Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Burgonyaleves 8. - majorannás

Burgonyaleves 8. - majorannás
Burgonyaleves 8. - majorannás
45 perc / előkészület: 15 perc főzés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (41)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Van egy szakácskönyvem, amelyben több, mint ötven féle krumplileves recept van. Én is többfélét szoktam főzni, ez azért finom, az meg amazért. De azt kezdem észrevenni, hogy ez a majorannás burgonyaleves lassan átveszi nálunk az uralmat a babérleveles-ecetes, petrezselymes, zöldséges és egyéb társaitól. Valószínűeg nem véletlenül...
Az érdekes az, hogy ezt nem is abban a bizonyos receptkönyvben találtam, hanem a "Finomságok nagymamáink konyhájából" címűben, de simán megállná a helyét akár százféle burgonyaleves közt is.

hozzávalók / 4 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az olajjal és a liszttel világos rántást készítünk.
  2. Hozzáadjuk a majorannát és egy fej vöröshagymát reszelve. Kicsit átforgatjuk, aztán beletessszük a pirospaprikát, és kevergetve, nehogy csomós maradjon, felengedjük a húslevessel.
  3. Beletesszük a kockára vágott burgonyát, sózzuk, ha kell, és puhára főzzük.
  4. Amikor a burgonya már készre főtt, a tejfölt kevés levessel csomómentesre keverjük, s ezt a többi leveshez adjuk, de ezzel már csak épphogy felforraljuk.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 37 030
elküldve: 9
receptkönyvben: 487
elkészítve: 41/57
Facebookon megjelent: -

szakács

Fahéj

Mióta szakács: 2010.07.27.
288 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, tojásmentes
nehézség: könnyű
kategória: levesek
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre
fogás: leves

egyéb elnevezések

majorannás krumplileves, majorannás-tejfölös krumplileves

Hozzászólások (41)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

zsm
zsm Tue, 2017-02-14 18:07

Kedves Fahéj, ez a levesed szenzációs! Korábban főztem így is, úgy is, de ezt az ízt sehogy sem értem el. Amióta ezt a levesedet megfőztem, azóta csak így készítem, szóba sem jöhet másféle mód!:) Már régen volt, hogy első ízben megfőztem, de még csak most véleményeztem, legalább is így tudom. Nagyon hálásan köszönöm Neked e csodás receptet és ha vannak még talomban ilyen és ehhez hasonló egyszerű, de nagyszerű receptjeid, oszd meg velünk, kérlek. Minden jót, sok sikerélményt a konyhában! Puszi, mária

Fahéj
Fahéj / Fahéj Tue, 2017-02-14 19:16

Kedves Mária!
Köszönöm dicsérő szavakat a levesem nevében is! :) Én ugyanúgy vagyok, mint te. Sokféle krumplilevest ismerek, pl. egész gyerekkoromban a babérleveles-ecetes volt a favorit, de mióta ezt egyszer megfőztem, azóta ez a sztár nálunk is. Ha eszembe jut még valami hasonló egyszerű nagyszerűség, ígérem, megosztom veletek!
Üdv: Fahéj

Koni08
Koni08 Thu, 2015-04-09 17:58

Szia Fahéj, ha leveskockát tennék bele, akkor 1,5 literbe hány darabot tegyek? mondjuk úgyis megkóstolom, és teszek bele más fűszert is, de kb :) köszönöm

Fahéj
Fahéj / Fahéj Thu, 2015-04-09 20:00

Szia Koni!
Általában fél liter vízhez adnak 1 leveskockát, tehát ehhez akkor 3 db kellene, de mivel a hagyma és a majoranna úgyis elég ízt ad a levesnek, szerintem 2 kocka is bőven elég bele. Elárulom, hogy én szoktam simán csak vízzel felengedni, mert húslevesem nincs mindig. Akkor egy kicsit több fűszert teszek hozzá (só, bors, majoranna) és bármilyen fura, de plusz egy csipet curryvel kimondottan kiváltható a leveskocka. Nagyon ízletes lesz tőle a leves.
Üdv: Fahéj

