Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Bukta vaníliás öntettel

Bukta vaníliás öntettel
Bukta vaníliás öntettel
120 perc / előkészület: 60 perc sütés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások (5)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Egyik kedvenc natúr termék márkám idén Karácsonykor receptkönyvvel kedveskedett a vásárlóknak. Beadtam a derekam, és beruháztam egyre. Ebben találtam ezt a bukta receptet, melyet honosítottam kicsit, hiszen nálunk ahány gyerek, annyi kívánalom az ételek, és a lekvárok terén is. Mivel a vanília öntetből fél fogunkra sem lett volna elég az előírt mennyiség, ezért itt már a duplázott adag látható. Úsztassuk meg a lekváros golyóbist, nehogy pont az utolsó falathoz ne maradjon szósz!

hozzávalók / 6 adag

A buktához

Az öntethez

ajánlat

Kiadós levesek után pótolhatjuk vele a második fogást. Egy pohár tejjel reggelire, uzsonnára is adható. Bármikor nagyon finom!

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Egy nagy tálban keverjük össze a lisztet, a nádcukrot és a sót.
  2. A közepébe készítsünk egy kis mélyedést, ebbe öntsük a langyos tejbe morzsolt élesztőt, és a szinte folyékony vajjal elkevert két tojássárgát.
  3. A folyékony anyagokat szép lassan dolgozzuk össze a lisztes keverékkel, amíg a tészta elválik az edénytől. Ekkor takarjuk le egy átlátszó fóliával, és várjunk, míg a kétszeresére kel.
  4. Közben vajazzunk ki egy tepsit és szórjuk meg cukorral.
  5. A kelt tésztából gyúrjunk kb. 60 grammos golyókat. Mutató ujjunk segítségével szúrjunk mindegyik közepébe lyukat, ide töltsünk 1-1 kanál lekvárt, majd nyomjuk össze a tésztát. Ekkor mehetnek a vajazott-cukrozott tepsibe, hogy ismételt letakarás után újból a duplájukra kelhessenek.
  6. Előmelegített sütőben 180 fokon 30-35 percig süssük, tálalás előtt porcukrozzuk.

Öntet:

  1. A tejet a tejszínnel, a vanília rúdból kikapart magokkal felforraljuk. (Magát a vanília rudat is beledobhatjuk, ettől még intenzívebb ízt kap, de vegyük majd ki forralás után.)
  2. Egy fém vagy hőálló üveg tálban habosra keverjük a sárgákat a cukorral, majd óvatosan hozzákeverjük a kissé kihűtött, még meleg tejes keveréket.
  3. Helyezzük forrásban lévő víz fölé a tálat, és folyamatos keverés közben gőzöljük, sűrűsítsük be a vanília öntetet. Ezzel locsoljuk meg bőven az elkészült buktákat.  Jó étvágyat hozzá!
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 30x24x5 cm
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 6 722
elküldve: 4
receptkönyvben: 114
elkészítve: 3/5
Facebookon megjelent: -

szakács

Gréti

Mióta szakács: 2012.01.30.
311 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
alkalom: karácsonyi édességek, vasárnapi ebéd
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

Lekváros bukta, vegyes lekváros bukta, bukta vaníliasodóval, lekvárral töltött kelt tészta

Hozzászólások (5)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

aneg
Wendy / aneg Sat, 2013-04-13 20:42

Szia Gréti,

Már kétszer elkészítettem, nagyon klassz és finom lett. Köszi a receptet.

Wendy

hokuszpokusz
hokuszpokusz Fri, 2012-12-07 21:56

Oh, én az ilyesmit nagyon imádom :D Ha egy szép képet látok, akkor az elkészítéséhez azonnal kedvet kapok :)) Hosszú napom volt, így ha nem is szívesen, de holnap reggelig várakozhatok :) Még szerencse, hogy közben aludni fogok ;D
Köszönöm! :)

Bagdi Gréta
Gréti / Bagdi Gréta Sun, 2012-12-09 20:12

Szia Hokuszpokusz, remélem tegnap kipihenten sikerült elkészíteni a buktát!...és ízlett is mindenkinek! üdv, Gréti

931
finomliszt 50 dkg
nádcukor 6 dkg
0.5 tk
tej 2 dl
élesztő 30 g
tojássárgája 2 db
vaj 6 dkg
lekvár/ dzsem 450 g
vaj 1 ek
nádcukor 1 ek
porcukor 2 ek
tej 2 dl
habtejszín 2 dl
vanília 1 db
tojássárgája 6 db
cukor 8 dkg