Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

"Bűvölj el!" torta

"Bűvölj el!" torta
"Bűvölj el!" torta
55 perc / előkészület: 30 perc sütés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások (49)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Hirtelen ötlet vezérelt az igen bevált diós piskóta és a frissen lelt fehér csokoládás mascarponekrém kombinálására, szerencsénkre még eper is szunnyadozott a hűtőben, nem kellett hát más csak egy nagy kalap szerencse és türelem, hogy elkészüljön az általunk csak "Bűvölj el! tortá"-nak becézett műremek.
A szerencse maximálisan megvolt, az ízharmónia bombasztikus, most nem viccből ám! A türelem már döcögősebben jött csak össze, na de szerencsére sikerült pár kanál krémmel, néhány szem eperrel és egy kis levágott piskótaszéllel csillapítanom a háborgó, sütit követelő "éhező" tömeget (itt persze két pasimra gondolok szokás szerint, férjemre és kicsi csöpp fiamra). :)
A krém inspirációjáért jár a hálás köszönet Semaver-nek!

hozzávalók / 9 adag

A piskóta alaphoz

A krémhez

A rétegzéshez

  • 30 dkg eper (vagy málna, banán, más fehér csokoládéval harmonizáló gyümölcs))

ajánlat

Ha valaki ünnepi alkalomra készíti, tehát nem akarja azonnal hiánytalanul befalni, mint mi tettük majdnem, akkor esetleg fontolja meg a torta oldalának darált dióval történő borítását. Én így fogok tenni anyukám névnapjára. Szerencsére már nem kell sokat várni...

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Elkészítjük a diós piskóta tortaalapot, amit a szeletelés előtt majd rendesen hagyjunk kihűlni. (Ehhez a tojásokat 1-2 órával a sütés előtt kivesszük a hűtőből.)
  2. A tojásfehérjéket egy csipet sóval lágy habbá, majd a porcukrot is hozzáadva kemény habbá verjük. Egyenként hozzáadva óvatosan belekeverjük a tojássárgákat.
  3. A lisztet összekeverjük a sütőporral és a dióval, majd ezt is a tojáshabhoz adjuk, összeforgatjuk, vigyázva, hogy a levegő ne illanjon el a masszából.
  4. Kivajazott, sütőpapírral bélelt 26 cm-es tortaformába simítjuk a tésztát, majd előmelegített sütőben kb. 25-30 perc alatt megsütjük. Kivesszük a formából, rácsra tesszük és hagyjuk kihűlni.
  5. Közben elkészítjük a krémet: Egy lábasban kézi habverővel összekeverjük a tejet, tojásokat, lisztet, keményítőt, cukrot és vaníliás cukrot.
  6. Folyamatosan kevergetve felforraljuk, ezután lehúzva a tűzről belekeverjük az apróra tördelt fehér csokoládét, elkeverjük míg szépen elolvad. Majd az egészet hagyjuk langyosra hűlni (közben néha-néha belekeverünk a bőrösödés elkerülése miatt). Miután kihűlt, hozzáadjuk a mascarpone-t is és simára keverjük.
  7. Miután a krémünk és a piskótalapunk is szépen kihűlt, összeállítjuk a tortát.
  8. Ehhez a piskótát 3 szeletre vágjuk. Az első, majd utána a második szintet is először szeletelt eperrel fedjük le, majd lekenjük a fehér csokoládés krém egy-egy harmadával, végül a felső piskótaszeletet felhelyezve a tortát beborítjuk a megmaradt egyharmad krémmel.
  9. Egész vagy szeletelt eperrel, mentalevelekkel, dióval vagy akár csokival díszíthetjük, kinek mi tetszik.

  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 26 cm

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 63 931
elküldve: 9
receptkönyvben: 693
elkészítve: 25/35
Facebookon megjelent: -

szakács

Tekten Elif

Mióta szakács: 2010.05.08.
30 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
nehézség: közepes
szezon: nyár
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: torta
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: desszert
alkalom: Valentin-nap

receptkategóriák

egyéb elnevezések

fehércsokoládé krémes diós piskóta torta, epres-fehércsokis mascarponekrémes torta

Hozzászólások (49)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

mentőbot
mentőbot Sat, 2016-05-21 15:13

Ez a torta mennyei!!! Könnyű tészta,könnyű krém. A hozzászólások olvasása után annyit változtattam,hogy a krémbe 1 evőkanál lisztet tettem még. Tökéletes!

