Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Bolognai spagetti Heston Blumenthal-tól

Bolognai spagetti Heston Blumenthal-tól
Bolognai spagetti Heston Blumenthal-tól
500 perc / előkészület: 20 perc főzés: 480 perc
receptkönyvben hozzászólások (7)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Jó pár éve láttam az első "In search of perfection" Heston Blumenthal- sorozatot, azóta imádom a stílusát, és amiket alkot. Tavaly megkaptam ajándékba a Tökéletesség nyomában c. könyvét, és már jó ideje szemezek a tökéletes bolognai receptjével, de eddig nem volt 8 fölösleges órám az elkészítésére. Pedig megérte... Külön köszönet a húsboltos srácoknak, akik Páromnak segítettek a hús kiválasztásában. Tényleg marhanyakból is hihetetlen finom lett a ragu!

hozzávalók / 4 adag

A szószalaphoz:

  • 6 cl extra szűz olívaolaj
  • 12,5 dkg darált marhanyak (a recept darált marhafarkat ír, az eredeti receptben is ez volt, nem fordítási hiba, de mire azt összeszedi, ledarálja az ember, lemegy az este...)
  • 12,5 dkg sertéslapocka 1x1 cm-es kockákra vágva
  • 14 cl Chardonnay
  • fél csillagánizs
  • ~25 dkg vöröshagyma, vékony szeletekre vágva
  • 1 nagy gerezd fokhagyma, apróra vágva
  • ~25 dkg vöröshagyma, apró kockákra vágva (nem elírás, 2x kell hagyma)
  • ~25 dkg sárgarépa apró kockákra vágva
  • 2 szál angolzeller (halványító zeller) apróra vágva
  • 12,5 cl zsíros tej (3,5-ös, vagy jóféle házi tej) 

A paradicsommártáshoz:

  • 55 dkg fürtös paradicsom (héja lehúzva, magja kikaparva, a húsa felkockázva)
  • fél tk konyhasó
  • 1 dl extra szűz olívaolaj
  • 2 gerezd nagy fokhagyma, apróra vágva
  • ~12 dkg vöröshagyma, vékonyra szeletelve
  • 1 csapott tk koriandermag
  • fél csillagánizs
  • 2 szegfűszeg
  • 4 csepp Tabasco szósz
  • 4 csepp halszósz (ezt ki lehet hagyni, de akkor sózzuk majd meg a mártást picit, mert ez adná a sót hozzá)
  • 1 tk Worcestershire-szósz
  • 1 csapott ek ketchup (lehetőleg egy jobb minőségű/házi ketchupot használjunk, ne XY gazdaságosat...)
  • 1,5 cl sherryecet (feltúrtam érte a várost, sehol nem volt, balzsamecetet tettem bele helyette, nem rontotta el;))
  • 5 ág kakukkfű, 1 friss babérlevél összekötve
  • fűszercsomag: 1 póréhagyma-rétegbe tekerünk 5 levél tárkonyt, néhány petrezselyem- és zellerágat, felcsavarjuk, fogvájóval átszúrjuk 2 helyen
  • 5 dkg vaj
  • 2 főre 10 csomó tagliatelle
  • 10 dkg parmezán
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Először is minden zöldséget/húst felaprítunk, felszeletelünk, megmosunk.
  2. Egy fém serpenyőt felteszünk közepes lángra, és 5 perc alatt átforrósítjuk. Beleöntünk 1 ek olívaolajat, és beledobjuk a csillagánizst (lehet flancolni muszlinzsákocskákkal, nekem ez nem volt, anélkül is ehető lett az étel). Erre rázúdítjuk a FELSZELETELT hagymát, és kb. 20 perc alatt karamellizáljuk azt. Szedjük ki a serpenyőből, tegyük félre, öblítsük el a serpenyőt.
  3. Egy mélyebb, nagyobb serpenyőt melegítsünk fel egy lángon. Mikor forró, öntsünk rá 1 ek olajat, zúdítsuk bele a felaprított fokhagymát és a felaprított vöröshagymát a zellerrel és a répával együtt. Ezt pirítsuk nagyjából negyed óráig, míg már nem nyers a zöldség (ezt az alapot sofrittonak hívják). Ezt is tegyük félre, és töröljük el a serpenyőt.
  4. A nagyobb serpenyőt forrósítsuk fel, tegyünk bele 1 ek olajat, várjuk meg, míg füstöl, olyan forró (így nem párolódik a hús, hanem sül), és zúdítsuk bele a husit. Addig pirítsuk, míg meg nem barnul mindenhol a husi. Ezt követően egy szűrőn keresztül csöpögtessük le a húst, ne legyen olajos-zsíros.
  5. A serpenyőbe, amiben pirult, öntsünk egy picit a borból, forraljuk fel, és kaparjuk fel az odaégett/megpörkölődött darabkákat, ezek ízbombák.:) Mikor a bor fele elpárolog, öntsük vissza az edénybe a húst, a csillagánizsos pirított hagymaszeleteket és a sofrittot (pirított zöldségeket).
  6. Felöntjük a maradék borral, a tejjel és annyi vízzel, hogy ellepje. A legkisebb lángot takarékra állítjuk, és azon főzzük a húst 6 órán keresztül. Közben néha megkeverjük, és vízzel felöntjük, ami elpárolog. 
  7. A paradicsomszószhoz a kikapart paradicsommagot-kocsonyás részt felaprítjuk, megszórjuk a sóval, egy szűrőbe tesszük, és 20 percre hagyjuk, hogy kicsepegjen a lé belőle egy tálba.
  8. Az üres serpenyőt hevítsük fel, öntsük bele az előírt olaj felét, és pirítsuk meg rajta a fokhagymát és a vöröshagymát. Öntsük rá a paradicsom húsát és a kicsepegett levet. Fűszerezzük a tabascoval, halszósszal, Worcestershire-szósszal, ketchuppal, sherryecettel. Egy muszlinzsákocskába (én egy sütőzacskót tűvel sok helyen kilyukasztottam, zsákot csináltam belőle, működött) tegyük bele a csillagánizst, az összetört koriandermagot, és a szegfűszeget. Tegyük bele a kakukkfű-ágakat a babérlevéllel, és főzzük nagyon pici lángon 2 órán keresztül. Mikor elkészült, vegyük a lángot nagyra, öntsük rá a többi olajat, és negyed órát "pirítsuk". Ezt követően, ami olajat nem szívott be a paradicsom, öntsük le róla, majd ezzel kell meglocsolni a főtt tésztát.
  9. A 6 óra lejártával a húshoz öntsük a paradicsommártást, és 2 órán keresztül nagyon pici (legkisebb rózsa takarékon) lángon főzzük egybe az egészet, néha vízzel fel lehet önteni, ha elfövi a levét. 
  10. A 2 óra lejártával szedjük ki a fűszereket a húsból. Keverjünk bele egy nagy adag reszelt parmezánt, 5 dkg vajat, vegyük le a lángról, és tegyük bele a póréhagymás fűszertekercset. Keverjünk bele egy kiskanálnyi sherry/balzsam/ecetet, és fűszerezzük sóval, frissen őrölt borssal.
  11. A tésztát az előírásoknak megfelelően főzzük ki. Forgassuk meg a visszamaradt paradicsomos olajban, tegyünk rá ragut, szórjuk meg parmezánnal, és tálalható is.
  12. Jó étvágyat, és sok türelmet hozzá! :) (Ui.: MEGÉRI azt a 8 órát!!!!!!)

