Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Burgundi marhatokány

Burgundi marhatokány
Burgundi marhatokány
260 perc / előkészület: 10 perc főzés: 30 perc sütés: 220 perc
receptkönyvben hozzászólások (1)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Kevés olyan gasztroblogger van, aki ezt a mára már kultikus ételnek számító fogást nem készítette el, így joggal mondhatom, sereghajtó vagyok már a ebben a témában. :-)
Hiszen ki ne vágyna rá, hogy néhány órát Julia Childdal töltsön együtt, és főzőcskézzenek egyet közösen.
Tegye meg mindenki, itt van egy kis útmutató a híres Boeuf Bourguignonhoz.

hozzávalók / 4 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A szalonnáról vágjuk le a bőrét, majd kockázzuk fel. Lobogó vízben főzzük 10 percig, bőrével együtt. Szűrjük le, és tegyük félre.
  2. Vegyünk elő egy olyan edényt, ami később mehet a sütőbe is, megfelelő méretű ehhez az ételhez, és van fedője. Az olívaolajat hevítsük fel benne, és süssük zsírjára a szalonnakockákat, aztán szedjük ki, és tegyük félre. Melegítsük elő a sütőt 220 fokra.
  3. A húst jó nagy kockákra vágjuk fel, úgy 4x4cm-re, majd szárítsuk meg őket papírtörlővel. A szalonna zsírjában pirítsuk meg minden oldalát a marhahús kockáknak. A kész húskockákat szedjük ki egy tányérra, és a levet, ami lecsöpög róluk, tartsuk meg a húsléhez, amit már el is készíthetünk a marha alapléből.
  4. A húsok után maradt zsírban pirítsuk meg az apróra vágott hagymát, ha szükséges persze pótoljuk a zsiradékot.
  5. Adjuk hozzá a karikákra vágott répát, a szalonnát és a húst is, majd szórjuk meg egy ek. liszttel úgy, hogy mindenhol bevonja a húsdarabokat.
  6. Fedjük le a tálat, és 4 percre tegyük a forró sütőbe. Ezután vegyük ki, és szórjuk meg a másik kanál liszttel, jól keverjük össze, és tegyük vissza még 4 percre a sütőbe, lefedve.
  7. A vörösbort, a húslét, a hús sütés utáni levét, az apróra vágott fokhagymát, a paradicsompürét, az apróra vágott babérlevelet és a kakukkfüvet keverjük össze, és öntsük a húsra. Tegyük bele a szalonna félretett bőrét is, fedjük le, a sütőt állítsuk 150 fokra és az alsó részén főzzük 3-4 órán át.
  8. A körethez forrósítsuk fel a vajat egy kis sóval, borssal és egy csepp citromlével, mikor már forró, dobdjuk bele a félbevágott gombákat apránként, hogy piruljanak, ne hagyjuk, hogy levet eresszenek. Ugyanígy pirítsuk meg a gyöngyhagymákat is
  9. A zöldborsót főzzük meg, majd forgassuk forró vajba őket. A gombákat és a hagymákat bele is lehet keverni a húsok közé, de mellészedve is tálalható.
  • sütési hőfok: 150°C

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 3
össznézettség: 17 022
elküldve: 4
receptkönyvben: 170
elkészítve: 5/10
Facebookon megjelent: -

szakács

Rozmaring&Csokoládé

Mióta szakács: 2011.12.08.
79 recept

receptjellemzők

konyha: francia
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, tojásmentes
kategória: húsételek
nehézség: könnyű
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: főétel
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

vörösboros marhatokány, zöldséges marhatokány, tokány marhahúsból

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Tuvia13
Tuvia / Tuvia13 Thu, 2012-03-08 21:48

Igen szép ez a kép! Nem vagyok marhahús-kedvelő, de ezt most megkóstolnám!

854
kolozsvári szalonna 150 g
olívaolaj 1 ek
marhalapocka 1 kg
vöröshagyma 1 db
sárgarépa 1 db
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
finomliszt 2 evőkanál
vörösbor 6 dl
marha alaplé 6 dl
sűrített paradicsom 1 ek
kakukkfű 0.5 tk
babérlevél 1 db
fokhagyma 2 gerezd
gyöngyhagyma 20 db
gomba 25 dkg
vaj 1 ek
zöldborsó 10 dkg