Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Borsófőzelék ahogy witch készíti

Borsófőzelék ahogy witch készíti
Borsófőzelék ahogy witch készíti
20 perc / előkészület: 10 perc főzés: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások (12)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Mikor gyerek voltam, ez a főzelék nagyon gyakran volt gyors vacsora nálunk. Amíg a napköziben meg nem ismerkedtem a habart változattal, addig nem is volt baj. Nekem az lett a kedvencem. A lányomnak bemutattam mindkét változatot, hogy ő döntse el, neki melyik a kedvence. Ő a rántásosra esküszik, akár egy hétig is eszi. Mikor megkérdezi, hogy mi az ebéd, és borsófőzelék a válasz, kijavít: borsóleves. Hát elég gyakran hígra sikerül. :D A páromnak csak az a lényeg, hogy sok fasírt legyen hozzá.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Ha nem elég édes, 1-2 evőkanál cukrot keverjünk bele.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A borsót annyi vízzel rakjuk fel főni, hogy félig lepje el. Amikor felforr, hozzáadjuk a sót.
  2. Amíg a borsó vize felforr, a lisztet az olajon zsemleszínűre pirítjuk, gyakran kevergetve. A tűzről lehúzva meghintjük a paprikával, kevés vizet öntünk rá. Visszarakjuk a tűzre és állandóan kevergetve, összesen fél liter vízzel higítjuk a rántást, egyszerre kb. 1 dl vizet öntve hozzá. Minden adag után alaposan keverjük el, hogy ne legyen csomós. Ha biztosra akarunk menni, használjunk habverőt.
  3. Amikor a borsó felforr, már önthetjük is a rántást bele, jól kiforraljuk.
  • elkészítettem: 99 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 109 580
elküldve: 4
receptkönyvben: 162
elkészítve: 24/26
Facebookon megjelent: -

szakács

witch

Mióta szakács: 2011.07.18.
733 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
konyhatitkok: nagyi receptjei
kalória: alacsony
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, laktózmentes, tejmentes, tojásmentes
kategória: főzelékek
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 15-30 perc
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
adag: 4 főre
fogás: főétel
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

borsófőzelék rántással, paprikás rántással készült borsófőzelék, zöldborsófőzelék

Hozzászólások (12)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Panettone
Olivabogyóka / Panettone Tue, 2017-01-10 18:23

Én "pirosan" szeretem a borsófőzeleket, talán mert Anyukám is mindig így készítette. Mostanában nem készítettem, de ma alig volt valami a hűtőben ezért gondoltam gyosan összerottyantom. Olasz Anyósomnak is ízlett, ez volt az első borsófőzelék az életében:)). Hogy legyen valami mediterrános benne, olívaolajon megfuttatott füstölt lazacot tettem a tetejére. Hm, finom volt.

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Fri, 2016-05-06 10:47

szia witch!
- igaz, ez kissé híg, de nálunk azuram a főzelékeket hígabb kivitelben szereti, még ha rántásos is, de hígabb legyen, tehát nála bejönne :) .
- a gyerekeim meg én is, viszont a lánykáddal értünk egyet, mi azon mód elkészítve szeretjük, ja és édesen. :) ehhez csirkemell- vagy cs.combfiléből darálva készült fasírtot szeretjük mi is :D . ízesíteni egy babérlevéllel és sóval szoktam, néha egy-két tekerés frissen őrölt tarkaborsot teszek bele, tehát egész picikét, de nem jellemző. A cukor a végén 1-2 evőkanállal igen, mielőtt sűríteném, rottyan egyet, aztán sűrítem, majd édesítem: de mostanában vagy barna vagy nád az a cukor.
Ami még más, az az, hogy nem teszek bele pirospaprikát. Nálunk így ismert és így készítem.
Elnézést, hogy nem írtam választ a leveledre, várom, hogy a suli kiálljon, és írok egy hosszabb választ Neked. Elnézést még egyszer, nincs elfelejtve, csak sűrű a tennivaló, meg beteg is voltam , /fekvés-nyugalom már megint bejött/ , gyerekeknek is ezer megoldandó dolog, támogatás -segítés, a páromnak is egyre több a meló, a családunk dolgai, kézbe venni és intézni, nehéz és sok ..., - de majd véget ér ez, ha a sulinak vége, a fiam levizsgázik, a lány harmadévet zár a gimiben, és végre jön a nyár is, reméljük normális nyári időjárás lesz,- írni fogok. Puszillak és vigyázzatok magatokra :D Éva-Anyóca