Koni08
Koni08 Thu, 2015-04-09 21:10

Jaj de jo, koszonom, ezt akartam hallani. Bar sajnos a leveskocka nagyon finom, probalom kerulni, ahogyan csak tudom, es hat igen valljuk be, alaple sincs allandoan keszleten. De akkor a currys megoldast kiprobalom!

klm999
klm999 Sun, 2014-08-31 13:31

1.5 dl alaplé ?! - 1.5 l alaplé akar lenni, vagy tényleg csak 1.5 dl (150 ml) ? és milyen alaplé legyen, csirke vagy marha, vagy mindkettő jó ?

Fahéj
Fahéj / Fahéj Sun, 2014-08-31 21:17

1,5 liter a helyes mennyiség. Alapléből én csirkét szoktam használni, de mind jó.

Rehova Kata
Miss Lemon / Rehova Kata Sun, 2014-08-31 14:20

Köszönjük az észrevételt, szerkesztői hiba miatt változott a mennyiség, eredetileg 1,5 liter alaplé szerepelt, javítottuk!
További kellemes sütés-főzést!
Kata

Nananyó
Nananyó Sat, 2014-02-01 12:30

Kedves Fahéj!
Köszönöm a gyors reagálásodat, ami a gyerekkorunkat illeti, mi félszavakból is értjük egymást a korkülönbség ellenére. Igen, a sóska, a pöszméte - amit a Mama befőzött télire, és m a r h a h ó l y a g g a l kötözött le - és a legelészés / jó szó! / , édesgyökér rágcsálása, papsajt, madárbogyó stb. És a kert végében a Zagyva, amit imádtunk, és rengeteget fürödtünk benne, és kasokkal fogtuk a kis halakat. Én is azt gondoltam, hogy az utolsó igazi gyerekkor volt a mi nemzedékünké. A saját lányom cáfolt rá, mert sokat volt az Anyukámmal nyáron a Mamánál. Sok rokon élt még Berényben, de náluk mindíg azt mondta, hogy menjünk már a Berénybe. Neki is az volt az igazi, és örülök neki, hogy valamit megérzett belőle.
Visszatérve a levesre, igazad van, a bablevesbe nem az a réntás kell, mint a paradicsomlevesbe. Csak egyszer cserélje fel valaki, egy életre megjegyzi, hogy melyik kell!
Valószínűleg volt a Nagymama levesében zöldség, de a részletek azok, amire nem emlékszem. De az ízemlékezet az élénlen él bennem, de reprodukálni nem tudnám sajnos. Bocsi, hogy ilyen bő lére eresztettem a mondanivalómat, de örülök, ha valakit megérintett, mint Téged! Köszönöm, hogy kutakodsz a kérésem után, szép napot és jó főzöcskézést kívánok, Nananyó

Fahéj
Fahéj / Fahéj Sat, 2014-02-01 16:51

Kedves Nananyó!
Tényleg, a papsajt! Épp a minap beszélgettünk róla, hogy ma már ki merné megenni csak úgy, mosatlanul a mezőről? Meg amúgy se érdekel már senkit, pedig mi olyan szívesen elbíbelődtünk vele. Jaj, de jó volt gyereknek lenni...
Neked is minden jót! Fahéj

