Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Burgonyás kenyér ahogy Iluska készíti

Burgonyás kenyér ahogy Iluska készíti
Burgonyás kenyér ahogy Iluska készíti
60 perc / előkészület: 30 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Finom is a házi ropogós kenyér, és az a baj, ha egyszer megsüti az ember, már többet nem is akar vásárolni az üzletben... én is így voltam vele, azóta én sütöm a kenyereket is... Akár 4 napig is friss marad... bár addig úgy sem fog elállni, mert elfogy!

hozzávalók / 3 adag

ajánlat

Kenyeret mindig langyos hozzávalókból kell sütni, langyos vízzel. Ebből a mennyiségből nekem, mivel kétfelé vettem a tésztát, 2 kenyér lett, egyik 85 dkg-os, másik 45 dkg-os. Időigényes, főleg a kelesztések időtartama végett, de megéri, mert rendkívül finom lesz!!

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Egy tálba a lisztből elveszünk 10 dkg-ot, rámorzsoljuk az élesztőt, és a 3 dl langyos vízből keveset elvéve szétkeverjük. Ez lesz az úgynevezett kovász.
  2. Félretesszük állni másfél óráig.
  3. Közben megfőzzük héjában a burgonyát jó puhára.Megpucoljuk,egy villával szétnyomkodjuk.Kihűtjük.
  4. A meglévő kovászra öntjük a többi 50 dkg lisztet,kihűlt burgonyát, a sót, a langyos vizet hozzáadagolva (lehet, nem kell mind), majd kidagasztjuk a tésztát keményre. Az olajat a vége felé adjuk hozzá. A tetejét meglisztezzük, letakarjuk (1 óra kelesztés).
  5. Ha megkelt, ismét átdagasztjuk. Enyhe lisztezés a tetejére, majd ismét kelesztés, és utolsó dagasztás. Kelesztjük.
  6. Végül enyhén lisztes deszkára borítjuk, átgyúrjuk, formáljuk, és sütőpapírral bélelt formába tesszük. Bevágjuk, és 20 percig még kelesztjük.
  7. Megspricceljük vízzel, és 220 C fokra előmelegített sütőbe toljuk kb. negyed órára, majd mérsékeljük 180 C fokra a hőt.
  8. Ha szép világosbarnának látjuk a tetejét, kivesszük. Ismét megspricceljük vízzel, és rácsra téve hagyjuk kihűlni. Ha már nem meleg, szeletelhetjük. Jó étvágyat!
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 5 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 5 595
elküldve: 0
receptkönyvben: 55
elkészítve: 1/1
Facebookon megjelent: -

szakács

Iluska

Mióta szakács: 2011.04.25.
767 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, laktózmentes, tejmentes, tojásmentes
kategória: kenyerek
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
adag: 3 főre
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
fogás: köret

egyéb elnevezések

kovászos kenyér, kenyér burgonyával, házi kenyér

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

799
finomliszt 60 dkg
burgonya 1 közepes db
friss élesztő 1.5 dkg
1 teáskanál
víz 3 dl
olívaolaj 2 ek