witch
witch / witch Tue, 2016-05-10 01:27

Szia Eva-Anyoca! Nalunk a haz Urat csak az erdekli, hogy mi a feltet hozza, mert a fozelekben tul sok a zoldseg, hehe. Nekem johet higan is, mert akkor a leves is le van tudva. :o)
Neha eloveszem a hamis belszinrolo receptet es azt sutok melle, akkor lehet nosztalgiazni, mert anyu azt sutott hozza. Persze munka utan, faradtan, kinek van kedve pepecselni? A paprikas rantas is Tole van es ezzel le is tudta a fuszerezest. O nagyon egyszeruen izesitte az eteleit, so, bors, paprika es vegeztunk. Megis finom volt a foztje, de szerintem az akkori alapanyagok is befolyasoltak ezt. Peldaul konyha kesz csirke, akkor meg nem volt sehol, mert emlekszem, hogy a macska mindig jol belakmarozott ahogy ki lett belezve (persze a csirke nem a macska, de ahogy utolag atolvastam, ugy hangzott). A levesben pedig ott volt a feje meg a laba is, amivel nem is olyan reg, meg a szemetdombon kapirgalt. :o)
O, a cukorral en is atalltam (nad cukrot hasznalok), valoszinuleg nalunk olcsobb, igy nem olyan veszes valtani. A barnat inkabb csak suteshez hasznalom, mert jobb az ize a melasztol, de azert a kaloria sajnos ugyan annyi, mert hat a cukor az cukor.
A levelre meg majd irsz amikor tobb idod van, en nem megyek sehova, megvarom! :o)
Nalunk mar nincs iskolas, igy konnyebb a munkam, de azt is tudom, hogy Neked meg nagyon kell hajtani. Emlekszem ezekre az idokre, ha szaz fele tudtam volna szakadni, az is keves lett volna. Na, ezert kell fiatalon gyereket vallalni, hogy birjuk szuflaval mig a sajat labukra allnak.

