Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Briós Ízes kalandok konyhájából

Briós Ízes kalandok konyhájából
Briós Ízes kalandok konyhájából
40 perc / előkészület: 10 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (24)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A briós a franciák kedvelt péksüteménye, szívesen fogyasztják reggelire. Sok – bonyolult és egyszerűbb – receptje létezik, a formázása is igen változatos. Ezúttal egyszerűen elkészíthető brióst hoztam, amelyet a hazai pékségekben is megtalálható formára alakítottam.

A briós készítéséről képek itt láthatóak.
 

hozzávalók / 3 adag

A tésztához

A tetejére

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A langyos tejhez keverünk egy teáskanál cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt, és felfuttatjuk.
  2. Tálba tesszük a lisztet, hozzáadjuk a maradék cukrot, a sót, a sütőport, és összekeverjük.
  3. Felolvasztjuk a vajat. A liszthez adjuk az élesztős tejet, a joghurtot, az olvasztott vajat és a két tojássárgáját, és bedagasztjuk a tésztát. Ha ragad, lisztet adunk hozzá.
  4. Langyos helyen 40-50 perc alatt a duplájára kelesztjük, majd lisztezett felületen átgyúrjuk.
  5. Hat egyenlő részre osztjuk, mindegyiket ujjnyi vastagra sodorjuk, azután csiga alakban feltekerjük.
  6. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük a briósokat, és letakarva, 15-20 percen át kelesztjük.
  7. Ezt követően megkenjük tojássárgájával, és megszórjuk kristálycukorral.
  8. Sütőben aranysárgára sütjük.

  • sütési hőfok: 180°C

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 12 319
elküldve: 4
receptkönyvben: 415
elkészítve: 18/30
Facebookon megjelent: -

szakács

Tündér

Mióta szakács: 2010.03.19.
257 recept

receptjellemzők

konyha: fúziós
mikor: reggeli, tízórai, uzsonna
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: péksütemény
adag: 3 főre
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
fogás: desszert

receptkategóriák

főkategória: péksütemény
alkategória: briós
hasonló kategóriák: hamburger-buci, édes leveles, buci, kifli, burek, croissant, zsemle, perec, bagel, pita

egyéb elnevezések

kelt francia briós, briós joghurtos tésztából

Hozzászólások (24)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

bernatp
bernatp / bernatp Mon, 2016-06-06 11:36

Nagyon finom lett! A tészta alig édes, úgyhogy bátran meg kell szórni kristálycukorral annak, aki édesen szeretné!

himerbea
Beáta / himerbea Thu, 2014-08-21 13:29

Életem első briósa. Igaz már több éve sütök, a gyengéim a kelt tésztás sütik (úgy értem, hogy ezeket imádom sütni és enni), de még brióst nem sütöttem. Nagyszerű választás volt ez a recept. A külseje ropogós, a belseje ruganyos. És nem az az émelyítően édes, mint amit a pékségekben lehet kapni. Gyakran el fogom készíteni. Köszönöm a receptet.

Mazsola26
Mazsola26 Thu, 2013-02-07 13:28

Kedves Tündér!

Köszönet ezért a receptért! Remek! Én a tojássárgába kevertem egy kis tejet, így nem égett meg egyáltalán a teteje.
Ebédre is ezt ettem egy kis tárkonyos ananászdzsemmel. Ez utóbbi az egyik kedvencem. Persze csak módjával, mert nem túl olcsó. A férjem lepett meg vele még karácsonyra. :D
Szép napot!

evniki
evniki Sat, 2012-11-17 00:16

Kedves Tündér!

Ma elkészítettem a briósodat. Nagyon köszönöm a receptet, egyszerűen fantasztikus puha, omlós tésztája van! Nem volt itthon joghurt, ezért tejföllel helyettesítettem. Biztosan többször fogom még készíteni!