barathneerika@gmail.com
barathneerika@gmail.com Mon, 2016-02-01 17:37

Fincsi a torta,máskor is elkészítem! Annyit változtattam rajta,hogy sima piskótával készült és dupla adag fehér csokival és dupla sajtkrémmel készítettem. Köszi a receptet!

szeva
szeva Mon, 2014-07-14 09:05

Nagyon köszönöm a receptet!! Fantasztikusan sikerült :) Vőlegényem születésnapjára készítettem el, dupla adag mascarpone és csoki felhasználásával. A krém egyáltalán nem folyt, pár óra alatt a hűtőben kicsit megdermedt. Tökéletes :)
Üdv.: Szeva

szushi
szushi Thu, 2014-05-01 21:25

Ez a torta fantasztikus! Micsoda ízorgia: eper, tejszínes fehércsoki és diós tészta. A krém is nagyon szuper, nem folyik ki. Az eperrel meg nem lehet nagyon mellé lőni, jól is néz ki és az íze is remek.
Köszönöm nagyon a receptet. Üdv.: Szushi

godina
godina Wed, 2012-06-13 20:15

Kedves Elif! Én is elkészítettem a tortát, annyit változtattam, hogy dió helyett darált mandulát tettem bele ( a férjem sajnos nem szereti a diót), de így is isteni, a mandula is nagyon passzol hozzá! :) Ja, és a krémbe én is dupla adag csokit és egy evőkanállal több keményítőt tettem! Egyébként most is ezt a tortát sütöm, szögletes tepsiben, a végén pedig kockákra vágom, szóval nem torta lesz, hanem süti! Ez lett a kedvenc receptünk! Köszi érte

katiza
katiza Sun, 2012-06-03 15:59

Ez a torta isteni finom. Mar egy joparszor elkeszitettem es mindig nagy sikerem volt :) Most a keresztleanyomnak szeretnem elkesziteni de kakaos lappal es etcsokival. Valaki meg tudja mondani nekem, hogy milyen aranyban valtoztassam a liszt-kakao aranyt? Elore si koszonom.

Mizoka91
Mizoka91 Mon, 2012-02-20 14:27

Kedves elif!
Köszönet a receptért, isteni ez a torta! Idén már kétszer elkészítettem, másodszor Valentin-napra a vőlegényemnek, nagy sikere volt!
Üdv, Mizoka91

theba
theba Sat, 2011-12-17 10:31

Ez az eddig legtöbbször elkészített sütemény a családban, hihetetlen sikere van, ahányszor ahány formában készítem el. Nagyon ütős, harmonikus kombináció..... ellenben a krémmel már többször meggyűlt a bajom (mindig túl folyós maradt), annak ellenére, hogy több keményítővel, liszttel csinálom és már arra is volt precedens, hogy előző nap csináltam meg és hűtöttem be a krémet..... emiatt legutóbb úgy döntöttem, hogy a csokimousse-gesztenyemousse torta csokikrém receptjét gyártom le fehércsokis verzióban és ez így tökéletes lett. Fiam névnapjára bevittem egy adagot (igaz nem tortaformában, hanem tepsiben sütve, szeletkékben) és imádták a gyerekek, óvónők egyaránt!

alibaby
alibaby Fri, 2011-11-18 21:45

Sziasztok! Én már az eredeti recept szerint megsütöttem és brutálisan finom !!! Holnap megpróbálom étcsokival és a piskótát kakaóval és asszem meggyet teszek bele ....Majd meglátjuk :) Valaki csinálta már étcsokival a krémet ?

Pilchard
Pilchard Sat, 2011-09-24 13:38

Olyan jókat mosolyogtam a kommentek olvasása közben,van akinek semmilyen a krém,van aki meg egekbe magasztalta.:-)Tényleg ízlések és pofonok,még hogy ez a krém íztelen,számomra mennyei,kedves Elif ,én eredeti adagolással csináltam a krémet,és isteni lett.A kész tortáról is beszámolok majd holnap.