Szeretettel olellek,

Aniko

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Wed, 2016-05-11 11:27

Szia! A ház Ura kis családunkban , sokáig itt is a hús mellett állt, mára már csökkent az ez iránti hatalmas vágy, persze nagyon szereti és kell is neki, mert fizikai melóhoz nincs erő, csak hús,szalonna, erőteljesebb ételek fogyasztásával . :) De ragaszkodik már a sok zöldséghez és gyümölcshöz, ami szintén kell, ezzel a lányommal és velem is egyet ért. A lányom imádja a salátákat, leöntve sima kaporral kevert natúr joghurttal, ebbe a salátába van lila és fehérkáposzta, répa, újhagyma, lilahagyma, retek, paradicsom, piros kaliforniai paprika, kukorica,saláta, rukkola, bordó saláta, fodros saláta zöld vagy bordó változata, sárgadinnye, eper, gomba,fehér vajretek télen, jégcsapretek szintén télen, stb.,....saját magunk való összeállítása, amit akár natúr joghurttal, akár kaprossal, akár tartármártással öntünk le, három féle nagyságú adagot lehet venni, és ezt imádja a lányom, heti 2-3 alkalommal ez a vacsija, persze nem minden kerül bele egyszerre . :)
A fiam , az jelen 21. életévével : húst eszik hússal, és desszertnek is húst kér !!!! :D
Ma , május 11-én csütörtökön van a technikusi szóbeli vizsgája, rettenetesen izgulok, vagy inkább ideges vagyok ?? , hogy sikerüljön neki............., aztán persze cirka 3 és fél hét gyakorlati vizsga, és kész. :) De ma szóbeli. Bizakodok. :)
A férjem délutános ezen a héten. Rengeteget dolgozik, rengeteget keres, keveset kap, és abból négyen megélni borzasztó nehéz.
A derekam és a lábam is szórakozott velem, amikor azt hittem vége, vissza jött az egyik, amikor annak lett vége , vissza a másik......és mind erős gyógyszer és pihenés, fekvés, a lakásban alig bírtam mozogni,egyik helyről másikra menni, nem tudtam sokáig egy helyben állni, de ülni se, feküdni se,...nem akartam elhinni, hogy van ilyen, de sajnos van.. :( Semmihez nem volt energiám, kedvem se, nem hogy porszívózzak, sokszor a lányom segített be mosogatni is, de a férjem is :( :) . Közben anya és a "csodás" ötletei, megoldása , intézkedései, a dolgok kézbevétele meg nagyon kellett volna, csak hát nem voltam topon. Papucs nem volt a lábamon, a szőnyegeket is össze kellett szedni, hogy a zoknis lábam csúszni tudjon emelés nélkül
a parkettán, mert még az is volt, hogy lábam emelése is fájt. :(
Sok változás van, mert a lány allergiája miatt, meg amúgy is próbálkozás van, mert finom: kölest , árpagyöngyét, és kuszkuszt is készítek, a fehér cukor nem jó, de piszkosul drága a barnacukor és nádcukor is :( :( . Muszáj viszont !!!
A lányom nem ehet: szójás,laktóz- és laktáz tartalmú felvágottakat, virslit, stb.,.... szerencsére van választás, de az árak !!!!!!!!!!!, a sajtok között is van laktózmentes, de az is drága :( . Persze megvesszük, mert mást nem ehet, ilyen megoldásra törekszem a tej és tejtermékeknél is....szóval nem könnyű.
A fiam meg szeretné a húst, az se olcsó megoldás, tényleg varázsolgatok, naponta, hetente....néha úgy érzem nem megy, és csődöt mondok. :(
Aztán próbálok megerősödni, és mégis felállni, és csinálni :) .
Most jó hogy nem kell főzni, mert izgulok a legény miatt, a lány meg hosszú idő után ma ment suliba, a múlt héten négy napig nem volt suli, érettségi szünet volt, pénteken beteg lett, és ma mehetett suliba..... Nagyon fárad már ő is. És a szemtelenség, hogy ilyenkor nagyon meghajtják a tanulást a tanárok, felelés, cetli, kis doga, doga, témazáró, és a fáradtságuk miatt nem tudnak úgy figyelni, és persze hogy rontanak, még a lányom is, és becsúszhat a rossz jegy is.... :( :) . Ez van, remélem nagyon nem ront.Rákapcsol, ahogy mondta tegnap este, de nehéz ilyenkor már.
Puszillak, majd jelentkezek levélben. :)
Éva-Anyóca

StevenP
StevenP Fri, 2016-04-15 19:37

Nem csodálkozom, hogy a lányod azt mondja rá, hogy leves... :) A fél liter víz a rántásba kicsit sok. Köszi a receptet!

witch
witch / witch Sat, 2016-04-16 17:47

Igazan nincs mit!
Szerencsere meg igy is elfogy, hiaba olyan leveses, mert az ize viszont jo. :o)

kissn
kissn Fri, 2015-10-02 11:38

Szuper recept! Egyszerű, nagyszerű!
Én annyiban módosítottam, hogy dobok bele két húsleves kockát, vagy egy evőkanál házi vegetát és egy szelet füstölt szalonnával együtt főzöm.

witch
witch / witch Sat, 2015-10-03 13:49

Nagyon orulok, hogy tetszik a recept! Termeszetesen lehet alakitgatni sajat izlesre, mert attol lesz a mienk. :o)

Sancho
Sancho Fri, 2012-11-16 14:38

Látom, nem vagyok egyedül a zöldborsóval. Minden formában szeretem, mint a káposztát, fuszulykát, meg a kihagyhatatlan húst.

witch
witch / witch Fri, 2012-11-16 19:21

Sokszor nagyon elkalandozok a gyokereimtol, de utana annal edesebb a visszateres. :)
A hus nalam is elso helyen van, mintha az oroszlan jegyeben szulettem volna.

297
zöldborsó 1 kg
napraforgó olaj 3 ek
finomliszt 3 evőkanál
fűszerpaprika 1 teáskanál
1 teáskanál