Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Bögrés diós-almás álom

Bögrés diós-almás álom
Bögrés diós-almás álom
60 perc / előkészület: 20 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (16)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A története a szokásos: gyorsan valami finomat abból, ami itthon van. Mivel ha itthon van egy tonna alma az asztalon, természetesen, nem kell a fiaimnak. Ezért elkezdtem őket pucolni, hogy lesz belőle valamilyen süti, közben eszembe jutott, hogy sok dióm van még a fagyasztóban. Mivel a bögre sütiket nagyon szeretem, gondoltam, ha valami hasonlóval leöntöm, rossz nem lehet. Nagy sikere lett, ezért akik kipróbálják, biztosan tovább fogják még turbózni, pl alma helyett fahéjas szilva..:-)

hozzávalók / 8 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A diót leforrázzuk, durvára összevagdossuk, és betesszük a mikróba 10-15 percre pirítani. Lapos tányérra, és néha megkevergetve, nehogy megégjen.
  2. Az almát meghámozzuk, és nagyobb darabokra (kb. 2x2 cm  kockákra) levagdossuk a csutkáról. Megszórjuk 2-3 tk fahéjjal és félretesszük.
  3. A lisztet, búzadarát, sütőport, cukrot, vaníliás cukrot, 1 lapos ek fahéjat, vaníliás pudingport, vagyis minden szárazanyagot összekeverünk, majd hozzáöntjük a tejet, tojást, az étolajat. Ennek a palacsintánál sűrűbb masszának kell lennie.
  4. Egy tepsit kivajazunk és zsemlemorzsázunk. (Nekem teflon van, de karcos, ezért vajazom mindig.)
  5. A tepsi  aljára borítjuk az almát, rászórjuk a diót, majd leöntjük ezzel a masszával. (Nem fogja belepni, és ez a szép benne. Néhány diószem ki fog látszani.)
  6. Sütőben megsütjük, de egy villapróbát csinálunk. Mikor már szép barna a teteje, biztosan jó.
  7. A cukormennyiség nem sok hozzá, nem túl édes, de tálaláskor porcukorral szórhatjuk meg, így már tökéletes. Melegen óvatosan kell szelni, és másnap is nagyon finom. Ha marad:-)!!
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 20x30x6 cm
  • elkészítettem: 10 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 15
össznézettség: 27 189
elküldve: 15
receptkönyvben: 339
elkészítve: 12/14
Facebookon megjelent: -

szakács

beaTrixy

Mióta szakács: 2011.10.25.
4 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
kategória: édes süti
receptverseny: Fűszeres sütemények receptverseny
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: család kedvence receptek
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
fogás: desszert
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

fahéjas-almás sütemény, diós-almás süti

Hozzászólások (16)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Ginipig
Ginipig / Ginipig Fri, 2014-09-26 19:10

Megsütöttem, nem adódott semmiféle nehézség, és nagyon finom lett. :) Köszönjük a receptet!

szosszetyu1989
Lukrecia / szosszetyu1989 Mon, 2012-02-06 20:38

Kedves Beatrix! Megcsináltam, de nekem az volt vele a problémám, hogy nagyon vastag lett a tésztája, így gyakorlatilag alul nyálkás-kocsonyás volt, míg felül már barna... Szerintem egy nagyobb tepsi kellene, és akkor nem lenne gond. A dara miatt picit száraz volt, és 2 pohár cukor is elkelne :)

BeaTrixy
beaTrixy / BeaTrixy Thu, 2012-02-09 10:49

Kedves szosszetyu1989!

Sajnálom, hogy nem sikerült! Pedig a képen talán látszik, hogy az enyém megsült és nem maradt nyers. Pedig mindent leírtam ahogyan én szoktam. Ebben a tepsimben ennyi ideig. Talán kicsit tovább kellet volna sütnöd meg alacsonyabb fokozaton még pár percig, beleszúrni villával a vége felé, h esetleg mennyire nyers még. Meg szerintem sütő és sütő közt is van különbség hiába a pl. 20 perc 180 fok...És ami fontos az almát meg kell szórni fahéjjal, hogy sütés közben ne ereszkedjen le az aljára teljesen. Lisztel is meg lehet egy evőkanállal, de én sok fahéjjal szoktam. Gyümölcs kenyereknél is meg kell. Igen valóban nem édes ezt jeleztem is mert a végén meg kell szórni porcukorral, mert úgy mutat is valahogy, ekkor már elég a cukor mennyiség amit belesütünk, mert az sem jó ha túl édes. A búzadara az semmiképpen nem lehet száraz, szerintem az is annyi amennyi kell bele, hogy felszívja az almából nedvességet. Talán az alma nem mindegy ki milyenből süti, másra nem tudok gondolni sajnos.Lehet 1-1 almának sokkal nagyobb a nedvességtartalma...de cáfoljatok meg ez csak egy gondolat... De remélem nem szegte kedved és egyszer még neki futsz :-). Üdv Beatrix

hápháp
hápháp Tue, 2011-11-22 23:29

Szia! Ma megcsináltam és nem sikerült. Nem jött fel a tészta, kocsonyás főtt massza lett. Még tovább is sütöttem 10 perccel, mert nyálkás volt belül, kívül meg már barna. Mindent beletettem és a sütőt is úgy állítottam be. Mit rontottam el? Köszi a választ.

