Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Bridzs kuglóf

Bridzs kuglóf
Bridzs kuglóf
70 perc / előkészület: 10 perc sütés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások (1)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Azért "bridzs" kuglóf, mert ezt akkor sütötte a nagymamám, amikor a kártyás barátnői jöttek hozzá a heti kártyapartira. Minden héten másik játékosnál játszottak, és persze meg is vendégelték egymást valami finomsággal. Iskolai szünetekben gyakran voltam a mamánál, és persze halálosan untam a kártyás napot, de a kuglóf miatt azért nagyon is vártam. Ja! És persze ők tojáslikőrt kortyolgattak mellé. Én egy kicsit már variáltam a recepten, mert mamának szerintem nagyobb volt a kuglófformája. Azóta sem kártyázom, de én is akkor sütöm, amikor barátnők jönnek délutáni kávézásra.

hozzávalók / 8 adag

ajánlat

Habos kakaó vagy cappucino, esetleg Baileys likőr illik mellé.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Beáztatjuk a mazsolát. Lereszeljük a jól megmosott citrom héjának a felét. Keverőtálba kimérjük a lisztet, hozzáadjuk a mandulát (vagy diót) a csipet sót. Egy 25 cm-es kuglófformát alaposan kivajazunk, kevés liszttel beszórjuk. Ügyeljünk rá, hogy sehol ne maradjon száraz a formánk, a középső benyúló kúp se.
  2. Meglangyosítjuk a tejet. Egy bögrében 1dl tejben feloldunk 1 teáskanál cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt. Félretesszük, amíg felfut.
  3. A vajat kis lángon felolvasztjuk. (Ne legyen túl meleg, inkább kevergetve hűtsünk rajta, mielőtt a tojásokhoz adjuk. Nem szeretem mikróban olvasztani, mert kevésbé egyenletes a folyamat, és még „pukkadozik” is.) Tojásokat robotgép segítségével habosra keverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a maradék langyos tejet és az olvasztott vajat.
  4. Leszűrjük a mazsolát, a reszelt citromhéjjal együtt belekeverjük a lisztbe. A lisztes keverék közepébe kis mélyedést készítünk, ebbe öntjük az időközben felfutott élesztőt és 4 részletben a vajas keveréket, miközben a robotgép dagasztó karjának segítségével sima tésztát dagasztunk. Vagyis ez inkább keverés, mert ez egy kevert élesztős tészta (szakmai nyelven), tehát ne ijedjünk meg, ha hígnak találjuk, valójában galuskatészta sűrűségűnek kell lennie.
  5. A tésztát beletöltjük a formába, és letakarva addig kelesztjük, amíg majdnem kitölti azt. Ez kb.25- 30 perc.
  6. Közben előmelegítjük a sütőt 160 fokra (légkeverésesnél 140 fok), gázsütőnél alacsony fokozat. A kuglófot a sütő alsó részébe tesszük, 1 órán keresztül sütjük. Ha a teteje nagyon gyorsan pirulna, akkor egy sütőpapírral letakarhatjuk. Hurkapálcával ellenőrizzük, hogy megsült-e, ha nem ragad rá a tészta, akkor elzárjuk a sütőt, de nyitott sütőajtónál még további 10 percig ne vegyük ki. Amikor kivesszük, takarjuk le egy nedves kendővel, és csak 10 perc múlva vegyük le róla formát. Lehet csokimázzal díszíteni, de egyszerűen porcukorral meghintve is finom.
  • sütési hőfok: 160°C
  • tepsi mérete: 25 cm
  • elkészítettem: 15 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 3 967
elküldve: 0
receptkönyvben: 31
elkészítve: 2/2
Facebookon megjelent: -

szakács

én kicsi konyhám

Mióta szakács: 2014.04.26.
13 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
konyhatitkok: nagyi receptjei
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek, karácsonyi édességek
nehézség: közepes
kategória: kuglóf
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: család kedvence receptek
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

kevert élesztős tésztás kuglóf, mazsolás kuglóf, kevert mazsolás kuglóf

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

765
finomliszt 500 g
mandula 50 g
friss élesztő 40 g
cukor 130 g
vaníliás cukor 5 g
citromhéj 0.5 citromból nyert
tej 2 dl
mazsola 100 g
vaj 375 g
tojás 5 db
1 csipet