Nananyó
Nananyó Fri, 2014-01-31 11:33

Nagy siker ez a leves. Az egyszerűség a nagyszerűséggel! Nem kell mindig bonyolítani a dolgokat, trükköket bevetni. Nekem példa a jászberényi nagyanyanyám, a "MAMA", annak az általam és utólag elnevezett gezemicelevese, friss reszelt tésztával. Minden ami a kertben termett, leveskocka és vegeta /delikát/ nélkül. Hát az volt a csoda. Persze akkor -kb. 60 éve, én most vagyok 67 éves- még más íze volt a zöldségeknek is, nem volt agyon műtrágyázva. A mai napig szeretem nyersen a répát, karalábét, karfiolt, de a mamánál sokkal intenzívebb, finomabb volt. Kihúztuk a répát a földből, megmostuk, és pucolás nélkül ettük. Sokadmagammal töltöttük a nyarakat Berényben, 19-en vagyunk /voltunk/ unokatestvérek, de nem emlékszem hogy valamelyikünknek lett volna hasmenése, vagy más baja! Ugyanígy ettük minden nélkül a paprikát, paradicsomot is, isteni íze és illata volt. Még most is érzem, ahogy a paradicsom leve kicsordul a harapás nyomán, a szánk szélén végigfolyva. Könnyű volt akkor, még nem volt ez a sok rágcsa! Na de ne nosztalgiázzunk, rég volt, szép volt, gyerekek voltunk. Van egy kérdésem, hátha olvassa valaki és tud segíteni.
A férjem nagymamájával éltem 6 évig a házasságkötésünk után, a Nyírségben élt 80 évig, akkor költözött Bpestre. Kitűnően főzött mindent, sokat tanultam tőle. Volt egy krumplilevese, aminek az elkészítéséről csak halvány emlékeim vannak. Arra emlékszem hogy húsos karaj-, vagy tarjacsontot fatálban lesózott, pár napi forgatta, és utána főzte meg krumplival. Emlékeim szerint tejfölös volt, és egy picit savanyú is. De hogy csak a tejföltől, vagy ecettől, azt már nem tudom. Azt sem tudom, hogy rántotta-e vagy csak habarta? Egyébként azt mondta mindíg, hogy a mai - az akkori, mert már 42 éve meghalt - fiatalasszonyok azért nem tudnak jó levest főzni, mert nem pirítják meg kellően a rántást! Lehet benne valami, mert neki tökéletes ízérzéke volt!
Ha valaki tud segíteni, ismeri ezt a levest, az írjon, nagyon köszönöm előre is! Jó főzöcskézést, szép napot mindenkinek, Nananyó

Fahéj
Fahéj / Fahéj Fri, 2014-01-31 17:45

Kedves Nananyó!
Olyan szépeket írsz! Én kicsit később voltam gyerek, mint Te, de hasonlóképpen egész nyáron a kertben "legelésztünk" (ahogy a barátnőmmel viccesen neveztük ezt a ténykedést). Ami ért, azt ettük. A répát mi se pucoltuk, csak jól megmostuk a kútnál, a paradicsomot csak megtörölgettük. Ha a pöszméte ért, az volt a finom, ha a sóska, azt is szerettük. Talán az utolsó generáció voltunk, aki ezt úgy igazán megtapasztalhatta. Már a vetőmag is más, a föld is, a levegő is, de még az eső is. Én igazi, olyan mélységesen zamatos, paradicsomízű paradicsomot évek óta nem ettem. Nem tudom, miért, de a piacon se lehet kapni. És igazi békebeli tejföl se lelhető fel sehol, hiába írják rá, hogy házi, az se olyan mint anno. Szomorú, hogy a gyerekeink már nem kóstolhatják.
A levesedet nem ismerem, bár Nyírségi volt az én nagyanyám is. Gyanítom, hogy valami csorba lehet. Zöldség is volt benne? És valami tészta? Esetleg (hús)gombóc? A rántásról meg annyit, hogy ebben is igaza volt a Mamádnak. Nagyon fontos a rántás milyensége. Vannak levesek, amikbe igenis hogy jól meg kell pirítani a lisztet, mert úgy lesz aromája. Viszont vannak levesek, mint a pl. paradicsomleves, amibe meg tilos megpirítani, mert ott meg az nem jó. A levesednek meg megpróbálok utánajárni, mert engem is érdekel.
Szeretettel üdvözöllek: Fahéj

Sz.I.N.
Sz.I.N. Mon, 2013-02-11 22:29

Kedves Fahéj!

