Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Burgonyás cipó - Burgonyás kenyér 4.

Burgonyás cipó - Burgonyás kenyér 4.
Burgonyás cipó - Burgonyás kenyér 4.
60 perc / előkészület: 30 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (19)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Volt pár kenyérke kísérletem, aztán a több kevésbé sikerültből kerekedett egy egészen finom cipócska. Ezt azóta is sütöm, amikor csak időm megemgedi. Nagy előnye a bolti kenyerekkel szemben, hogy 4-5 nap után is fogyasztható és finom. Elég konyharuhába csomagolva tárolni, mert nem szárad ki 2 nap alatt. Bár ritkán fordul elő, hogy több napig kell tárolni :).

hozzávalók / 4 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Burgonyát hajában megfőzzük, megpucoljuk, krumplinyomóval összenyomjuk, majd hagyjuk kihűlni.
  2. Kelesztő tálba a lisztet leszitáljuk, majd hozzáadjuk a sót, a cukros vízben felfuttatott élesztőt és a már kihűlt burgonyát. Ezt jól kidagasztjuk (nekem prímán viszi a konyhai robotgép), majd lefedjükm, és meleg helyen jó 40 percig kelesztjük.
  3. Kelesztés után átgyúrjuk, megformázzuk, bevágjuk a tetejét, és hagyjuk még 20-25 percet pihenni. A sütőt közben előmelegítjük.
  4. A maradék élesztőből, vízből és lisztből jó híg kovászt csinálunk, és ezzel kenjük meg a cipót, majd megszórjuk szezámmaggal, és betesszük a közepes hőmérsékletű sütőbe. Megsütjük, sütés közben még egyszer megkenjük a híg kovásszal.

  • sütési hőfok: 180°C
  • elkészítettem: 3 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 3
össznézettség: 30 311
elküldve: 12
receptkönyvben: 432
elkészítve: 9/24
Facebookon megjelent: -

szakács

SzemiKati

Mióta szakács: 2011.05.09.
7 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
nehézség: közepes
diéta: laktózmentes, tejmentes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre
fogás: köret

egyéb elnevezések

burgonyás kenyér, krumplis cipó

Hozzászólások (19)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

margica
margica Sat, 2014-09-06 08:45

ebből a kenyérből nem maradt ki só? egyébként nagyon kívánatos látszatra
még nem sütöttem meg, mert hiányolom a sót belőle.
kenyérsütőgépben meglehetne sütni?

Pilgrim09
Pilgrim09 Sun, 2014-04-27 10:10

Sziasztok!
Kezdő kenyeres vagyok, és ez a recept elég egyszerűnek tűnik számomra is :) Viszont a 4-es ponttal bajban vagyok :( A maradék élesztő okés, gondolom az 50 g-os maradéka... Viszont a többit nem értem :( Segítene valaki? Most állnék neki megcsinálni. Köszönöm :)

agnes68
agnes68 Thu, 2014-01-23 20:22

Köszönöm a receptet, most már rendszeresen ezt sütöm, nagyon finom kenyér. Kovásszal meg kenve a tetejét nagyon finom ize lett. Annyit változtattam rajta, hogy kb.5-1o dkg teljes kiörlésű lisztet teszek pluszban hozzá és kicsivel több vizet. Nagyon szereti az egész család.

jutkacsutka
jutkacsutka Fri, 2013-01-25 14:44

Megsütöttem és nagyon jó lett!Azon kívül,hogy kevés sót tettem bele és tettem hozzá olajat...persze egy kicsit híg lett a tészta,de azt meg orvosoltam azzal,hogy több lisztet kevertem bele.ez lett az alap kenyértésztám itthon!Most elkészítem grahambúzaliszttel ,de terveim között szerepel az is,hogy pirítok meg kockára vágott vöröshagymát olajon és azt is belekeverem majd :-)
Köszönöm szépen a receptet!

urbanjne
urbanjne Wed, 2011-05-11 07:15

ejiku!

Nagyon megörültem a gyors segítségnek.
A hétvégén ki fogom próbálni, ugyanis akkor jön
haza a lányom és neki szeretnék kedveskedni,
mivel Ő nem ehet élesztős kenyeret.
Nagyon köszönöm!

szemikati
SzemiKati / szemikati Tue, 2011-05-10 12:16

Szia!

Több próbálkozás után nekem még csak így sikerült elérnem, hogy szép ropogós legyen a héja. Enélkül is szép, de nem ropog. Nekem az nem az igazi :) De ha van egyéb ötlet, hogy érhetem ezt el (próbálkoztam vízzel, tejjel már) , várom az ötleteket :)

szemikati
SzemiKati / szemikati Wed, 2011-05-11 07:23

Kedves vikidar hajni

Nekem ez sajnos nem vált be. Nyilván sütőtől is függhet, ennyire rutinos még nem vagyok. Főzni nagyon régóta főzök és szeretek is, de sütögetni most kezdtem el. Gondolom gyakoral teszi ... :)

szeva65
Sz Éva / szeva65 Thu, 2011-05-12 11:59

Szia!

Próbáld ki, a jénaiban való sütést. Akkor is ropogós. Vagy tudom ajánlani a sütőzacskót.

szemikati
SzemiKati / szemikati Thu, 2011-05-12 12:15

 Végül is sütök még annyi cipócskát, hogy lesz alkalmam minden ötletet kipróbálni :) Köszönöma jótanácsot, kísérletezgetek majd :) Mendemellett nem fáradtság 2x negkenni a kenyérkét, de nyilván nyitott vagyok mindenre :)

urbanjne
urbanjne Tue, 2011-05-10 10:55

Szeretnék krumplis kenyeet sütni, de élesztő nélkül. Tudna valaki segíteni benne?
Előre is köszönöm.

ejiku
Maria. / ejiku Tue, 2011-05-10 11:17

Szia urbanjne!
Reméllem tudtam sdegíteni ezzel a receptel.Késítsd el és írd meg hogy mien lett. Maria

Krumplis kenyér élesztő nélkul:

1 csésze bugonya (fott áttort)
3 csésze liszt
1 csésze víz (vagy szukség szerint)
4 teáskanál sütőpor
1 teáskanál só (vagy ízlés szerint)

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra.
Keverjük össze az áttort burgonyát és a vizet amíg síma csomómentes lesz.
Adjuk hozzá az átszitált lisztet és a sütőport és gyúrjuk amíg lágy és sima nem lesz.
Süssük kb 35 percig vagy amíg szép aranybarna nem lesz.

516
kenyérliszt BL80 50 dkg
víz 2.5 dl
élesztő 2.5 g
cukor 1 csipet
burgonya 4 közepes db
szezámmag 2 teáskanál