Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Boros-fügés-diós pite

Boros-fügés-diós pite
Boros-fügés-diós pite
55 perc / előkészület: 30 perc sütés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Kaptunk otthonról egy vödör fügét, és több mint elég diót - mivel előbbi nem sokáig marad meg hűtőben sem, hamar ki kellett találni valami finomat. Karcsú szeletekben érdemes fogyasztani, de legalább sokáig tartható, lefedve, hűtőben egy hétig is elvan.

hozzávalók / 6 adag

tészta

töltelék

Szólj hozzá!

elkészítés

tészta

  1. Készítsünk elő egy nagy tálat, amiben kényelmesen tudunk két kézzel dolgozni. Egy hagyományos omlós tésztát készítünk: összekeverjük a kétféle lisztet a cukorral, a közepébe ütjük a tojást, és rákockázzuk a hűtőből kivett vajat.
  2. Mindkét kezünket használva, határozott mozdulatokkal összedolgozzuk az alapanyagokat, minél kevesebb lehetőséget hagyva a vajnak, hogy elolvadjon.
  3. Ha golyóvá gyúrtuk, folpackba csomagoljuk, és a hűtőbe tesszük (ha meleg van, érdemes a mélyhűtőbe tenni). Legalább fél órát adjunk neki.
  4. Ha megszilárdult, kivesszük, kör alakúra nyújtjuk, és egy kivajazott-lisztezett formába egyengetjük. (Nekem ez nagyon ritkán sikerül, általában a formában egyengetem el, mert törik a tészta... ha így járunk, figyeljünk, hogy a hajlatnál ne legyen túl vastag, mert azt nehéz lesz villával elvágni.)
  5. A sütőt melegítsük elő 180-200 fokra.

töltelék

  1. A fügéket alaposan mossuk meg, vágjuk le a szárát és a zöld részt, ízlés szerint hámozzuk meg (én nem szoktam, ha elég érett), vágjuk félbe. A diót nézzük át, ne legyen benne egy rossz szem se.
  2. Egy nagy serpenyőben pirítsuk meg kissé a diót. Ha már illatozik, tegyük ki egy kis tálba, a hátramaradt morzsákat papírtörlővel távolítsuk el, majd a forró serpenyőbe a belsejükkel lefelé helyezzük el a fügéket. Hintsük meg a cukorral, óvatosan rázzuk meg néha a serpenyőt, ha nagyon sistereg, fakanállal elkezdhetjük átkeverni.
  3. Szórjuk rá a fűszereket, keverjük át, majd öntsük nyakon a borral. Közepes lángon, a serpenyőt mozgatva karamellizáljuk. Ha a bor felvette a cukrot és a fűszereket, beletesszük a diót is, átkeverjük, tovább melegítjük.
  4. Ha szirupos a folyadék, beleönthetjük a tölteléket a tésztába. Nem lesz túl magas, de nem kell aggódni, minden morzsája ízbomba. Ha sok szirup marad a serpenyőben, további borral felszedhetjük, és meglocsolhatjuk vele a fügét.
  5. Nagyjából 25-30 perc alatt, néhányszor megfordítva készre sütjük. A tészta akkor van kész, ha egy kis színt kapott a széle. Vegyük ki, sütőpapírral, konyharuhával lefedve hagyjuk kicsit hűlni.
  6. Tálaláskor érdemes egy kis cukrozatlan tejszínhabot kanalazni rá, esetleg vaníliafagylaltot, ha még meleg a sütink.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 28 cm
  • elkészítettem: 4 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 766
elküldve: 0
receptkönyvben: 12
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

ódry.cph

Mióta szakács: 2013.11.17.
4 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek, vasárnapi ebéd
nehézség: közepes
költség egy főre: megfizethető receptek
receptverseny: Nosalty receptverseny
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: pite
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 6 főre
fogás: desszert

receptkategóriák

egyéb elnevezések

fügés pite, diós-fügés süti, diós süti

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

613
teljes kiőrlésű liszt 150 g
finomliszt 150 g
vaj 150 g
barna cukor 25 g
tojás 1 db
füge 12 db
dió 2 marék
barna cukor 2 ek
fehérbor 2 dl
szegfűszeg 1 kávéskanál
bors 1 késhegynyi
vaníliás cukor 1 teáskanál