Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Burgundi kacsamell pirított gombával és lapcsánkával

Burgundi kacsamell pirított gombával és lapcsánkával
Burgundi kacsamell pirított gombával és lapcsánkával
55 perc / előkészület: 35 perc főzés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (11)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A story csak annyi, az ember mindig kísérletezik valamivel, ez pedig egy jól sikerült kísérlet. :)))

hozzávalók / 3 adag

ajánlat

A gomba miatt inkább ebéd, mint vacsora.
Köretnek adhatunk mellé a lapcsánka helyett krokettet, burgonyafánkot, hercegnő burgonyát stb.
A kacsamell "rozéra" (médium) sütve az igazi, de valaki teljesen átsülve kedveli.
Ebben az esetben a sütési idő 15 perc.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tisztított kacsamell bőrét éles késsel hálózzuk be (vágjunk négyzetrácsot a bőrbe).
  2. A húsát sózzuk, borsozzuk, majd fél órát pihentessük.
  3. Addig készítsük el a lapcsánkát: a burgonyát reszeljük le nagylukú reszelőn, majd a vizet kinyomkodva tegyük a reszeléket egy tálba. Adjuk hozzá a tojásokat, lisztet, és a tejfölt, majd sózzuk és jól keverjük össze. Amennyiben túlságosan híg, adjunk még liszet hozzá, ha túl kemény, akkor pedig még egy tojást üssünk a tálba.
  4. Egy serpenyőben forrósítsunk minimális olajat, és evőkanál segítségével formázzunk féltenyérnyi korongokat, majd süssük mindkét oldalát pirosra. Ha kész tegyük félre, majd folytassuk a sütést, amíg el nem fogy a tészta.
  5. A kacsamelleket tegyük egy tiszta (zsiradék nélküli), forró serpenyőbe, bőrös felével lefelé. Süssük pirosra, majd fordítsuk meg, és tegyük ezt a húsos oldalával is. Ezután tegyük serpenyőstől180 fokos előmelegített sütőbe, és süssük tovább 12 percig.
  6. Ha a hús elkészült, vegyük ki a serpenyőből, és tegyük félre pihenni egy tányérba. A visszamaradt zsír jó részét öntsük egy edénybe, annyi maradjon a serpenyőben, amennyi a cukrot felveszi.
  7. Karamellizáljuk a cukrot, majd öntsük fel a borral, valamint a húsokból kifolyt pecsenyelével, és forraljuk ki. Ha az alkohol elpárolgott, kevés keményítőt oldjunk fel vízben, majd adjuk hozzá folyamatosan kevergetve, amíg mártás sűrűségű nem lesz.
  8. Közben forrósítsunk bő olajat, és a lapcsánkákat süssük aranybarna színűre.
  9. Egy serpenyőben forrósítsunk a maradék zsírból egy keveset, és a gombákat pirítsuk meg nagy lángon. Ízlés szerint a sütés befejezése előtt egy kevés fokhagymát is adhatunk mellé.
  10. A kacsamelleket szeleteljük rézsútosan, majd tálaljuk a lapcsánkával, a mártással, és a gombákkal. 

  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 20 692
elküldve: 9
receptkönyvben: 308
elkészítve: 12/14
Facebookon megjelent: -

szakács

Kornél

Mióta szakács: 2010.01.11.
166 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
kategória: húsételek
nehézség: közepes
mikor: ebéd, vacsora
adag: 3 főre
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
fogás: főétel

egyéb elnevezések

burgundi kacsamell, gombás-vörösboros kacsamell

Hozzászólások (11)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

ildica
ildica Mon, 2014-12-01 17:30

A nyolcas pontban kell sütni a lapcsánkákat? De hát már a négyes pontban megsültek,nem? :) Ehhez a recepthez olyan teflon edény kell amit be lehet tenni a sütőbe, gondolom levehető a nyele. Nekem sajna olyanom nincs, pedig már régóta nézegetem ezt a receptet, a kacsamell is meg van hozzá. :( Üdv.: Ildica

salumeria
Kornél / salumeria Mon, 2014-12-01 17:56

Kedves Ildica,
A négyes pontban elősütjük a lapcsánkát, a nyolcas pontban pedig készre. :)
Serpenyő tekintetében fémnyelű kell, hogy legyen, - nem feltétlenül teflon - máskülönben nem megy a sütőben sütés vele. Nekem erre a célra van egy kékacél serpenyőm, szerintem abban sül a legjobban... :)
Üdv.: Kornél

csato
csato Thu, 2012-11-08 13:10

Azt a..........Ezt eddig miért nem szúrtam ki!!!??Szépséges és beindultam rá!:)Kösz a receptet!Üdv Csató

1445
kacsamell 2 db
burgonya 6 közepes db
csiperkegomba 250 g
tojás 2 db
tejföl 1.5 ek
finomliszt 3 evőkanál
vörösbor 1.5 dl
cukor 2 ek
étkezési keményítő 0.5 evőkanál
0 ízlés szerint
fekete bors 0 ízlés szerint
fokhagyma 1 gerezd
napraforgó olaj 3 dl