Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Borjúkötél

Borjúkötél
Borjúkötél
45 perc / előkészület: 15 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (45)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ősi kun recept, a sós kalácsfélék táborát erősíti. Vásárokban kemencés változatát árulják. Nálunk a családban régi kedvenc.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Kiadós leves után második fogásként vagy csak úgy. Ízlés szerint lehet a tejfölbe fokhagymát tenni vagy a tetejére köménymagot szórni.
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az élesztőt a cukorral és kevés langyos tejjel felfuttatjuk.
  2. Egy tálba beletesszük a lisztet, a tojást és egy csapott kk sót. A felfuttatott élesztőt hozzáöntjük, majd a maradék tejjel közepesen kemény tésztát dagasztunk. Amikor kész, beledolgozunk még 2 ek olajat.
  3. Letakarva duplájára kelesztjük, kb. 30 perc alatt.
  4. Ha megkelt, deszkára borítjuk, lazán átgyúrjuk. 16 egyenlő részre elosztjuk. A lisztezett deszkán kb. 30 cm hosszú, ujjnyi vastag rudakra sodorjuk. A rudakat kettéhajtjuk, és összefonjuk.
  5. Mindegyiket megkenjük olajjal és sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, szorosan egymás mellé.
  6. A tejfölbe teszünk 1 kk sót és a borjúkötelekre öntjük, majd készre sütjük.

  • sütési hőfok: 170°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 35x25 cm

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 29 856
elküldve: 11
receptkönyvben: 691
elkészítve: 32/60
Facebookon megjelent: -

szakács

Bogi

Mióta szakács: 2010.01.07.
2 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: reggeli, tízórai, ebéd, uzsonna
szezon: bármikor
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: főétel

egyéb elnevezések

kun sós kalács, tejfölös kalácska, sós kalácskák tejföllel

Hozzászólások (45)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

kkriszta
illalla / kkriszta Wed, 2013-08-21 14:34

Szia Bogi!

Nagyon örülök, hogy megtaláltam a recepted! Kapolcson ettünk ilyet, Művészetek Völgyén a párommal, és nagyon-nagyon ízlett mindkettőnknek.... sokat nyomott a latba, hogy a tetején volt pirított szalonna és még több, fokhagymával tuningolt tejföl.... na meg persze volt mellé rozéfröccs:D
Köszönöm, mentettem!

Kriszta

Trixi63
Trixi63 Tue, 2013-04-09 17:49

Szia Bogi!
Szeretném megkérdezni,hogy ha előző nap gyúrom be a tésztát, és másnap reggelig a hűtőben kelesztem, az nem árt-e neki?
Köszönettel: Trixi

oosaki
oosaki Sat, 2012-12-08 15:47

Szia!
Egyik nap ezt vacsoráztuk, gondoltam, megírom hogy nagyon finom lett. Fokhagymás-sós tejfölbe mártogattuk, a tetejére érdemes még pirított bacont tenni.

Rita1971
TraRita / Rita1971 Sun, 2012-09-09 09:52

Szia Bogi!

Elkészítettem ezt a tésztát és isteni finom! babgulyáshoz ettük, jobb mint a kenyér D:D:D Már régóta nézegettem a receptedet, de most véghez is vittem.köszönöm, hogy megosztottad!
Üdv!
Rita

Manna70
Manna70 Sat, 2012-08-18 13:43

Felkeltette az érdeklődésemet a recept és el szeretném készíteni. Az a kérdésem, hogy a tejfölt ráöntöd és "tocsog", vagy csak megkened vele a tésztát?

Bogi86
Bogi / Bogi86 Wed, 2012-08-08 12:29

Sziasztok!

Köszönöm szépen a kedves hozzászólásokat. Öröm látni, hogy más családoknál is így beválik ez a recept!

Üdv,
Bogi

hazsuzsa
hazsuzsa Wed, 2012-08-08 12:25

Sziasztok!
Meg tudná nekem valaki mondani, hogy hogyan történik a fonás?
Külön-külön kell összefonni őket?

Köszi
Zsuzsi

Bogi86
Bogi / Bogi86 Wed, 2012-08-08 12:28

Szia!

