Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Böjti rakott káposzta

Böjti rakott káposzta
Böjti rakott káposzta
75 perc / előkészület: 15 perc sütés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások (9)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Körülbelül 11 éve nem eszem húst, a rakott káposztát viszont imádom:-) ezért így szoktam készíteni. Aki böjtöl húsvét előtt, annak is ajánlom.

hozzávalók / 8 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tojásokat keményre főzzük, és tojásszeletelővel karikára vágjuk.
  2. A savanyú káposztát közben leáztatjuk és kinyomkodjuk.
  3. A főtt, karikára szelt tojásokból tojáspörköltet készítünk: a két fej hagymát apróra vágjuk és az olaj felén jól lepirítjuk. Hozzátesszük a tojáskarikákat, sózzuk, borsozzuk, pirospaprikával színezzük és pár percig sütjük.
  4. Egy nagyobb jénait vagy egy közepes tepsit kiolajozunk a maradék olajjal, és megszórjuk zabkorpával, majd elterítjük benne a savanyú káposzta felét. Ezután a káposztára szórjuk a 10 dkg zabpelyhet, erre a tojáspörköltet és végül a savanyú káposzta másik felét.
  5. A 4 dl tejfölt kikeverjük a két nyersen maradt tojással, sózzuk, borsozzuk (ne feledjük a fűszerezésnél, hogy a káposzta sós lehet!), és a rakott káposzta tetejére öntjük.
  6. 40 percig fedővel, majd még 20 percig fedő nélkül sütjük, tejföllel tálaljuk.
  • sütési hőfok: 200°C
  • elkészítettem: 10 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 35 842
elküldve: 4
receptkönyvben: 354
elkészítve: 6/9
Facebookon megjelent: -

szakács

Timcsó

Mióta szakács: 2012.02.05.
30 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
diéta: cukormentes
kategória: egytálételek
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel
adag: 8 főre
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

rakott káposzta hús nélkül, húsmentes rakott káposzta, káposzta zabkorpával

Hozzászólások (9)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Bezenyei Vitéz
Bezenyei Vitéz Sat, 2015-01-17 11:18

Ez a recept azért is figyelemre méltó, mert egy kis fantáziával kedveskedni lehet vele a nem vegásoknak is. Gondolok itt első sorban a füstölt kolbász karikákra, szalonnadarabkákra, darált húsra s egyéb finomságokra. Nekem, a paleolit táplálkozáshoz szokott gyomrom nagyon meghálálja a húsos falatokat. Mindenki azt egye amit a szervezete megkíván. De ne feledjünk el egy jó tanácsot: Maradjunk mindig középen, mert így baj nem érhet bennünket!

Timcsók
Timcsó / Timcsók Thu, 2012-03-22 22:10

Sziasztok!
Semmi esetre sem szeretnék vitát szítani, de az én álláspontom is bmbe hozzászólásához áll közelebb. Persze mindenki vigyázzon az egészségére úgy, ahogy szerinte a legjobb! Mivel én nagyon ritkán eszem "zsíros" étkeket (max. vajat) és emellett sok a gyümi, zöldség, rost nem aggódom. Nem is magas a koleszterinem, sőt...
Viszont lehet Erzsébetnek soknak tűnik a 12 db tojás (főleg a mai árak mellett:-)) Ez egy nagy jénai 8 nagy adag kijön belőle így egy adagba kb. 1,5 tojás "jut" ami úgy gondolom nem szabadna, hogy problémát okozzon főleg egy egészséges embernek.

bmbe
Bejja / bmbe Thu, 2012-03-22 19:56

Ez a tézis már régen megdőlt!!
A magas koleszterinszintnek semmi köze a tojásevéshez.
A koszorúér-betegségekért nem a tojás a felelős, hanem a sok-sok finomított étel, mint a fehérliszt, finomcukor, finomított étolaj, hidrogénezett növényi zsírok!

330
savanyú káposzta 1 kg
tojás 12 db
tejföl 4 dl
zabpehely 10 dkg
vöröshagyma 2 közepes fej
napraforgó olaj 0.5 dl
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
fűszerpaprika 0 ízlés szerint
zabkorpa 2 ek