Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Briós tekercs dió- és máktöltelékkel

Briós tekercs dió- és máktöltelékkel
Briós tekercs dió- és máktöltelékkel
75 perc / előkészület: 30 perc sütés: 45 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Briós tekercs a kedvenc olasz receptoldalamról származik a recept, mert már több sütireceptet is megsütöttem az oldalról. Az eredeti recept az szilvalekvárral készíti a diós tölteléket. Nekem a zserbóra emlékeztető íz, a baracklekvár ötlete szimpatikusabb volt.  Nálam, ahogy elfogyott, kérte a család, ismét meg kellett sütnöm részükre.

hozzávalók / 6 adag

briós tészta

diótöltelék

máktöltelék

lekenéshez

Szólj hozzá!

elkészítés

Tészta

  1. 150 ml tejet kb. 50 fokra fölmelegítünk, közben 50 g lisztet egy tálba szitálunk, és ráöntjük a forró tejet. Összekeverjük, és frissentartó fóliával letakarjuk. 30 percig pihentetjük.
  2. 100 ml tejet meglangyosítunk és a 7 g instant élesztőt belekeverjük. Két csipet cukorral megszórjuk, kb. 10 percig kelni hagyjuk.
  3. A tojássárgákat a cukrokkal egy tálban összekeverjük, majd hozzákeverjük a megolvasztott vajat és a lereszelt citromhéját.
  4. 30 perc után a leforrázott liszthez hozzáadjuk a megkelt élesztőt, majd a tojáskeverékkel együtt egy nagyobb tálba öntjük. A lisztet fakanál segítségével fokozatosan hozzákeverjük. Amikor már elég sűrű a tésztánk, akkor a maradék lisztet még kézzel beledolgozzuk. Mint a kelt tészták esetében, jól megdolgozzuk a tésztát.
  5. A tál alját megkenjük egy kevés napraforgó olajjal, és beletesszük a tésztát, majd a tészta tetejét is megkenjük vékonyan a napraforgó olajjal. Frissentartó fóliával letakarjuk, és dupla nagyságúra kelesztjük.

Töltelék + összeállítás

  1. A tojásfehérjét fölhabosítjuk. A diós töltelék hozzávalóit egy tálban összekeverjük, és a fölhabosított tojásfehérjét is belekeverjük.
  2. A mákos tölteléket is ugyanígy készítjük el. A tojásfehérjét fölhabosítjuk, és a töltelék hozzávalóit összekeverjük, majd a fölhabosított tojásfehérjét belekeverjük.
  3. Amikor megkelt a tészta, akkor két részre osztjuk. Az egyik tésztát 30 x 30 cm méretre kinyújtjuk. (Tipp: Először a két sarkát, majd középen nyújtjuk a tésztát addig, ameddig a kívánt méretet elérjük. Így meg tudjuk tartani nyújtás közben a formát.)
  4. Megtöltjük a diós töltelékkel úgy, hogy a szélein kb. 2 cm-t szabadon hagyunk. A szélét egy ecset segítségével megkenjük a megmaradt tojásfehérjével, és föltekerjük a tésztát. A két végét összenyomkodjuk lezárjuk. A második tésztát is ugyanígy készítjük el a mákos töltelékkel.
  5. Miután elkészültek a tekercsek, akkor egy sütőpapír szélére ráhelyezzük ez egyik tekercsünket, és föltekerjük a sütőpapírral együtt. A másik tekercsünket is szintén sütőpapírral együtt föltekerjük. Ez azért szükséges, mert így teljesen megtartja a formáját a sütemény. Ráhelyezzük egy sütőformára, kb. 35- 40 percig pihentetjük. Pihentetés alatt a tészta hossza növekedni fog valamennyit, ezt vegyük figyelembe a sütőforma kiválasztásakor.
  6. Fölmelegítjük a sütőnket, és 180 fokon kb. 45-50 percig sütjük, a kívánt színig.
  7. Amikor langyosra hűlt a briós, akkor én még 3 evőkanál baracklekvárt fölmelegítettem, és egy ecset segítségével lekentem mind a kettő rudat. Kölcsönöz egyfajta fényességet a tésztának. A boltban vásárolt lekvár alkalmasabb erre a célra.
  8. Jó étvágyat
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 35 x 40 cm
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 5
össznézettség: 2 182
elküldve: 0
receptkönyvben: 18
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Éva házias konyhája

Mióta szakács: 2014.02.14.
144 recept

receptjellemzők

mikor: mindig, reggeli, tízórai, uzsonna
szakács elkészítette: párszor készített receptek
alkalom: húsvét, karácsonyi édességek
szezon: bármikor
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
konyha: olasz
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

diós kalács, mákos rúd

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

1003
finomliszt 500 g
tej 250 ml
instant élesztő 7 g
cukor 70 g
vaníliás cukor 1 csomag
tojássárgája 3 db
vaj 115 g
citromhéj 1 citromból nyert
3 g
napraforgó olaj 1 ek
dió 150 g
cukor 50 g
tej 40 ml
vaníliás cukor 1 teáskanál
vaj 10 g
sárgabaracklekvár 1 ek
tojásfehérje 1 db
mák 150 g
cukor 50 g
tej 50 ml
vaníliás cukor 1 teáskanál
vaj 10 g
tojásfehérje 1 db
sárgabaracklekvár 3 ek