Ez igazán finom és krémes lett :) köszönjük. Fél órája lett készen.
Leheletnyi almaecet került bele és virsli :) holnapra összeérnek majd az ízek és biztosan még finomabb lesz! Imádom a burgonyalevest és a majorannát is :) élvezet volt kóstolgatni!

Még egyszer köszi a receptet!

Fahéj
Fahéj / Fahéj Tue, 2013-02-12 15:14

Kedves Sz.I.N.!
Nekünk ez az egyik kedvenc levesünk, bár többféle burgonyalevest ismerek. De ez még a gyerekkori imádottat is legyőzte. :) Örülök, hogy ízlik!
Üdv: Fahéj

Nadin
Nadin Fri, 2012-12-14 17:04

Annyira örülök, hogy a napokban tök véletlenül felbukkant előttem ez a recept. Ma megcsináltam. Egyszerű és nagyszerű! Valószínű ezután nálunk is ez lesz "A KRUMPLILEVES". Köszönöm szépen.

zalezsem
zalezsem Tue, 2012-02-28 16:00

nagyon finom volt, én már többször megcsináltam, a 1,5éves kislányom is nagyon szereti.

Fahéj
Fahéj / Fahéj Thu, 2011-12-22 12:41

Kedves Merci!
Örülök, hogy ízlik. Nálunk is tegnap az volt ebédre: :)
Üdv: Fahéj

kathy55
kathy55 / kathy55 Thu, 2011-11-24 13:06

Megcsináltam! Nagyon finom lett! egy tányérral nem elég belőle az biztos! Köszönöm! :)

anyamaci 22
anyamaci 22 Fri, 2011-11-04 14:46

Holnapi levesünk,biztosan nagyon fincsi lesz.Köszi a receptet:)Üdv:anyamaci

Fahéj
Fahéj / Fahéj Fri, 2011-11-04 21:36

Nekünk ez a kedvenc krumplilevesünk. A Fakanál Recepttár egyik számában találtam, aminek az a címe, hogy "Finomságok nagyanyáink konyhájából". És tényleg finomság, lehet, hogy én is ezt főzök holnap, most, hogy eszembe juttattad. :)
Üdv: Fahéj

mares720716
mares720716 Sat, 2011-03-19 12:04

Nagyon finom lett.Férjem kétszer is evett belőle,én tettem bele Debrecenit.

szneki
Szneki / szneki Wed, 2011-03-16 17:34

Nagyon finom!Olyan egyszerűen elkészíthető,zseniális,köszi még egyszer!
Zs.

szneki
Szneki / szneki Tue, 2011-03-15 21:49

Épp azon agyaltam,mit kéne holnap(valami egyszerűt) főzni,bekukkoltam ide,ezaz,holnap nálunk ez a leves lesz!
Köszike,majd megírom a tapasztalatokat!
Üdv.:Zsuzsi

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Tue, 2011-03-15 17:56

Fahéj!

Igazad van, rengetegfélét ismerek én is, főleg az olyan ment eddig, ami be volt zöldségelve, babérleveles volt,meg ecetes.
Ezek után átváltok erre, ez gyönyörűen guszta! Biztosan finom, legközelebb így készítem el, és reflektálok, mert kíváncsivá tettél:-))))))
Szép napot még mára az ünnepből!
Éva-Anyóca

Fahéj
Fahéj / Fahéj Tue, 2011-03-15 20:04

Kedves Éva-Anyóca!
Én meg kíváncsian várom, hogy ízleni fog-e Nektek! Ahogy írtam is, nekünk egy ideje már ez a kedvenc.
Neked is minden jót!
Fahéj

332
burgonya 1 kg
alaplé 1.5 l
majoranna 1 ek
vöröshagyma 1 közepes fej
tejföl 150 g
napraforgó olaj 3 ek
finomliszt 2 evőkanál
fűszerpaprika 1 kk
0 ízlés szerint