Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Burgonyás pogácsa - nagyiféle

Burgonyás pogácsa - nagyiféle
Burgonyás pogácsa - nagyiféle
65 perc / előkészület: 40 perc sütés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nagyiféle recept, hihetetlenül puha és finom még másnap is. Nem mondom, melós, de én semminek nem állok neki, ami nem érné meg az időt és fáradtságot:)

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Picit módosítva van a recept, nagyi mindig tisztán zsírral csinálta, de akkor számomra nagyon érződik a zsír íze, ezért váltottam le a felét margarinra, de természetesen lehet tisztán zsírból, vagy tisztán margarinból is csinálni. Érdemes mindig annyit szaggatni, amit épp a tepsibe teszünk, és a sütőbe is megy pár percen belül, mert hajlamos el kelni a tészta, ezáltal ide-oda eldülöngélnek, persze az ízén, és az állagán nem változtat, de akinek fontos az esztétika, csinálja inkább így. Én általában dupla adagot szoktam csinálni, és sütés-hűlés után bezacskózom, és berakom a fagyasztóba, így ha megkívánom, vagy tudom, hogy hirtelen vendégek jönnek, csak kikapom, és hagyom kiengedni meleg helyen. Olyan frissek lesznek, mintha aznap sütötte volna az ember. A képen látható pogácsák is ilyen fagyasztóból előkapottak.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A burgonyát megpucoljuk, apró darabokra felkockázzuk, és sós vízben puhára főzzük, kihűtjük.
  2. Ha kihűlt a burgonya, törjük össze krumplinyomóval, majd a tejbe rakjunk cukrot, kéz melegre melegítsük fel, morzsoljuk bele az élesztőt, egy kevés lisztet szórjunk a tetejére, és várjuk meg, míg jó habos nem lesz.
  3. A hozzávalókat mérjük ki. A lisztet morzsoljuk el a sóval, szódabikarbónával, és a zsíradékokkal, ezután adjuk hozzá a kihűlt burgonyát, tejfölt, a felfuttatott élesztőt, és a tojást.
  4. A dagasztásra szánjunk időt, jól dolgozzuk össze, hólyagosnak kell lennie a tésztának, ill. könnyedén váljon el az edény falától. Ha kész, szórjuk meg liszttel, takarjuk le konyharuhával, és meleg helyen legalább félórát hagyjuk kelni.
  5. A lisztezett nyújtódeszkán kb 1-2 cm-re, és lehetőség szerint téglalap alakúra nyújtsuk ki a tésztát, és hajtogassuk. Fogjuk az egyik szélét, közepéig behajtjuk, megfogjuk a másik szélét, azt ráhajtjuk, majd felülről még egyszer félbehajtjuk. Letatakarjuk konyharuhával, és 15-20 percig pihentetjük, majd megismételjük a hajtogatás és pihentetés fázist még kétszer.
  6. A harmadik hajtogatás és pihentetés után nyújtsuk ki a tésztát kb. 3 cm vastagra, és tetszőleges formával szaggassuk ki. (én pálinkás poharat szoktam használni)
  7. Helyezzük sütőpapíros tepsibe, egymástól viszonylag távol, mert szépen megnőnek. Tetejüket tojássárgájával kenjük le ( én most nem tettem, azért ilyen hóka a képen a pogácsám:).
  8. Sütőben süssük meg.

  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 40x35 cm

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 46 587
elküldve: 4
receptkönyvben: 205
elkészítve: 2/5
Facebookon megjelent: -

szakács

Makka

Mióta szakács: 2011.09.11.
7 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
konyhatitkok: nagyi receptjei
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek, szilveszter
nehézség: könnyű
kategória: pogácsa
kalória: magas
fogás: meleg előétel
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc

egyéb elnevezések

krumplis pogi, burgonyás pogácsa

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

polki
MoncsikaAnyuci / polki Wed, 2012-03-14 08:44

Szia!
Mikor először hajtom utána ki kell nyújtani kissé, és úgy kell megint hajtani?
Vagy egyáltalán nem kell kinyújtani a hajtogatások között??
De akkor a 3. hajtás előtt már nem lesz nagyon kicsi a tészta?
Köszi: Mónika

Makka
Makka / Makka Wed, 2012-03-14 19:44

Szia Mónika!

Mielőtt hajtogatnál mindig nyújtsd ki a tésztát. Az utolsó hajtogatás után mikor már a szaggatás előtt vagy akkor is ki kell nyújtani, de csak akkorára amekkora pogácsákat szeretnél. Remélem tudtam segíteni. Hajna

1205
finomliszt 60 dkg
burgonya 60 dkg
margarin 12 dkg
sertészsír 12 dkg
tojás 1 db
friss élesztő 2.5 dkg
tej 1 dl
cukor 0.5 teáskanál
tejföl 3 ek
szódabikarbóna 1 kk
0 ízlés szerint
tojás 1 db