Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Bolognai mártás alap zöldfűszeresen

Bolognai mártás alap zöldfűszeresen
Bolognai mártás alap zöldfűszeresen
60 perc / előkészület: 30 perc főzés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (6)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nagyon szeretjük a bolognai spagettit. Ez a recept a saját ízlésünkre fejlesztettem ki, a család örömére. De ezzel a mártással készítem a milánói spagettit is.

hozzávalók / 12 adag

ajánlat

Általában bolognai vagy milánói mártásként használom. De grillezett húsokhoz, zöldségmártogatóshoz, sült krumplihoz ketchupként is kiváló, és nagyon-nagyon ízletes!!!:)

Én mindig az ökörszív paradicsomfajtából főzöm, ami savmentes!

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Először előkészítjük a paradicsomokat. Alaposan megmossuk, alul-felül keresztet vágunk rajta, majd 1-2 percre forró vízbe dobjuk. Így könnyen eltávolíthatjuk a héját. Ha ezzel megvagyunk 4-be vágjuk (ha nagyobb darabok), és amennyi levet csak tudunk, kinyomkodunk belőle. (Erre azért van szükség, mert nekünk a levére egyáltalán nincs szükségünk, egy sűrű masszát kell, hogy kapjunk.)
  2. Kisebb darabokra vágjuk, majd turmixgépben pürésítjük a nagyobb darabokra vágott vöröshagymával és a fokhagymagerezdekkel. Egy nagyobb fazékba öntjük, és feltesszük főni.
  3. Míg fő, addig megpucoljuk a sárgarépát és a zellergumót, daraboljuk, és pici vízben puhára pároljuk a(z) (egész) paprikákkal együtt. Ha kész, kevés főzővízzel turmixoljuk. A paprikákat felezzük, majd héjukról lekaparjuk és a turmixolt zöldségekkel együtt  a paradicsomhoz adjuk. 
  4. Ha már elég sűrűre főztük, hozzáadjuk a nagyon apróra vágott zöldfűszereket. Turmixgépben is összevághatjuk, kicsi paradicsommártással. Végül cukorral ízesítjük, esetleg ecettel, ha nem elég savas a paradicsom (pl. az ökörszív fajta). Kb. 10 percig főzzük még, hogy az ízek összeérjenek. Hozzákeverjük a nátrium-benzoátot.
  5. Forrón fertőtlenített üvegekbe töltjük, rácsavarjuk a tetőt, fejre állítjuk az üvegeket, és száraz dunsztba tesszük.
  6. Felhasználáskor csak darált húst vagy gombát kell pirítani, rá az öntet, és már mehet is a spagettire vagy a makarónira.
  • elkészítettem: 10 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 14
össznézettség: 18 164
elküldve: 3
receptkönyvben: 114
elkészítve: 7/12
Facebookon megjelent: -

szakács

SweetSzenilla

Mióta szakács: 2013.09.13.
55 recept

receptjellemzők

kalória: alacsony
nehézség: könnyű
szezon: ősz
kategória: szósz
vegetáriánus: vegán
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
konyha: olasz
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: főétel
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

paradicsomszósz, mártás, mártogatós

Hozzászólások (6)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

janumet
janumet Sun, 2013-09-22 17:00

Szia Szilvi !
Elkészitettem, isteni lett !!!
Kis családomnak annyira bejön hogy kell még egy adagot csinálnom :)
Köszönöm !!!
Szia,Éva

janumet
janumet Thu, 2013-09-19 13:12

Szia, köszönöm a gyors választ! Holnap munkára fel ! Remélem sikerrel járok :)
A bolognai spagetti imádó családom nevében is, köszönöm hogy megosztottad ezt a receptet.
További szép napot, Éva

SweetSzenilla
SweetSzenilla / SweetSzenilla Thu, 2013-09-19 11:16

Kedves janumet! Nagyon köszönöm az észrevételed! Korrigálom! A paprikát a sárgarépával és zellerrel pároltam meg és lekapartam a héjáról. A turmixolt zöldségekkel egy időben került a szószba :)

janumet
janumet Thu, 2013-09-19 09:51

Szia!
Csábitó a recepted :)
Egy kérdésem van: mit csinálunk a paprikával?mikor és milyen formába kerül a mártásba?
A válaszodat előre is köszönöm.(holnap szeretném elkésziteni :) )
Köszi a receptet,Éva

270
paradicsom 10 kg
sárgarépa 7 nagy db
zeller 1 közepes db
vöröshagyma 5 közepes db
fokhagyma 8 gerezd
kápia paprika 6 közepes db
bazsalikom 2 csokor
kakukkfű 6 szál
oregánó 2 csokor
majoranna 2 ek
cukor 6 púpozott ek
ecet 6 ek
nátrium-benzoát 10 kk