhalábszár. :-)
Szép hétvégét!
Eszter

Tarackos
Tarackos / Tarackos Sun, 2010-06-27 08:15

Ezzel nem értek egyet,hiszen ez az étel marhapörköltnek van titulálva.Ennek az ételnek az elkészítése hagyományokkal bír és,ha ettől eltérünk akkor illik valamilyen jelzővel ellátni mint pl:marhapörkölt tanyasi módón vagy akármilyen más elnevezést is lehetne adni.Attól még lehet kíváló étel és lehet pörköltnek nevezni,de a szezont ne keverjük össze a fazonnal!

czepanm
Maty / czepanm Sun, 2010-06-27 12:11

Kedves Tarackos,

teljesen igazad van, lássuk el jelzővel, hátha a szőrösebb szívű marhapörkölt-rajongóknak is jobban esik így. Előbb is eszembe juthatott volna...
Maty

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Mon, 2010-06-21 17:37

Kedves Mindenki!
Én igazán elfogulatlannak számítok mindenkivel szemben (habár már jónéhány recepteteteket kiptóbáltam), nem vagyok se profi szakács, se olyan, aki szokszor főz sok embernek, egyszerű háziasszony vagyok, viszont ezt a receptet szó szerint fogom most szombaton kipróbálni (21 emberen, akik nagyrésze igazi pörkölt(f)őző zseni - köztük az apósom is) és majd az ő véleményük alapján megírom vasárnap, mi lett az eredmény!

czepanm
Maty / czepanm Thu, 2010-06-24 13:51

Kedves Rostásné Tóth S...,

igen jó étvágyat kívánok hozzá mindannyiótoknak! :)
Üdvözlettel:
Maty

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Thu, 2010-06-03 18:09

Hát én már főztem párszor marha lábszár ill más marhahúsból pőrkőltet de abban nincs helyezöldségeknek ezt az ételt inkább nevezném gulyásnak de annak sem igazi .Ez olyan mintha a borsót a babot lencsét összefözném és elnevezném bablevesnek.Ennyi erővel akkor tehtnénk bele szegfű szeget is .Egy szóval ezt nevezhetjük bárminek de pőrkőltnek a magyar ételeket tiszteletben tartva pőrkőltnek semmikép.

czepanm
Maty / czepanm Tue, 2010-06-15 22:25

Kedves Ferenc,

valóban sok helyen nem tesznek a pörkölthöz semmit, csak húst, hagymát, paprikát...
Ezt a receptet én magam találtam ki a gulyásomból kikísérletezett recept alapján; vagy egy tucatszor elkészítettem már, olyan vaskalapos embereknek is, mint amilyennek Te tűnsz és mindig és mindenhol óriási sikert aratott. Ez szerintem azt jelzi, hogy érdemes az újabb ízvilágot kipróbálni, még ha az elnevezés nem is takarja a hagyományos pörköltet. Nem az elnevezés a lényeg, hanem, hogy az étel ízletes legyen mindenki számára és örömét lelje benne az ember. Ez az étel ráadásul rendkívül egészséges is. Ezért javaslom, hogy bátran próbáld ki, merjük az újat megkóstolni.
Üdvözlettel:
Maty

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Thu, 2009-08-13 20:23

Háááááááát, 12főre 2-3 kila hús nekem elég karcsúnak tűnik,most hétvégén csinálunk 12 főre,de 5kiló lábszár lesz benne,meg 2 kiló disznóköröm hogy kicsit ragadjon is, igaz répát zöldséget nem teszek bele,de még zellert? sem. Igaz kinek a pap kinek a paplan. Jó egészséget kívánok

czepanm
Maty / czepanm Fri, 2010-04-02 22:37

Igen, teljesen igazad van, nem is értem, miért írtam 12-t, mikor 8 főre fogyott el.
Viszont nem teszünk a marhához körmöt és semmilyen más "adalékot", elég ragadós az magától is, ha az ember megfelelő húst választ. Ja, és zöldségezzük. Erősen. Hasonló jó egészséget kívánok!

1157
marhalábszár 2.5 kg
sárgarépa 1 nagy db
fehérrépa 1 nagy db
zeller 1 nagy db
paradicsom 3 közepes db
zöldpaprika 3 közepes db
vöröshagyma 50 dkg
petrezselyem 1 csokor
zellerlevél 10 db
fűszerpaprika 8 dkg
vörösbor 3 dl
mangalica zsír 30 dkg
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
fehér bors 0 ízlés szerint
gyömbér 0 ízlés szerint
kakukkfű 1 kk
chili 0 ízlés szerint
babérlevél 4 db
szárított gomba 3 dkg
burgonya 3 kg
köménymag 0 ízlés szerint
0 ízlés szerint
tejföl 2 dl