Skata
Skata Wed, 2012-09-12 21:01

Isteni finom lett, köszönöm! Annyi, hogy kalács formában készül, férjem rendelése szerint :) Nekünk van egy pici sütőnk, én abba teszem, abban 190 fokon kétszer odaégettem, harmadszorra 160 fokon tökéletes lett. Persze elfogyott az első két adag is, levágva az égett alját :)

picike21
picike21 / picike21 Wed, 2012-08-29 21:37

Most sült ki a briós :) nem tudtam ellenálni a receptnek, és este 6kor neki láttam :) Nagyon finom, puha a tésztája. Legközelebb én is több cukrot teszek bele, mi lekvárral és vajjal ettük. Mégegyszer nyomatékosítom: csodálatosan puha a tésztája. Köszönöm a receptet, megörvendeztettél vele. :)

Rekka727
Rekka727 Thu, 2012-08-16 14:48

Köszönöm ezt a receptet, még kezdő vagyok a konyhában(kenyérsütőgéppel csináltam a tésztát) , de nagyon jól sikerült, anyukám mondta, hogy olyan finom lett mintha mama csinálta volna! :D Köszönöm még egyszer.

misibea
misibea Sun, 2012-04-15 17:26

Nagyon megtetszett a recepted, ki is próbáltam azonnal, háromszoros adaggal egyszerre! :-) 10 perce sültek ki a briósok! Hát... ez valami csoda! :-) Ilyen finom könnyű kalácstésztát még nem sikerült csinálnom! Nagyon örülök, hogy rátaláltam a receptedre, köszönöm szépen! Igazán nagyon-nagyon köszönöm!!!!! :-) Aki garantáltan finomat akar sütni, csak ajánlani tudom, ezt a receptet használja! Egyszerű és nagyszerű!!! :-) Elég lágy a tészta, nekem kicsi lisztet még tennem is kellett bele utólag emiatt, ahogyan a recept is ajánlotta, de ez nem rontott a minőségen, nem lett keményebb a kész kalács, és aki édesebben szereti, az tegyen bele több cukrot, ahogyan én is vagy a külsejét cukrozza bőségesebben. :-) Az útmutató alapján fontam, ezért a kinézete is tökéletes lett! Még egyszer, nagyon köszönöm!!!

Vagisz
Vagisz Tue, 2012-02-14 20:49

Kedves Tündér!

Ma délután én is elkészítettem életem első briósát. Erre a receptre esett a választásom, és nem bántam meg. Gyermekemnek és páromnak is nagyon ízlett. Legközelebb azért még egy plusz kanál cukrot fogok rakni a tésztába, mivel nagyon édesszájúak vagyunk.
Mindenkinek bátran ajánlom, hogy kezdőként is nyugodtan vágjon bele, hisz én is az vagyok.
Nagy köszönet a receptért.

Ízes kalandok
Tündér / Ízes kalandok Tue, 2012-02-14 21:22

Kedves Vagisz! Köszönöm! Igazán örülök, hogy kipróbáltad és ízlett! Az édességét természetesen ízlésetek szerint alakítsd!:)

Bató Edit
Bató Edit Fri, 2011-11-04 11:16

Csatlakozom, mert nekünk is nagyon ízlett!
Köszönöm ezt a remek receptet.
Edit

Bató Edit
Bató Edit Fri, 2011-10-14 10:41

Kedves Tündér!
Ez gyönyörű! Hétvégén próba!
Köszönettel, Edit

mrsgrob
mrsgrob / mrsgrob Thu, 2011-10-06 12:54

Ma elkészítettem. Első briósom, ezt a receptet választottam. Férjem kedvence a briós, nagy elvárásoknak kellett megfelenem. :) Valami isteni lett! A külseje csodálatosan ropogós és édes, a belseje elmondhatatlanul omlós és lágy. Nagyon meg voltunk elégedve. Köszönöm a receptet.

Ízes kalandok
Tündér / Ízes kalandok Thu, 2011-11-03 23:13

Kedves Mrsgrob! Különösen örülök, hogy ekkora sikere lett, mert saját kísérletezés eredménye ez az egyszerű briós recept. Köszönöm, hogy megírtad!

743
finomliszt 30 dkg
vaj 8 dkg
tej 1 dl
joghurt 1 dl
élesztő 2 dkg
sütőpor 1 tk
tojássárgája 2 db
cukor 2 ek
1 csipet
tojássárgája 1 db
cukor 4 ek