Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Bögrés házi tortilla lapok

Bögrés házi tortilla lapok
Bögrés házi tortilla lapok
45 perc / előkészület: 35 perc főzés: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások (4)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Egy régebbi utazás során kedveltük meg a texasi konyhát, azóta gyakran készítek tex-mex ételeket, mert mindig szép emlékeket idéznek bennünk.:) Ezek a tortillák sokféleképpen felhasználhatóak. Csak búzalisztből elkészítve, vagy a kukoricalisztet teljes kiőrlésű liszttel helyettesítve is nagyon finomak. Az én bögrés mérőpohár készletemben 1 bögre=240 ml (akinek nincs ilyen, megteszi egy kb. 2,5 dl-es bögre is. Lehet, hogy akkor egy nagyon picit több folyadékra lesz szükség, a lényeg, hogy a tészta jól formázható legyen.)

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Babos ételekkel, töltelékkel verhetetlen, és természetesen guacamole-val az igazi!:)

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A finomlisztet, a kukoricalisztet, sót és sütőport elkeverjük egy olyan tálban, amiben később gyúrni tudjuk.
  2. Hozzákeverjük az olajat és a langyos tejet, majd összegyúrjuk.
  3. Nedves konyharuha alatt 20 percet pihentetjük, majd 8 részre vágjuk. (Legegyszerűbb, ha egy rudat gyúrunk, és a felezős módszerrel osztjuk fel.) A darabokat egyenként gömbölyítjük. Amíg eggyel dolgozunk, a többit tartsuk a nedves konyharuha alatt. Újabb 10 percig pihentetjük.
  4. Amikor lejár a pihenőidő, forrósítsunk fel egy serpenyőt nagy lángon. (Legjobb ha öntöttvas, de én emiatt nem mindig veszem elő a nagy, nehéz serpenyőmet, jól megsül egy hagyományos teflonos palacsintasütőben is.) A tésztagömböket lisztezett felületen vékonyra nyújtjuk. Ha chipset készítünk, akkor a lehető legvékonyabbra, ha más ételhez használjuk a lapokat, akkor kb. 16-18 cm átmérőjű körlapokra nyújtsuk a tésztát.
  5. A tésztalapokat az időközben felmelegedett (száraz!) serpenyőben folyamatosan sütjük úgy, hogy a lángot közepesre vesszük. Vigyázat, gyorsan sülnek.:) Mikor már jó meleg a serpenyő, egy oldala pár másodperc alatt kész van, körülbelül mint egy palacsinta. Hogy mennyire sütjük meg, ízlés dolga, illetve a további felhasználásé (pl. van olyan recept, ahol megtöltés után még tovább sütni kell őket, ilyenkor elég éppen csak világosra pirítani, mint a képen).
  6. A kisült lapokat tiszta konyharuhába csavarva, letakarva tároljuk, mert így a saját gőzükben felpuhulnak, és könnyen tölthetőek lesznek. Jó étvágyat! :)
  • elkészítettem: 10 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 53 845
elküldve: 24
receptkönyvben: 440
elkészítve: 28/37
Facebookon megjelent: -

szakács

Katica86

Mióta szakács: 2013.08.21.
7 recept

receptjellemzők

fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek
diéta: cukormentes, tojásmentes
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: szendvics
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
konyha: mexikói
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre
fogás: köret

egyéb elnevezések

tortilla, kukoricalepény, tortilla lap

Hozzászólások (4)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

csato
csato Mon, 2013-09-02 22:10

Igen én is bele disznókodok ott is néha!Más lesz a textúrája!Pedig esküszöm,hogy egy falat főtt ételt nem tudok megenni zsírral!Üdv Csató

csato
csato Mon, 2013-09-02 17:48

Szia!

Valami miatt sok tortillát csinálok már több mint rutinos vagyok!:)Volt szerencsém egy Mexikói pasival társalogni ez ügyben aki evvel dolgozik/is/.
Azt tanácsolta ne olajjal ,hanem zsírral csináljam egész más lesz állaga!És igaza van!
Én olyan szintem utálom a zsírt,hogy szó szerint távozik belőlem minden zsírral készült étel,de azonnal!/Bocsánat/Ezen a kaján viszont tényleg nem érződik!Vagy felezd le,fele olaj fele zsír!Ha van kedved próbáld ki!Üdv Csató

katica86
Katica86 / katica86 Mon, 2013-09-02 20:25

Szia!

Sajnos pont a múlt héten fogyott el a saját vágásból származó, jó kis disznózsírunk, így ez most olajjal készült :( Van, hogy még édes sütikhez is használok amúgy, tényleg más ízt ad! Amint újra hozzájutok, kipróbálom! :) Üdv: Katica

317
finomliszt 1 bögre
kukoricaliszt 1 bögre
1 teáskanál
sütőpor 1.5 teáskanál
napraforgó olaj 2 teáskanál
tej 180 ml