alibaby
alibaby Mon, 2011-08-01 20:13

Pokolian finom lett ! Ja és szép is :) én 1 kicsit több fehér csokit tettem bele :) Nagy volt a siker!!! Köszi a receptet :)

elif
Tekten Elif / elif Mon, 2011-08-01 20:38

Nagyon szívesen kedves alibaby, nagyon örülök, hogy ízlett nektek is! Igen ezen a több fehér csokin azthiszem már megegyezett itt a banda. :)

kishunya
kishunya Mon, 2011-02-21 12:07

Ez a torta isteni!!!!!!! Minden stimmel benne. Az ízek, a külső...szóval igazi főnyeremény! A férjem születésnapjára készítettem tegnap előtt, és hát kisebb vita volt az utolsó szeletekért. A család kérésére hamarosan "csak úgy" ismét elkészítem. Nem kell hozzá alkalom, édes kényeztetés hétköznapokra is.
Köszönöm!

elif
Tekten Elif / elif Mon, 2011-02-28 00:51

Nagyon örülök kedves kishunya, hogy ennyire ízlett nektek, ezek szerint azért maradhat a recept itt a Nosalty-n... ;)

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Fri, 2011-02-18 23:36

A tejet a cukrot nem dupláztam a krémben, csak ezt a 3 összetevőt. :)) Hmmmm. vajon mikor lesz megin alkalmam ezt megcsinálni.....Már most várom!!!

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Fri, 2011-02-18 08:18

Hűűűűűhaaa!!!!!!!!!!!! Ekkora sikere még nem volt egy tortának sem nálunk!!!!!! Millió hála a receptért.

Először kétkedve indultam neki a piskótának, lévén hoyg még soha nem hallottam ilyen elkészitési módot, hogy belerakjuk a sárgáját (én nem egyenként raktam végül bele, hanem a sárgákat összekevertem és keverés közben lassan csurgattam bele), de ilyen jól még soha nem sikerült a piskótám, igazi levegős, amilyennek lennie kell. Isteni.

Másrészt én a krémbe 500g macarponét raktam és két tábla csokit, ahogy feljebb is javasolták - elkellett bele mindkettő igy utólag. Raktam is bele 2 kanál keményitőt 1 helyett, de legközelebb 3 lesz, mert még kicsit folyt igy is, ami nem is baj, csak az oldalán szeretem ha kicsit jobban rátapad. Izlések és pofonok :)))

Szóval még1x nagyon köszi!!!!

elif
Tekten Elif / elif Fri, 2011-02-18 23:21

Kedves Karolina: nagyon örülök, hogy ilyen sikered volt a tortával! Ha 500 g mascarpone-t használtál, ahhoz a 2 tábla fehércsoki a recept szerint arányos és nem dupla adag, ahogy javasolták... :) Szóval ezek szerint kb. éppen úgy készítetted el, ahogy le van írva. Így legközelebb, ha gondolog toldd meg még egy tábla csokival is a plusz keményítő mellett. ;) Üdv: Elif

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Mon, 2011-02-07 14:29

Nem kicsit jött meg a kedvem a tortához..... Pénteken van a férjem szülinapja, ez lesz a köszöntés fénypontja. :)) Majd beszámolok az eredményről. :))

Crystal
Crystal Tue, 2011-02-01 14:01

Még annyit, ha a krémet berakjátok egy pár órára a hűtőbe, akkor tökéletesen kenhető lesz. Egy szelet maradt másnapra, azon már tökéletesen kemény volt a krém :)

elif
Tekten Elif / elif Fri, 2011-02-18 23:16

Kedves Crystal: kivire nem is gondoltam a párosításhoz, de biztosan érdekes lehetett! Köszi a jótanácsot a szeletelhetőséghez! Üdv: Elif

elif
Tekten Elif / elif Fri, 2011-02-18 23:13

Kedves Crystal: kivire nem is gondoltam a párosításhoz, de biztosan érdekes lehetett! Köszi a jótanácsot a szeletelhetőséghez! Üdv: Elif

Crystal
Crystal Sat, 2011-01-29 17:15

szia!
megcsináltam, de valamiért nem dagadt meg annyira, így csak egyszer tudtam félbe vágni. A krém tényleg nem olyan nagy szám. De azért finom lett :) mi most eper helyett kiwit használtunk.

Dina5
Dina5 Mon, 2010-11-01 17:49

Kedves Elif!

