Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Burgonyás pogácsa gazdagon

Burgonyás pogácsa gazdagon
Burgonyás pogácsa gazdagon
80 perc / előkészület: 40 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (1)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A burgonyás pogácsa elkészítésének módját egy recept újságban találtam, amit továbbfejlesztettem és "gazdagítottam". Azóta sokszor elkészítettem, kisebb-nagyobb változtatásokkal. Túlzás nélkül mondhatom, hogy mindenhol sikert aratott kivétel nélkül. Ha leírtak szerint készíted el, biztos siker, és attól kezdve számtalan variációval formázhatod a saját ízlésedre. Sok sikert, és jó étvágyat hozzá!

hozzávalók / 8 adag

a tésztához

a tetejére

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az összegyúrt tésztának minimum egy éjszakát a hűtőben kell állnia, ezért már előző este el kell készíteni.
  2. Megfőzzük héjában a burgonyát, és hagyjuk kihűlni.
  3. Egy keverő edénybe tesszük, hozzáadjuk a lisztet, a margarint (vagy vajat), a tojások sárgáját, az élesztőt (nem por), a sót és a cukrot. Az összetevőket kézzel alaposan összedolgozzuk, és kb. 10 perc alatt egységes tésztává gyúrjuk.
  4. A tésztát folpackba csomagoljuk, és a hűtőbe tesszük. Ezzel kész vagyunk az aznapi teendőinkkel.
  5. Másnap a darabolt (kockázott) bacon szalonnát zsírjában megpirítjuk, és lecsepegtetve hagyjuk kihűlni.
  6. Ugyanígy teszünk a tökmaggal is, pici olajon megpirítjuk. Egyik kezünkben a fakanál a keveréshez, másik kezünkben egy fedő pajzsnak, mert a galád magok előszeretettel ugrálnak ki a serpenyőből. Sütés közben jól megsózzuk őket.
  7. Amikor mindezzel megvagyunk, kivesszük a tésztát a sütőből, ami azóta kihízta a csomagolását.
  8. Lisztet hintünk a konyhapultra (gyúródeszkára), és kinyújtjuk a tésztát, hogy a fenti hozzávalókat rászórjuk gazdagon. Egyenletesen eloszlatjuk a pirított bacont, a sajtot és a tökmagot, majd a tenyerünkkel a tésztába nyomkodjuk, és újból összegyúrjuk.
  9. A gazdagított tésztát újból kinyújtjuk, ezúttal téglalap alakúra (kb 1.5 -2 cm vastagságúra). Késsel érdesítjük, majd szemmel három részre osztva először a bal, majd a jobb oldalt középre hajtjuk. Ezután újból kinyújtjuk kb 1.5 cm vastagságúra, a tetejét rácsosan bevagdossuk, és pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.
  10. Szilikonos sütőpapírral fedett sütőlapra tesszük. Amíg egy kicsit kel a tészta, megkenjük a pogácsákat a tojássárgájával, és meghintjük köménymaggal, pirított tökmaggal (vagy szezámmaggal is lehet).
  11. Ezután sütőbe tesszük, és 180 C-on (légkeverésen) 20-22 percig sütjük. Félidőben a sütőlapot megfordítjuk az egyenletes sütés érdekében. Amíg az első adag sül, megkenjük, és megszórjuk a második adagot is.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • elkészítettem: 15 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 6 293
elküldve: 2
receptkönyvben: 46
elkészítve: 1/1
Facebookon megjelent: 1

szakács

Picantéria

Mióta szakács: 2015.01.03.
1 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
alkalom: buli receptek, szilveszter
fogás: egyéb fogás
nehézség: közepes
kategória: pogácsa
szezon: tél
szakács elkészítette: család kedvence receptek
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

pirított magos krumplis pogácsa, pirított baconös krumplis pogácsa, magos krumplis pogácsa

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

786
burgonya 375 g
finomliszt 660 g
margarin 380 g
tojássárgája 4 db
friss élesztő 40 g
22 g
cukor 20 g
bacon 5 dkg
napraforgó olaj 1 teáskanál
tökmag 1 ek
füstölt sajt 5 dkg
tojássárgája 1 db
köménymag 1 kávéskanál
tökmag 1 ek