Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Burgonyás kenyér 2.

Burgonyás kenyér 2.
Burgonyás kenyér 2.
240 perc / előkészület: 180 perc sütés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A kardamom és a majoránna jól illenek egymáshoz. Kissé szokatlan ízű kenyér, de a fűszerek hozzájárulnak a jó emésztéshez.

hozzávalók / 8 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A különféle liszteket és a burgonyapelyhet egy nagy tálban összekeverjük a fűszerekkel és a sóval.
    Ilyenkor tudjuk ellenőrizni, hogy kellőképpen sós-e.
  2. A liszt közepébe mélyedést alakítunk ki, ide tesszük bele az élesztőt és a cukrot. 3 dl langyos vízzel, kevés liszttel kovászt készítünk. Liszttel betakarva egy órán keresztül meleg helyen érleljük a kovászt.
  3. Ezután még kb. 3 dl langyos vízzel alaposan kidolgozzuk, hogy lágy, rugalmas tésztát kapjunk. (A víz mennyisége függ a liszt minőségétől.) Konyharuhával betakarjuk a tésztát és egy órán át a duplájára kelesztjük.
  4. Ha megkelt, újra átgyúrjuk és közben beledolgozzuk az olajat is.
  5. Kettévesszük a tésztát, és hosszúkás kenyérformára alakítjuk. Beolajozott, lisztezett sütőlemezre tesszük a kenyereket és a tetején haránt irányban párhuzamos bevágásokat ejtünk kb. 2-3 cm-re egymástól.
    Még a tepsiben is kelesztjük fél órán át.
  6. Közben a sütőt begyújtjuk és a sütőrács alá egy másik tepsiben vizet teszünk. Az így képződő pára megakadályozza, hogy a kenyerünk héja rögtön megkeménykedjen, így a belseje is biztosan átsül.
  7. Először magas hőmérsékleten (200 fokon) sütjük 10 percig, majd 180 fokra mérsékelve készre sütjük a kenyerünket (kb. még 35-40 perc). Ha gyorsan pirulna a teteje, akkor tegyünk rá több rétegben összehajtott kéztörlő szalvétát, ami megakadályozza, hogy megégjen.
  8. A sütőből kivéve, kevés vízzel megszöktetjük a kenyereket és hagyjuk kihűlni.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 31 446
elküldve: 0
receptkönyvben: 80
elkészítve: 1/2
Facebookon megjelent: -

szakács

ze(n)derta

Mióta szakács: 2008.04.29.
188 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szezon: bármikor
kategória: kenyerek
konyhatechnológia: kenyérsütő receptek
nehézség: közepes
vegetáriánus: vegán
kalória: magas
diéta: tejmentes, tojásmentes
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: köret
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

burgonyás-majoránnás kenyér

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

643
tönkölybúza liszt 800 g
teljeskiőrlésű tönkölybúza liszt 100 g
rozsliszt 100 g
búzakorpa 100 g
burgonyapehely 200 g
2 tk
cukor 2 teáskanál
instant élesztő 1 tasak
fekete kardamom 0.25 tk
majoranna 0.5 teáskanál
olívaolaj 1 dl
víz 6 dl