A mamám születésnapjára sütöttem meg. Nagyon finom, mennyei, tényleg elbűvölte az anyukámat:)
Darált dióval szórtam meg a tortát, kandírozott narancsot használtam az eper helyett, (nagyon jól passzolt a krémhez és a fehér marcipánrózsákhoz).
A diós piskóta könnyű, a krém is nagyon finom, kicsit nehéz volt szépen elkenni a torta tetején, tényleg lágy, pudingszerű, de a hűtőben pihent egy éjszakán át, és másnap tökéletes lett.
Köszönöm a receptet, máskor is el fogom készíteni:)
Üdvözlettel: Dina

elif
Tekten Elif / elif Wed, 2010-11-03 18:56

Kedves Dina5, nagyon örülök, hogy ízlett az anyukádnak a torta. Kandírozott narancs már nálunk is volt, hogy helyet kapott benne, na és a diót is imádjuk minden mennyiségben, úgyhogy biztosan szuper lehetett! Üdv: Elif

Poclee77
Poclee77 Mon, 2010-10-04 20:51

Kedves Elif!
Nekem nem lett olyan sűrű a krém, hogy a tésztára tudtam volna kenni....
Nem sok a fél liter tej ? Üdv.

elif
Tekten Elif / elif Tue, 2010-10-05 08:07

Kedves Poclee77, lehet már későn írok, sajnos nem voltam a hétvégén internet közelben. A krém állaga nem is lesz vajas tortakrém szerű, inkább lágyabb pudinghoz hasonlítanám, de ha mégis valamiért hígabbra sikeredett nyugodtan tehetsz a főzéskor hozzá plusz egy ek keményítőt, vagy annyit, amennyivel már jónak találod. Ha már belekerült a mascarpone, ami gondolom esetedben így lehet, akkor esetleg finomra darált háztartási keksszelm vagy a torta levágott és elmorzsolt szélével sűrítheted a krémet. Üdv: Elif
Remélem azért sikerült valamit kezdeni vele, tényleg nagyon sajnálom, hogy nem tudtam előbb válaszolni!

takcil
takcil Wed, 2010-08-25 10:06

Szia Elif!
Én is megcsináltam, de nekem már a recept olvasáskor feltűnt, h nekünk (irtó édesszájú társaság) nem lesz elég ennyi ízesítő a krémben, ezért a fehércsoki és a vaníliáscukor adagot helyből megdupláztam, aztán (ez már véletlen figyelmetlenség volt) 2x annyi mascarponét is tettem bele. Így elég volt a krém (a jó vastag rétegeket szeretjük), fagyasztott málna került bele, és NAGYON ízlett!
Második fejezet is készült belőle, ekkor 10dkg tejcsokit és 10dkg étcsokit kevertem bele, és a kislányom a szülinapjára ismét ilyet rendelt... :-)
Köszi a receptet!
Cili

elif
Tekten Elif / elif Thu, 2010-09-02 08:43

Kedves Cili, nagyon örülök, hogy ízlett a torta és sikerült ilyen szépen a ti ízlésetekre formálni. Köszönöm, hogy itt is leírtad te milyen változtatásokat tettél! A barna csokis változatot lehet ezek után én is kipróbálom majd valamikor. Üdv: Elif

Galagonya
Galagonya Wed, 2010-08-11 10:55

Megint én... Szóval, vendégeinknek ízlett a torta. :-) A barátnőm férje kétszer is evett belőle, pedig ő a tortákat mindig kihagyja.
Apósom szerint isteni az állaga, csak legközelebb tegyek több cukrot a krémbe. :-)

Úgyhogy, újra sütök majd egyet, kicsit több cukorral és talán több fehércsokival.

elif
Tekten Elif / elif Wed, 2010-08-11 11:23

Kedves Galagonya, köszönöm szépen, hogy visszatértél és ezt is leírtad. Kicsit megnyugodtam, hogy akkor nem teljesen rossz a recept. Miután olvastam az első hozzászólásodat nekem is az jutott eszembe, hogy több fehér csokival lehetne jobban édesíteni és fokozni a krém ízét. Mindenesetre remélem ha újra megsütötted ismét betérsz ide és megosztod velem is a tapasztalatokat!
Üdv: Elif

Galagonya
Galagonya Tue, 2010-08-10 11:12

Valaki elkészítette már ezt a tortát? Én igen.
Hát... kevés a krémben a cukor... és úgy igazán semmi olyan ízhatás nem ért, amitől elbűvöldőtem volna... Ízlések és pofonok... ahogyan mondani szokták.