Igen, külön-külön kell összefonni őket és csak simán berakod őket egymás mellé a tepsibe. Remélem így sikerül megcsinálnod.

Üdv,
Bogi

Fahéj
Fahéj / Fahéj Fri, 2012-07-27 07:29

Bő egy hónap alatt négyszer is elkészítettem, fokhagymás tejföllel kentem be a tetejét. Egyszerűen nem lehet megunni, nem lehet abbahagyni. Ezt azoknak írom, akik még gondolkoznak rajta. :))

Bogi86
Bogi / Bogi86 Wed, 2012-08-08 12:31

Kedves Fahéj!

Nagyon szépen köszönöm. Azt hiszem az az igazi dicséret, ha valahol felkerül a repertoárba és ott is marad. :)

Üdv,
Bogi

Fahéj
Fahéj / Fahéj Thu, 2012-08-09 10:00

Így igaz, és ebben biztos lehetsz, hogy az én repertoáromban már ott van, és nem is akármilyen helyen! :) Üdv: Fahéj

arnoldbaba
arnoldbaba Sat, 2012-07-14 15:36

Ma délben elkészítettem,nagyon egyszerű és finom!(Felénk szerintem ezt stanglinak hívják.)
Köszönet a finom receptért!!!
Üdv:arnoldbaba

Fahéj
Fahéj / Fahéj Sun, 2012-06-24 19:32

Kedves Bogi!
Végre elkészült ez a finomság az én konyhámban is! Nagyon-nagyon finom lett, az előbb még meleg volt, vártuk, hogy hűljön, most meg már híre-hamva sincs. Hamarosan újból elkészítem.
Köszi a receptet! Fahéj

fakohaj
fakohaj Mon, 2012-06-11 19:23

Nagyon finom lett! Jó sok fokhagymát nyomtam rá. Nem bírtuk abbahagyni az evést. Köszönet a receptért!

zsosi
zsosi Thu, 2012-04-19 10:59

Sziasztok!
Az lenne a kérdésem, hogy szárított élesztővel is lehet csinálni?
Köszi:)

Bogi86
Bogi / Bogi86 Tue, 2012-04-24 20:35

Szia,

Elnézést, hogy csak most válaszolok. Jó szárított élesztővel is.

Jó sütést kívánok!

Kat
Kat Sat, 2011-11-12 15:20

Kedves Bogi!

Már másodjára csinálom meg, isteni finom! A tésztájába én még tettem egy kis fokhagymát, bazsalikomot, oregánót is. Nagyon fincsi lett, a Párom azóta rendszeresen kéri! Hálás köszönet a receptért, jobb mint bármelyik pékségben kapható sós süti.
Kellemes hétvégét kívánok! Üdv.: Kata

Bogi86
Bogi / Bogi86 Fri, 2011-12-02 15:28

Kedves Kata,

Köszönöm a kedves hozzászólást. Remélem még sok kellemes pillanatot fog okozni.

Üdv,
Bogi

Bia
Bogi :o) / Bia Wed, 2011-03-30 19:30

Kedves Bogi!
Nagyon tetszik a recepted.Biztosan kipróbálom.Köszi hogy feltetted ide.
Üdv:Bogi:o)

Bogi86
Bogi / Bogi86 Wed, 2011-03-30 19:14

Szia, Örülök hogy ízlett. Jó hogy ilyen jól variálható ez a recept. Meg fogom próbálni én is.
Bogi

makeout
makeout Wed, 2011-03-30 14:23

Én is elkészítettem így délutáni unalmamba, 1-2 kicsi plusz dologgal. pl a tésztába rozmaring és egy kevés parmezán, és a tejfölbe is parmezán... Nagyon jó lett. Köszi a receptet, kb 10 éve ettem utoljára:D

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Thu, 2011-03-17 18:39

Ma kaptam a receptet egy Veszprémi Úrtól, aki már ismeri, szereti is.Hurrá én is elkészítem, még ma este
eszünk is belőle.MMM

Bogi86
Bogi / Bogi86 Fri, 2011-02-18 15:58

Szia,

Köszönöm szépen a dicséretet. Örülök hogy ízlett. :-)

Thea71
Thea71 Thu, 2011-02-17 22:48

Hát ez isteni! Most sült ki és bár késő este van, de meg kellett kóstolnom. Omlós, puha, abbahagyhatatlan :-)
Bár a tésztájával megszenvedtem, mert elég ragadós, de egy kicsivel több liszttel megoldottam a formázást. Annyit bolondítottam rajta, hogy a tejfölbe tettem préselt fokhagymát, így még pikánsabb lett az íze. Ajánlom mindekinek, próbáljátok ki, mert valami fenséges! Köszi a receptet!!!

