Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Boszorkányujjak - sósan

Boszorkányujjak - sósan
Boszorkányujjak - sósan
20 perc / előkészület: 5 perc főzés: 1 perc sütés: 14 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Halloween közeledtével az ember akarva akaratlanul is ünnepi hangulatba kerül, főleg, hogy minden vízszintes felületen faragott sütőtökfejekkel találkozik :) Természetesen mi sem maradhattunk ki a sodrásból ('mi' alatt legjobb barátnőmet/lakótársamat és jómagamat értem), már jó ideje csupa-csupa narancssárga gyertya, tökpofa, madárijesztő, falevél stb. között tengetjük napjainkat :) Mivel a jövő hétre szünetet kaptunk, gondoltuk, meglepjük a csoporttársainkat és kedveskedünk nekik valami finomsággal, mielőtt fájdalmas búcsút veszünk egymástól egy teljes hétre. Nekem rögtön a bosziujjak jutottak eszembe! Persze rengeteg recepttel találkoztunk a neten, viszont azok mind édes sütik voltak, mi pedig sósat szerettünk volna. Na, ekkor keveredtem fel Martha Stewart oldalára, ott pedig erre a receptre. Egyszerű kenyértészta végülis - mi annyit változtattunk, hogy teljes kiőrlésű lisztből csináltuk, valamint csak a felét 'főztük' meg. Áthívtuk egy másik barátnőnket is segíteni, így pikk-pakk megvoltunk. Jelentem, nagy sikere volt! :D Először mindenki csak pislogott, hogy ez mi a fene, volt, aki elborzadt, volt, aki rögtön kettőt is kivett a dobozból... ;)

hozzávalók / 6 adag

ajánlat

Mi csak az ujjak felét forráztuk le, mert a sütőpapírunk nem volt épp a legjobb és ráragadtak :( Egyébként úgy tapasztaltuk, nem szükséges főzögetni őket, így is nagyon szépen megsültek, finomak lettek- ráadásként még a sütőpapírról is simán lejöttek :) Adhatunk mellé mártogatóst: sütőtököset, sajtosat, sőt, akár egyszerű tzatzikit is. Halloween lévén el tudom képzelni jó kis 'véres' paradicsomszósszal is :) Martha Stewart receptje: http://www.marthastewart.com/316427/ladies-fingers-and-mens-toes

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A mandulákat tetszőleges színű ételfestékkel kifestjük. (Mi mandulaszeleteket használtunk - ezeket pohárba szórtuk, rácsepegtettünk kevés festéket és addig kevergettük nagyon óvatosan, míg befogta a 'körmöket' a szín.) Utána sütőpapírra szétterítjük és száradni hagyjuk őket.
  2. 2 csésze meleg vizet tálba öntünk, belekeverjük az ek cukrot, majd a szárított élesztőt. Hagyjuk, hogy felfusson, ez kb. 5 perc.
  3. Az élesztős keverékhez adunk további 1 csésze lisztet, az 1 ek sót, összedolgozzuk, majd fokozatosan adagoljuk hozzá  a további 4 csésze lisztet és dagasztjuk, amíg el nem válik az edény falától. Lisztezett deszkán jól átgyúrjuk a tésztát, míg sima nem lesz.
  4. Olajozzunk ki vékonyan egy tálat, abba forgassuk bele a tésztabucit, majd fedjük le fóliával és tegyük meleg helyre kelni. Kb. 1 órán belül a duplájára nő.
  5. A sütőt melegítsük elő. Olajozzuk be vékonyan a sütőpapírt. Verjük fel tojást.
  6. A megkelt tésztát 4 részre osztjuk - mindig takarjuk le a többi bucit, míg az egyiket formázzuk! 
  7. 4x12 darab ujjat formázunk a tésztából: középen és a két végén sodorjuk vékonyabbra, hogy ízületeket alakítsunk ki - ezeket 2-3-szor késsel is bevagdossuk. És most két verzió közül választhatunk:
    1. 3 liter vizet tegyünk fel forrni egy nagy edényben, szórjuk bele a sütőport és hagyjuk gyöngyözni. Az első ujjsorozatot (12 db) dobjuk a vízbe, főzzük kb. 1 percig, halásszuk ki őket a sütőpapírra. Kenjük le a tetejüket tojással, szórjuk meg rozmaringgal és tengerisóval,  tegyük rájuk a mandulakörmöket, majd irány a sütő - kb. 12-14 perc múlva kész is vannak, de érdemes közben rájuk kukkantani párszor.
    2. Az ujjakat a sütőpapírra sorakoztatjuk, lekenjük tojással, rájuk tesszük a körmöket, megszórjuk sóval és rozmaringgal, majd sütjük- ugyancsak kb. 12-14 percig. Időnként meglessük őket, nehogy túlságosan is piruljanak.
  • sütési hőfok: 230°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 14 803
elküldve: 4
receptkönyvben: 86
elkészítve: 5/6
Facebookon megjelent: -

szakács

Miss_Darcy

Mióta szakács: 2011.04.27.
11 recept

receptjellemzők

konyha: amerikai
alkalom: Halloween
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
nehézség: közepes
diéta: laktózmentes, tejmentes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: sós süti
elkészítési idő: 15-30 perc
kalória: magas
fogás: meleg előétel
adag: 6 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

mártogatós bosziujjak, boszorkányujjak Halloweenra

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

DellaF
DellaF Mon, 2011-10-31 17:13

Ezt a receptet kerestem!!! Ma el is keszitem a vendegeimnek. Koszonom!

687
mandula 20 dkg
víz 2 dl
cukor 1 ek
instant élesztő 1 tasak
napraforgó olaj 1 ek
finomliszt 5 bögre
1 ek
sütőpor 2 ek
tojás 1 db
0 ízlés szerint
rozmaring 0 ízlés szerint
ételfesték 3 csepp