Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Bolognai ahogy Olgi készíti

Bolognai ahogy Olgi készíti
Bolognai ahogy Olgi készíti
45 perc / előkészület: 15 perc főzés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (6)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nem szeretem az instant dolgokat, így a por vagy üveges bolognait sem. Olaszországban élő rokon elmondta az ő általa ismert bolognai receptjét. Abban zeller (gumó reszelve) is volt, de mivel a családom nem szereti, azt ki szoktam hagyni. Azt gondoltam, talán kell bele oregáno vagy kakukkfű, de egyáltalán nem hiányzik belőle.

A férjemnek a makaróni a kedvenc tésztája, így azzal szoktam elkészíteni.

hozzávalók / 4 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A vöröshagymát megpucoljuk, apró kockákra vágjuk, és kevés olajon megpirítjuk.
  2. Hozzáadjuk a darált húst, amit fehéredésig pirítunk magas lángon, illetve amíg a leve elpárolog. Közben a répákat megpucoljuk, és a nagy lyukú reszelőn lereszeljük.
  3. Ha a hús leve elpárolgott, megsózzuk, borsozzuk, belenyomjuk a fokhagymát, hozzáöntjük a reszelt répát, aláöntünk 1 dl vörösbort. Továbbra is magas lángon pároljuk. Ha elillant a bor, akkor hozzáadjuk a hámozott paradicsomot és a maradék bort.
  4. A ragut kb. 20 perc alatt készre főzzük mérsékelt lángon. Ha szükséges, 1-2 tk cukorral elvehetjük a paradicsom savanyúságát.
  5. Én makarónival szoktam tálalni. A tetejére reszelt sajtot hintek.
  • elkészítettem: 20 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 17 894
elküldve: 1
receptkönyvben: 74
elkészítve: 7/9
Facebookon megjelent: -

szakács

Németi Olga

Mióta szakács: 2012.02.06.
105 recept

receptjellemzők

fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, laktózmentes, gluténmentes, tejmentes
nehézség: könnyű
költség egy főre: megfizethető receptek
kategória: tészta
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
konyha: olasz
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre
fogás: főétel
alkalom: vasárnapi ebéd

receptkategóriák

egyéb elnevezések

bolognai makaróni, vörösboros bolognai, bolognai ragu makaróni tésztával

Hozzászólások (6)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Thu, 2012-12-20 13:33

Kedves Olga!

Ez a Te bolognaid!!!!!!!!!, -és ez így finom.
Sok helyen ettem már, és én magam is több féle mód készítettem, mindegyik mód finom, és a lényeg, hogy változatossá teszi az ételt.
Igaz, nem az eredeti bolognai alapanyagok vannak benne, de ez a Te bolognaid, és ezért finom! :-O
Sokan, sokszor elfelejtik, hogy ez mindig annak a receptje, aki felrakja,- és nem a tuti alapanyagokból készülnek el,- de a főzésben az a szép és jó, hogy a hozzávalókat lehet változtatni, kihagyni, vagy éppen hozzáadni mást, és akkor is finom,...és ez az adott szakács felrakott étele,ez esetben: felrakott bolognaija.

És ebben is igazad van: nem hogy országszerte másképpen készül a töltött káposzta, hanem egy városon belül, sőt, akár egy utcán belül is...:-O
Ez így van.:-O
Na de attól még töltött káposzta, és finom.

Áldott, békés, boldog, szeretetteljes karácsonyi ünnepeket kívánok Neked és kedves Családodnak!

Éva-Anyóca

kitike
Kitike / kitike Thu, 2012-12-20 11:17

Valóban van abban igazság, amit Anthony mond, de így szétkapni valakinek a receptjét, nem szép dolog. Odaírta: "Ahogy Olgi...", és Olgi így készíti, én biztos vagyok benne, hogy isteni. A makarónira meg olyan szépen tapad a szósz, hogy -nyámii :)

DrAnthony
DrAnthony / DrAnthony Thu, 2012-12-20 10:15

Nem rossz - de sajnos ennek nem sok köze van a bolognaihoz. El lehet így is nevezni, de evvel az erővel a sertéspörköltet főtt burgonyával is nevezhetnénk paprikás krumplinak sertéshúskockával, vagy vice versa.
Ha jó (és az eredeti olasz recepthez méginkább hasonlító) bolognait akarunk csinálni, akkor az alábbiakat javaslom, javasolnám:
1.: Amikor a húst pirítjuk, akkor tegyünk hozzá bazsalikomot és oregánót - mert enélkül a két fűszer nélkül nem nevezhetünk ételt bolognainak. Ízlés szerint még rozmaring is mehet bele, mert az is kedvelt fűszere ennek a ragunak, de a bazsalikom és az oregánó elengedhetetlen. Ha a hús pirítása közben tesszük a húshoz, akkor avval együtt kap egy kis pörzsanyagot, ami tökéletessé teszi a fűszerezést.
2.: A bolognaihoz spagetti illik-való. Az olaszok "pasta"-i (tésztafélék) nagyon szigorúan meghatározottak hogy milyen sugo-hoz (szószhoz) milyen tészta való. Arról nem beszélve, hogy igazán jó olaszos kaja kizárólag durumtésztával, "al dente" főzve képzelhető csak el.
3.: Ebbe nem való vörösbor. Az teljesen más íz, én nem javaslom.
4.: A bolognainak nem szabad édesnek lenni. A bolognai inkább a savanykás íz felé hajlik, míg a milánói az édesebb felé. Így nem szabad cukorral édesíteni, bár ez a család "szájaíze" függvénye.

ntakacsolga
Németi Olga / ntakacsolga Thu, 2012-12-20 11:19

Nagyon remek.
1. Tedd fel a recepted AHOGYAN TE készíted.
2. Én így készítem. De van egy erős sejtésem, hogy ezek a tésztás cuccok olaszéknál úgy működnek,mint nálunk pl. a töltött káposzta, ahány ház annyi szokás. ugyanis ez is olaszországban élőtől való, persze alakítottam rajta, mint ahogy írtam is.
3. a rengeteg fűszer szerintem nem hiányzik bele. dehát ízlés kérdése ez is.....

kitike
Kitike / kitike Wed, 2012-12-19 21:47

Én reszelek bele zellert,, fehérrépát is, egyébként ugyanígy csinálom :) egy szakács ismerősömtől tanultam, hogy érdemes sokáig lassan főzögetni, míg nem látszanak benne a zöldségek; krémes szósz lesz. Mikor így, mikor úgy.

ntakacsolga
Németi Olga / ntakacsolga Wed, 2012-12-19 23:14

Igen, eredetileg én is zellerrel, fehérrépával tudtam, csak a család nem szereti se a zellert, se a fehérrépát, így ezért kimarad belőle:(....
Néha tényleg zavaró, benne a reszelt répa, jó ötlet tovább főzögetni, megpróbálom úgy legközelebb, köszi az ötletet!
Olga

593
darált sertéshús 50 dkg
vöröshagyma 1.5 db
fokhagyma 4 gerezd
sárgarépa 2 közepes db
konzerv paradicsom 40 dkg
vörösbor 1.5 dl
napraforgó olaj 3 ek
makaróni 25 dkg