Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Boribon tortája

Boribon tortája
Boribon tortája
105 perc / előkészület: 60 perc sütés: 45 perc
receptkönyvben hozzászólások (7)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Matyi még februárban, mikor meglátta a Sárikának készült katicatortát, elárulta, hogy ő egy Boribon tortát szeretne. Akkor boldog, ha őt is Boribonnak szólítjuk. Először azt sem tudtam, honnan vegyem a mintát, de hirtelen megpillantottam a faragott kis széküket. Gyors rajzolás, fényképezés.
A torta különlegességét erősíti, hogy a rizstej használata után a fondant természetes színezését kutatom. A fondant készítés alapjait Kiskuktától tanultam. Amelyik színt még nem tudom előállítani, azt marcipánnal helyettesítem. (piros, zöld)

hozzávalók / 12 adag

Az alaptésztához

A Maci tésztához

A krémhez

ajánlat

Nagy családban (nálunk 17 fő) sokféle elvárásnak kell megfelelnie egy süteménynek. Már nem csak a tejcukortól kell óvakodni, hanem a tejfehérjétől is. Eljött az ideje annak, hogy a rizstej tudományomat bevessem. Senki sem vette észre a változtatást,  teljes volt a siker. Egyúttal elnyertem az "udvari cukrász" címet.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tojásfehérjéket a vízzel és a sóval felverjük, majd a cukor felét apránként beleszórva kemény habbá verjük.
  2. A sárgáját habosra keverjük a maradék cukorral és a vaníliás cukorral, hozzáadjuk az olajat, majd óvatosan belekeverjük a hab 1/3-át.
  3. A lisztet, kakaóport, étkezési keményítőt és a sütőport átszitáljuk, majd a maradék habbal felváltva a masszához adjuk, és óvatosan összekeverjük.
  4. A tésztát kerek formába öntjük, és úgy simítjuk el, hogy a szélén kissé magasabb legyen. 180 ° C-ra előmelegített sütő középső részén 40-45 percig sütjük. A sütő ajtaját érdemes egy hurkapálcával picit kitámasztani, hogy a gőz el tudjon távozni, ugyanis gőzmentes sütőben lesz szép magas.
  5. A kihűlt tortát egy napig pihentetjük, hogy szépen, morzsálódás nélkül tudjuk szeletelni, lapokra vágni.
  6. A maci tésztáját is hasonlóan készítjük. (Nedves rész + száraz rész.) Mivel ez csak egy réteg lesz, ezért max. 170 C-on sütjük 20-30 percig egy 24 cm-es formában.
  7. A krémhez: A 2 tojást 3 ek cukorral habosra keverjük. Egy kisebb tálkában az 5 ek lisztet, a 2 ek kakaóporral elkeverjük, majd beleszitáljuk az előbbiekhez, majd hozzáadjuk a 3 dl tejet. Lassú hőfokon besűrítjük folyamatos kevergetés mellett. A krémet lehűtjük.
  8. A tortát másnap elfelezzük, és visszahelyezzük a tortakeretet, és a csokoládékrém 1/2 részével megtöltjük, majd egy 3 dl-es lecsurgatott, magvalt meggyel kirakjuk. A maradék krém 1/4 részével befedjük a meggyet, és a tortával befedjük. Végül a maradék krémmel a tetejét befedjük.
  9. A krém keverésekor, amikor a margarint a porcukorral kikevertük (mielőtt a főzött krémhez adjuk), 1 kanálnyit felhasználunk a maci testét lekenni, hogy a fondant és a marcipán tapadjon.
  10. Következik a szabászat. Ezt nem lehet félkézzel csinálni, így majd félnapot tartott felöltöztetni Boribont.

  • sütési hőfok: 170°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 26 cm

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 7 375
elküldve: 1
receptkönyvben: 51
elkészítve: 0/1
Facebookon megjelent: -

szakács

Szeva

Mióta szakács: 2010.02.23.
46 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: születésnap
receptverseny: Haas Natural receptverseny
mikor: mindig
szezon: bármikor
nehézség: közepes
kategória: torta
kalória: átlagos
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

rizstejes diós-csokis torta, mackó torta rizstejjel

Hozzászólások (7)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

dadimami
dadimami Thu, 2013-11-28 00:26

Gratulálok, tényleg nagyon szép a tortád.
Én most egy lovacskát, vagy legalább a - fejét mint ami itt van szeretnék csinálni az unokámnak, de ehhez keresek megfelelő tésztát, (mert nem a darált kekszes alapanyagból szeretném), gondolom a te macid tésztája alkalmas lehetne a formázásra.
Javaslat a fondant színezésre: a cékla leve, nyersen, vagy főzve egyaránt alkalmas, nagyon szép színt ad, vagy a sáfrány. Feketére színezni nem tudom, milyen természetes anyag lenne jó, de ha megfelelő a medvecukor önmagában (én a ló szemének, zablájának, illetve sörényének gondoltam kialakítani, de máshova is felhasználható, dekor elemként.
üdvözlettel: Margó

457
tojás 6 db
cukor 18 dkg
vaníliás cukor 1 csomag
finomliszt 10 dkg
cukrozatlan kakaópor 2 ek
étkezési keményítő 8 dkg
napraforgó olaj 6 ek
víz 6 ek
sütőpor 3 kk
1 csipet
tojásfehérje 2 db
méz 4 ek
finomliszt 5 dkg
dió 5 dkg
sütőpor 0.5 kk
szódabikarbóna 0.25 kk
citromhéj 0.25 citromból nyert
vaj 5 dkg
tojás 2 db
cukor 3 ek
vaníliás cukor 1 csomag
rizstej 3 dl
finomliszt 4 evőkanál
étkezési keményítő 1 evőkanál
cukrozatlan kakaópor 2 ek
csokoládé 3 dkg
lapzselatin 2 db
margarin 12.5 dkg
porcukor 5 ek
meggy 5 dkg