BeaTrixy
beaTrixy / BeaTrixy Wed, 2011-11-23 22:17

Kedves hápháp!
Ezt szomorúan olvasom, hogy nem sikerült. Én még nem jártam így, pedig van mikor csak emlékezetből állítom össze a tésztáját, és ahogy látod másnak is sikerült. Biztosan benne volt minden abban az arányban ahogy leírtam? Esetleg nem volt több a tej, vagy inkább kevesebb!!!? Nagyon sajnálom, remélem nem ment el tőle a kedved és esetleg még egy próbát meg ér neked!!! :-)Várom a fejleményt majd. üdv, Trixy

varikriszti
varikriszti Sun, 2011-11-06 21:10

Szia Bea! Elkészítettem a süteményt finom volt, csak sok almát raktam bele/persze csak kb.-ra daraboltam/.A férjem azt mondta,hogy karácsonyi hangulata van.Tettem még bele citromhéjat és forrázott mazsolát.Köszi a receptet máskor is elkészítem.Üdv.:Kriszta

BeaTrixy
beaTrixy / BeaTrixy Mon, 2011-11-07 12:56

Szia Kriszta!
De jó, :-) örülök hogy ízlett! Az almát én is csak sitty-sutty levagdostam, kisebb kockákra, téglalapokra, rombuszokra, ...:-))) írtam is elég mire megpucolom. Az alma mennyiség az nálam mindig kb-ra megy, amennyi éppen van itthon. Én dióból rakok bele sokat:-), nagyon szeretem. Hm, igaz a sok fahéj miatt lehet egy kis karácsonyi beütése a sütinek:-). A mazsoláért nem vagyok oda, viszont a citromhéj jó dolog, köszi az ötletet!!!!
Köszönöm hogy leírtad, hogy sikerült, jól esett így nekem elsőre! Üdv Helga

varikriszti
varikriszti Fri, 2011-11-04 16:26

Szia Bea!Ha a diót száraz serpenyőbe pirítom,úgy is jó?Holnap megsütném.Már ettem hasonlót,de abban nem volt dió,ezért szeretném ezt kipróbálni.Üdv.:Kriszta

BeaTrixy
beaTrixy / BeaTrixy Fri, 2011-11-04 20:20

Szia Kriszta! Persze hogy jó, de azt is kevergetni kell mert hamar megég, füstöl, jártam már így:-), ezért nekem a mikro kényelmesebb:-). Jó sütést:-)!

szmari
szmari Fri, 2011-11-04 15:35

Szia! Az, hogy a diót leforrázzuk mi célt szolgál? Amúgy nagyon ötletes a recept... :-))) Ki fogom próbálni. Köszi!

BeaTrixy
beaTrixy / BeaTrixy Fri, 2011-11-04 16:24

Szia szmari!
Puhább lesz tőle a dió, és elveszi a kesernyés ízét, ezt akkor a legjobb alkalmazni ha közvetlen krémbe keverjük a dúrvára vágott diót! Bár én rápirítottam de így is puha maradt. Ráadásul nekem fagyasztott dióm van sok jelenleg és szeretném kifuttatni, mert nem jó hónapokig fagyasztani. Ezért én vaníliás cukros vízben főztem 2-3 percig! :-) Remélem ízleni fog. sok sikert! Remélem kapok visszajelzést kinek hogy ízlett.

szmari
szmari Fri, 2011-11-04 17:20

Köszönöm a választ!
Azért kérdeztem, mert mi is nagy dió(fá)sak vagyunk... velünk együtt öregszik a kertet uraló fánk, de a diót nem mindenki szereti sajnos a családban. Darált diót én is szoktam forrázni, tejjel, vagy vízzel, mint a bejglibe szokták...de így nem ahogy írod a receptben...gyakorlatilag főtt-sült dió..ki fogom próbálni....

Az én dióm is a fagyasztóban van, darálva...évekig eláll ... darálatlanul is van eltéve, igaz így kevesebb,és rövidebb "lejárati idővel"...mert ezt tényleg nem szeretem olyan nagyon én se a fagyasztóból, mint a daráltat.
Kellemes hétvégét! Jó "sütésfőzést"!

fannilorka
fannilorka Fri, 2011-11-04 12:10

A Vaniliás pudingból mennyit teszel? Nincs a hozzávalók között. szia Zsuzsi

BeaTrixy
beaTrixy / BeaTrixy Fri, 2011-11-04 12:20

Szia fannilorka! Egy csomag vaníliás pudingport teszek bele. Pedig :-) átnéztem, köszi javítom!

736
alma 1 kg
tej 5 dl
finomliszt 2 bögre
búzadara 0.5 bögre
dió 20 dkg
cukor 1 bögre
vaníliás cukor 1 csomag
sütőpor 1 csomag
fahéj 1 ek
vaníliás pudingpor 1 csomag
tojás 1 db
napraforgó olaj 1.5 dl
porcukor 2 ek