A hozzávalók alapján (pl. fehér csoki és mascarpone) sokkal jobbat vártam.

elif
Tekten Elif / elif Tue, 2010-08-10 11:31

Örülök, hogy végre érkezett visszajelzés valakitől, aki elkészítette! Közönöm szépen Galagonya! Különösen jó, hogy írtad a cukrot, így ha valaki édesebben szereti a süteményeket figyelhet erre. Bizony ízlések és pofonok! Én pl. a vajas krémes tortákat nem igen tudom megenni, épp a hétvégén volt egyel egy igen kellemetlen tapasztalatom. Üdv: Elif
Szívesen látom a negatív kritikát is mindenkitől, mind mások vagyunk, így hitelesebb kép alakul az ételekről!

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Sat, 2010-08-07 09:38

elif!Csodás felesége van, akire rábízhatja az élet egyik, csak egyik, de igen fontos területén a vezetést,irányítást.Ennek csak örülni lehet!Gratula Neked, receptjeidnek, családodnak!Éva-Anyóca

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Fri, 2010-08-06 17:13

Hú ezt ki kell próbálni! Nagyon finom lehet! Mascarpone,fehércsoki,eper..hm...nyami!!!!

elif
Tekten Elif / elif Fri, 2010-08-06 23:30

Kedves Agica 39, bizony nagyon fincsi, közben próbáltam banánnal és őszibarackkal is, nem rossz, nem rossz, na de eperrel az igazán ütős. Üdv: Elif

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Fri, 2010-08-06 16:47

Nem csoda, ha szárnyakat kaptál főzés ügyében, ha ilyen csodás és török férjed van!Gondolom, nem marad el a dicséreted, az ő részéről sem?Ez a torta, hát ha ilyet tudsz, akkor nem szabad rendelned!!!!Éva

elif
Tekten Elif / elif Fri, 2010-08-06 23:28

Kedves Éva, bizony érkezik rend szerint a dícséret. Korábban ő is tevékenykedett a konyhában, sokszor én dolgoztam a keze alá, aztán hamar átkerült az én kezembe a fakanál, ma már inkább csak az ételek elpusztításában segédkezik. ;) Üdv: Elif

Chan
Chan Mon, 2010-07-12 12:34

Laktózérzékenyek vagyunk, de hellyel-közzel próbál a nagyim enni, én meg akkor amikor, szal tuti ki lesz próbálva a torta minden áron;) Chan

elif
Tekten Elif / elif Thu, 2010-07-08 18:57

Köszi Mrs. Smith! :) Komolyan mondom én nem győzöm dícsérni, őszintén szólva nálam az idáig életemben kóstolt torták közül ez most az ultrafavorit, a vízválasztó, ami után azt mondtam én nem rendelek többé cukrászdából. :)

Chan
Chan Thu, 2010-07-08 12:23

Fúú, nagyon hálás vagyok neked, pont ezt a tortát álmodtam meg magamnak pár hete csak azzal a különbséggel hogy kakaós a tésztája... ilyet akarok névnapomra csak az a baj hogy nagyim allergiás a tejre én meg érzékeny vagyok rá (de nem törődöm vele) szal fél krém kilőve..XD

elif
Tekten Elif / elif Thu, 2010-07-08 13:04

Chan: Örülök, hogy tetszik a torta és épp ilyet álmodtál, szép kis álom lehetett! :D Sajnálom a tejérzékenységet. Laktóz vagy tejfehérje érzékenyek vagytok? Üdv: Elif

elif
Tekten Elif / elif Thu, 2010-07-08 09:43

Nem, ez nem török, csak annyi köze van Törökországhoz, hogy a krémet egy török hölgyemény blogoldalán találtam és rögtön beleszerettem. :) Bizti nem fogod megbánni, ha kipróbálod, mi odáig vagyunk érte. Tegnap párom be is állított egy doboz mascarpone-val (pedig nagyon nem szokása), kérdeznem sem kellett, hogy vajon miért is hozta. :D

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Thu, 2010-07-08 09:24

Hú ez nagyon jól néz ki! Ezt is kipróbálom! De ez nem török, ugye? :-)
Wendy

520
tojás 6 db
porcukor 18 dkg
finomliszt 10 dkg
dió 10 dkg
sütőpor 1 kk
1 csipet
vaj 1 ek
tej 0.5 l
finomliszt 2 púpozott ek
étkezési keményítő 1 púpozott ek
cukor 4 ek
tojás 2 db
fehér csokoládé 100 g
mascarpone 250 g
vaníliás cukor 1 csomag
eper 30 dkg