Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Bruschetta friss paradicsomból

Bruschetta friss paradicsomból
Bruschetta friss paradicsomból
15 perc / előkészület: 10 perc sütés: 5 perc
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nálunk az első lakáskertes paradicsomszüret rituális étele a friss paradicsomból készült bruschetta, vagyis pirítós egy kis extrával. Mikor először termesztettünk itthon narancs és sárga színű koktélparadicsomot, és kezdett gyorsabban teremni, mint ahogy meg tudtuk volna enni, akkor próbáltam ki először ezt a receptet, azóta rendszeresen csinálom olyan hétköznapi, fáradt estéken, amikor 5 percnél többet nem szeretnék rászánni a vacsi készítésre. Nem mellesleg legálisan pucolhatom el vele a száraz kenyérmaradékokat, hiszen a pirítóshoz ezek ideálisak.

Paradicsom szezonban a legjobb elkészíteni finom, friss piaci vagy saját paradicsomból. Mi a lakáskertünkben sokat termesztünk, mert könnyen gondozható, nagyon barátságos és hálás kis zöldség. A saját termesztésű, vagy szezonban vásárolt piaci paradicsom íze összehasonlíthatatlan a multikban vett sápatag bogyóéval. Persze azt sem szégyen enni, mi is ráfanyalodunk néha. :)

Próbáljátok ki, szeretni fogjátok! :)

hozzávalók / 2 adag

ajánlat

Isteni, energiakímélő expressz vacsi fáradt hétköznap estékre, mikor szívesen huppanok le egy pohár bor és némi ennivaló kíséretében a fűszer illatú, fülledt levegőjű teraszunkra, hogy kicsit kiszellőztessem az agyamat egy végiggürizett nap végén. De tökéletes reggeli lusta vasárnap reggeleken is, amikor a reggeli kávé is fél órán keresztül készül.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A paradicsomokat és a kaliforniai paprika negyed részét apró, kb. 1 centis kockákra vágjuk, és egy közepes tálba szórjuk. A legjobb különböző színű (piros, sárga, narancs, fekete, zöld) paradicsomokból, akkor brutális étvágygerjesztő színkavalkád lesz a vége.
  2. A fokhagymát megpucoljuk, majd felaprítjuk vagy lereszeljük. Ez is mehet a paradicsom és a paprika mellé a tálba.
  3. Jöhetnek a bazsalikomlevelek. Mindenképp friss bazsalikomot használjunk, összehasonlíthatatlan a szárított nyolcad unokatestvérével. A leveleket összecsavarjuk, és úgy vagdaljuk pici darabkákra. Isteni illata van, mehet ez is a paradicsomos tálba.
  4. Meglöttyintjük az egészet egy pici olívaolajjal, majd sózzuk, borsozzuk, és reszelünk rá egy kis friss parmezán sajtot. Ez nálunk mindig van a hűtőben, mert sokáig jó, és nagyon sokféle ételhez lehet használni!
  5. A tálban összekeverjük az illatos, finom zöldségeinket, és magukra hagyjuk őket 2 percig, hogy összebarátkozzon a fokhagyma és a bazsalikom a többi aprított finomsággal.
  6. Addig megcsináljuk a pirítósokat. Kb. 2 evőanál olívaolajat öntünk egy serpenyőbe, majd ha már meleg, beletesszük a szikkadt kenyérszeleteket. Ezek magukba szívnak egy keveset a finom olívaolajból, miközben gyorsan aranybarnára pirulnak.
  7. A másik oldalukat is megpirítjuk. A legjobb rozskenyérből vagy bagettből csinálni, de egyszerű fehérkenyérből is isteni! És nem mellékesen ez a legjobb módszer, hogy konstruktív módon szabaduljunk meg a polcon árválkodó száraz kenyérdarabkáktól. Ha be akarok durvulni, és 3 napon belül nincs kilátásban randi, akkor fokhagymával még bedörzsölöm a kész pirítósokat!
  8. A pirított kenyerekre rápakolok 1-1 szép kupacot a zöldségekből, és már ehetünk is!
  • elkészítettem: 20 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 23 847
elküldve: 10
receptkönyvben: 262
elkészítve: 9/14
Facebookon megjelent: -

szakács

cirpi

Mióta szakács: 2012.04.10.
13 recept

receptjellemzők

fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
elkészítési idő: 5-15 perc
diéta: cukormentes, tojásmentes
nehézség: könnyű
maradék ételből: maradék rizsből és tésztából
szezon: nyár
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: tapas
adag: 2 főre
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
fogás: hideg előétel
konyha: olasz

egyéb elnevezések

paradicsomos pirítós, rozskenyér pirítva parmezán sajttal, fokhagymás pirítós paradicsommal

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

orsolya77
Hókifli / orsolya77 Thu, 2013-08-08 10:17

Kedves Cirpi!
Dugig van a kertünk paradicsommal, főleg koktélparival. Köszönöm a receptet. Kb 1 hónapja rákattantunk erre a finom és nagyszerű, de egyszerű és gyors ételre.
Bőséges paradicsomszüretet kívánva: Orsi :)

Control
Control Fri, 2012-06-22 14:41

Lassan érik a paradicsom, ki fogjuk próbálni, köszi! :)

cirpi
cirpi / cirpi Sat, 2012-06-23 08:41

Igen-igen! :) Már pirosodnak nálunk is, ha ilyen brutális idő marad, jövő hét végén első szüret! :) Remélem, ízleni fog!!

425
paradicsom 3 db
piros kaliforniai paprika 0.25 db
fokhagyma 1 gerezd
bazsalikom 8 levél
parmezán sajt 30 g
olívaolaj 2 ek
0 ízlés szerint
négyszínű bors 0 ízlés szerint
rozskenyér 20 dkg