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Mon, 2010-09-27 23:19

Sziasztok!
A név a formájára utal, kettes fonás-tekerés miatt.

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp Fri, 2010-09-10 23:58

Kedves Bogi! Ez igazán eredeti, nagyon tetszik! Magam részéről nem ismertem még. így nagyon örülök, hogy feltetted, köszönjük! Puszi: Mrs Smith

Bogi86
Bogi / Bogi86 Sat, 2010-09-11 10:09

Kedves Mrs. Smith,

Igazán örülök hogy tetszik a recept, köszönöm szépen.
Bogi

Bogi86
Bogi / Bogi86 Fri, 2010-09-10 20:35

Várom a recepted.Szeretem az egyszerű,de nagyszerű recepteket.
Neked is jó éjszakát!

nyamóka
nyamóka / nyamóka Fri, 2010-09-10 19:50

Én is azok táborába tartozom, akik még nem hallottak róla, viszont nagyon tetszik a kalács is, és a neve is. :-) Ki fogom próbálni!

Bogi86
Bogi / Bogi86 Fri, 2010-09-10 20:40

Kedves Nyamóka,

A neve nekem is nagyon tetszik egyébként, szerintem elég vicces.:)
Jó sütést!

simonani
simonani / simonani Fri, 2010-09-10 19:19

Gyerekek!
Ez egy isteni recept! becsszó, holnap megcsinálom! Ha kapok juhtúrót belekombinálom! Gondolom, akkor sokkal kevesebb só kell, mert a juhtúró elég sós.
Köszönöm, hogy Rád találtam!

simonani
simonani / simonani Fri, 2010-09-10 20:07

Meg lesz hidd el! Alig várom! Nekem is van egy hasonló receptem, madárkának hívják, és amikor kicsik voltak a gyerekeim, 1-2 hetente megcsináltam reggelire, uzsonnára, vacsira tejjel, kakaóval, teával. Ahogy lesz egy kis időm- már nosztalgiából is- ezt is meg fogom csinálni, és fel fogom tenni.
Biztos fel fogsz figyelni rá, mert annyira egyszerű, mit ez a Te recepted.
Még egyszer köszi a receptet!
Jó és kellemes estét, szép álmokat!
Ani.

lehandtim
lehandtim Fri, 2010-09-10 19:01

Jaj, de jó! Szegeden a hídi vásárban kóstoltam idén először, talán az juhtúrós verzió volt (létezik ilyen?) és már gondoltam, hogy jó lenne itthon elkészíteni! Köszönet érte! :)

Bogi86
Bogi / Bogi86 Fri, 2010-09-10 19:09

Juhtúrós változatról még nem hallottam,de az is finom lehet.
Legyen örömötök benne!:)

Gargoyle
P. / Gargoyle Fri, 2010-09-10 18:39

Mindig csak hallottam róla, de sosem tudtam pontosan, mi ez. De jó, most meg már a receptje is itt van!
Eszter

Bogi86
Bogi / Bogi86 Fri, 2010-09-10 18:49

Szia!

Nálunk a családban gyakran van elkészítve.Mindig azt tapasztaltam, hogy az emberek akiknek meséltem róla abszolút nem ismerik, nem is hallottak róla. Felénk még pékségekben is lehet kapni. Érdemes kipróbálni, mert tényleg nagyon finom.
Üdv,Bogi

932
finomliszt 60 dkg
tej 4 dl
0 ízlés szerint
tojás 2 db
élesztő 3 dkg
cukor 0.5 teáskanál
napraforgó olaj 1 dl
tejföl 2 dl