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 7
össznézettség: 8 031
elküldve: 0
receptkönyvben: 36
elkészítve: 1/1
Facebookon megjelent: -

szakács

A'la Bella

Mióta szakács: 2013.03.17.
75 recept

receptjellemzők

szezon: bármikor
nehézség: nehéz
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
költség egy főre: nem olcsó receptek
konyha: olasz
adag: 4 főre
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: főétel

egyéb elnevezések

tökéletes bolognai spagetti Heston Blumenthal konyhájából, bolognai ragu marhanyakból, 8 órán át főzött bolognai

Hozzászólások (7)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Ender
Ender Wed, 2014-06-11 03:00

ha lesz pénzem (ez inkább 3000ezer) akkor megcsinálom

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Sun, 2013-06-02 11:45

Kedves A' la Bella!

Nagyon guszta, és biztos nagyon finom is ez az étel.
Bírom Hestont, nézem az alkotásos műsorait, amikor vendégeket hív meg, és az édeset várva sósat kapnak, és viszont...csoda jó ötletek,...fantasztikus élmények.:)
Le a kalappal, türelmes és ügyes vagy, :) - már akkor, amikor a másik műsorában készítette ezt a 8 órás megoldást közöltem félig hangosan, hogy erre nincs idő, pedig hát ...... :)

Lehet , ( biztos), ha ráfognám, valami csodás finomságot ennék, és a család is.
Nagyon ügyes , bevállalós, merész vagy, és elhiszem, hogy fantasztikusra sikerült. :)
Várom további finom ötleteidet.
Szép vasárnapot!
Éva-Anyóca

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Thu, 2013-05-30 16:04

Szia!
Minden tiszteletem a tied, hogy ezt elkövetted. Én is nagyon szeretem Hestont, de talán még 9 órát is rááldozni egy étel elkészítésére igen nagy elhivatottság kell. Meghajolok előtted, hogy ezt véghez vitted. Egyúttal kedvet csináltál hozzá, hogy egyszer én is belevágjak. Köszönöm a receptet és a részletes útmutatást. Üdvözlettel: Évi néni