Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Burgonyás-vajas pogácsa Mandulától

Burgonyás-vajas pogácsa Mandulától
Burgonyás-vajas pogácsa Mandulától
50 perc / előkészület: 30 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (4)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Imádom a pogácsát! A leveles tésztás ugyan nem a kedvencem, de szinte minden más jöhet, csak kelt legyen :) Nem régen tudatosult bennem, hogy ennek ellenére régóta nem is sütöttem igazi pogácsát, csak ilyen-olyan piknik pitét és sajtos-vajas kiflit. Ezen éppen ideje volt változtatni! A vasárnapot ezért úgy időzítettem, hogy a pogácsasütés is beleférjen. Mivel éppen nagy főzőcskét csaptam, ez nem is okozott gondot, térültem-fordultam, gyorsan összegyúrtam a tésztát, aztán hajtogatás, szaggatás, sütés... Kezdetétől végéig ugyan sok idő, míg elkészül, de nincs vele nagyon sok munka. Az eredeti recept Horváth Ilona szakácskönyvéből származik, ott Tejfölös pogácsa - másképp néven fut. Ez egy szuper alaprecept! Én viszont mindenképpen krumplisat szerettem volna, mert az tovább puha marad, ezért kiegészítettem egy nagyobb szem főtt krumplival, plusz liszttel és sóval.

hozzávalók / 6 adag

ajánlat

Utazásra, kirándulásra, estére, reggelire... Mindenhogyan kiváló. Még két nap múlva is puha, elég, ha letakarjuk egy konyharuhával.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A burgonyát megpucoljuk, felkockázzuk, sós vízben megfőzzük. Leöntjük róla a vizet, kihűtjük.
  2. A tejet a cukorral meglangyosítjuk, fölfuttatjuk az élesztőt.
  3. 70 dkg lisztet kimérünk, megsózzuk, elmorzsoljuk a krumplival és a vajjal.
  4. Közepébe fészket formázunk, belezúdítjuk az élesztős tejet, beleütünk egy tojást, és belekanalazzuk a tejfölt.
  5. Szép simára dolgozzuk a tésztát, ha szükséges, adunk hozzá lisztet vagy éppen langyos tejet/vizet.
  6. Megszórjuk liszttel, konyharuhával lefedve 1 órát pihentetjük.
  7. Következik a hajtogatás: A tésztát deszkára borítjuk, kétujjnyi vastag téglalap alakúra nyújtjuk. Képzeletben 3 függőleges részre osztjuk a tésztát, az egyik oldalát behajtjuk a 2/3 részéig, a másik oldalt ráhatjuk. (Így kapunk egy három rétegű téglalapot.). 90 fokkal elfordítjuk, és 20 percig letakarva pihentetjük.
  8. Újra nyújtjuk és hajtogatjuk, ugyanúgy, mint az előbb, majd elforgatjuk 90 fokkal. Ismét 20 perc pihenő következik.
  9. Még egyszer hajtogatunk, ugyanúgy mint eddig, de utána még félbe is hatjuk a tésztát (6 réteg vastagságú négyzet lesz az eredmény). 20 percig letakarva pihentetjük.
  10. A sütőt előmelegítjük 220 fokra.
  11. A tésztát ujjnyi vastagra nyújtjuk, tetszőleges méretű szaggatóval kiszaggatjuk, kezünk között kicsit megsodorjuk, hogy szép magasak legyenek. Sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk őket, lekenjük felvert tojással, megszórjuk magokkal vagy sajttal, és a forró sütőben kb. 20 perc alatt pirosra sütjük őket. Inkább figyeljük, ne vegyük szentírásnak a 20 percet, ez változhat.
  12. Vesszőkosárban vagy süteményrácson kihűtjük a szépséges pogácsákat. :)
  • sütési hőfok: 220°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 3 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 4
össznézettség: 29 127
elküldve: 11
receptkönyvben: 374
elkészítve: 20/20
Facebookon megjelent: -

szakács

Mandula

Mióta szakács: 2013.05.28.
35 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
költség egy főre: olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
alkalom: buli receptek, szilveszter
fogás: egyéb fogás
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: pogácsa
szezon: tél
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 6 főre

egyéb elnevezések

burgonyás pogácsa, sokáig puha pogácsa, tejfölös-krumplis pogácsa

Hozzászólások (4)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Suszi
Suszi Thu, 2015-11-12 18:26

Le lehet cserélni a finomlisztet teljes kiőrlésű lisztre e ebben a receptben?

Madlena
Madlena Tue, 2015-02-10 01:41

Ez a pogácsa nagyon finom. Már próbáltam több pogácsa recepttel, de ezt ajánlom mindenkinek, hogy készítse el. Finom, puha...

bmesyke
Mandula / bmesyke Thu, 2015-02-12 14:25

Kedves Madlena!

Örülök, hogy elnyerte tetszésedet és hogy megírtad. További szép napot: Mandula

853
burgonya 1 db
finomliszt 70 dkg
vaj 25 dkg
3 kávéskanál
tej 1 dl
instant élesztő 1 tasak (7 gr)
cukor 1 teáskanál
tejföl 2 dl
tojás 2 db
lenmag 1 ek
szezámmag 1 ek