Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Bošpor

Bošpor
Bošpor
50 perc / előkészület: 20 perc főzés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (1)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A Dráva menti horvátság vasárnapi népi eledele.

A Dráva menti horvát népcsoport Somogy és Baranya megyék déli sávjában, a horvát-magyar határfolyó mentén él (A 17 - 18. században Somogy megye északi, Balaton melletti részein is sok horvát falu volt.) Itt, a középkori magyar-horvát etnikai határ mentén a Dráva mocsarai és erdei védelmében több kutató feltételezése szerint elképzelhető, hogy az Árpád-kori horvát népesség egy része - a somogyi magyarsághoz hasonlóan - átvészelhette a török hódoltság idejét. Bizonyos azonban, hogy a 17. század végén, illetve a 18. században ez a horvát népcsoport is bőven kapott utánpótlást a túlparti Szlavóniából, sőt Bosznia horvát vidékeiről is, amit igazol az is, hogy nyelvjárás szempontjából nem egységesek, mind a sto, mind a kaj nyelvjárást beszélő falvaik is vannak. A Pécs környéki falvakban (és egykor Pécsett is) élő bosnyák - horvát népcsoport, mint neve is elárulja (bosnyák = Bosznia lakója), Boszniából, a kutatók megállapítása szerint, annak is középső, részben még ma is horvátok által lakott tájairól származik. Egy részük már a török hódoltság idején letelepedett Baranya megyének ezen a táján, de a 17. század végén s a 18. század elején újabb csoportok csatlakoztak hozzájuk, miután a Habsburgok Bosznia felszabadítására irányuló kísérlete nem sikerült. Letelepítésükben szerepet játszott Radonay Mátyás Ignác pécsi püspök (1687-1703) is, aki így kívánta növelni egyházmegyéjében a katolikus népesség arányát.

(Forrás: sulinet)

hozzávalók / 10 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Felhevítjük a zsírt, hozzáadjuk a lisztet, és félbarnára sütjük. (Rántás.)
  2. Levesszük a tűzről a rántást, és hozzákeverjük a paprikát (ízlés szerint sózzuk, és teszünk bele csípős paprikát is), majd hozzáadjuk a paradicsompürét, és felöntjük vízzel.
  3. Folyamatos keverés mellett felforraljuk. Csak annyi vizet adunk hozzá, hogy mártás állagú legyen. Hámozott, érett paradicsomot szeletelhetünk bele, majd tovább forraljuk legalább 20 percig.
  4. Tálaláskor a tálalóedénybe főtt, hámozott tojást és sült kolbász szeleteket helyezhetünk. Ízlés szerint tepertő is fogyasztható hozzá, avagy csak kenyér is mártogatható.
  • elkészítettem: 10 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 2 875
elküldve: 0
receptkönyvben: 27
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Tekla Matoricz

Mióta szakács: 2017.08.11.
1 recept

receptjellemzők

fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
konyha: horvát
költség egy főre: olcsó receptek
mikor: reggeli, ebéd
szezon: bármikor
diéta: cukormentes
kategória: egytálételek
nehézség: közepes
szakács elkészítette: család kedvence receptek
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
fogás: főétel
adag: 10 főre
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

paradicsomszósz

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

1171
sertészsír 4 ek
finomliszt 15 dkg
2 kávéskanál
fűszerpaprika 2 teáskanál
sűrített paradicsom 15 dkg
paradicsom 1 közepes db
víz 5 dl
főtt tojás 10 db
sütnivaló kolbász 50 dkg
kenyér 1 kg
tepertő 70 dkg